Restant Spaanse sociaal-democraten streeft naar regering van/met postfranquisten

De PSOE, de sociaal-democratische partij van Spanje, heeft een bestuurscrisis ondergaan de afgelopen week. De helft van het uitvoerend comité is opgestapt omdat de partijleider Pedro Sánchez weigert een minderheidsregering van de postfranquistische Partido Popular mogelijk te maken. In de praktijk regeert deze PP al demissionair sinds de verkiezingen van december. Nieuwe verkiezingen hebben geen opmerkelijk ander resultaat opgeleverd dan die in december- of het moest de teleurstelling bij het linkse Podemos zijn dat het niet de tweede partij heeft kunnen worden.
De vroegere partijbaas Felipe González laat weten dat hij graag zo’n minderheidskabinet zou zien, gedoogd door de PSOE. In de praktijk tekent de partij waarschijnlijk het eigen doodvonnis door een openlijk rechts regime te faciliteren. Maar dat is van latere zorg.

Inmiddels is Sánchez in een partijvergadering gisteren de laan uitgestuurd als secretaris-generaal. De neoliberalen in de PSOE hopen zo nieuwe verkiezingen te voorkomen, die onvermijdelijk zouden zijn als er eind deze maand niet een officiële regering functioneert.

Via The Guardian.

1 gedachte over “Restant Spaanse sociaal-democraten streeft naar regering van/met postfranquisten”

  1. Pingback: De onstuitbare behoefte tot zelfvernietiging van de sociaal-democratie – Spanje… | Krapuul

Reacties zijn gesloten.