Republikeinen willen Senaatsverkiezing Alabama uitstellen

Mitch McConnell Illustratie: Wikipedia

De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, zou volgens Politico willen proberen de Senaatsverkiezing in Alabama uit te stellen. Een nieuwe poll wijst uit dat de Republikeinse kandidaat Roy Moore inmiddels een achterstand van 12% heeft op zijn Democratische tegenstander. Het intens reactionaire Alabama gold tot voor kort als een volstrekt ‘zekere’ zetel voor de Republikeinen.

Moore raakte in opspraak – en niet zo’n klein beetje ook – toen de Washington Post onthulde dat Moore’s seksuele voorkeur uitgaat naar 14-jarige meisjes. Inmiddels heeft zelfs het allesbehalve kinderachtige Fox News afstand genomen van Moore. De Republikeinen proberen Moore te dumpen, maar die weigert te voldoen aan het verzoek zich terug te trekken uit de race. Gisteren tweette Moore ‘Bring. It. On.’ naar  McConnell.

Voor de GOP ontvouwt zich nu een nachtmerrie-scenario. Mocht Moore de verkiezingen winnen, dan zitten de Republikeinen opgescheept met een pedofiel die door iedereen uitgekotst wordt. Mocht hij verliezen, dan komt de Republikeinse meerderheid in de Senaat in gevaar.

Moore geldt als een stijfkop en algemeen wordt aangenomen dat hij zich niet vrijwillig terug zal trekken. Het probleem is dat hij daartoe niet gedwongen kan worden. Vandaar dat de Republikeinen uit pure wanhoop naar onconventionele middelen grijpen. Uit democratisch oogpunt is de poging de verkiezingen uit te stellen natuurlijk schandalig.

Inmiddels heeft Moore nog maar wat olie op het vuur gegooid: