Rellen: de stem van de ongehoorden

Dit bericht is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

De media hebben de rellen in Londen veroordeeld als hersenloze vernietiging. Dagblad The Sun gilde over een ‘orgie van gewelddadige bendes’. Parlementslid voor Tottenham David Lammy sloot zich hierbij aan door te zeggen dat de relschoppers ‘hersenloos’ waren. Maar hij heeft het mis. De rellen zijn een reactie op het geweld dat mensen elke dag moeten doorstaan – geweld dat voortkomt uit onderdrukking, armoede en vervreemding.

Door Viv Smith

Slechts een paar uur voor het uitbreken van de relen negeerden de politie en autoriteiten een demonstratie van honderden mensen die naar het politiebureau van Tottenham waren gekomen om gerechtigheid te eisen voor Mark Duggan, die de donderdag ervoor gedood was door de politie.

De staat probeert rellen te veroordelen als geweld van een minderheid. Dat komt doordat ze doodsbang zijn voor massaal verzet tegen problemen als toenemende armoede en aanhoudend politiegeweld. Woede over dit onrecht bouwt zich op, totdat iemand een lont in het kruitvat steekt.

Gewone mensen, die het grootste deel van hun leven onzichtbaar zijn, gaan de straat op en nemen de hoofdrol. Het gaat niet om mensen die hun eigen buurt kort en klein slaan zonder reden. Het gaat er om dat ze hun woede uiten, waar ze op dat moment ook zijn. Het geweld van de rellen is klein in vergelijking met het geweld dat het systeem dagelijks pleegt – zoals de hongersnood in Afrika waar duizenden aan overlijden en de oorlogen waar miljoenen in omkomen.

Sommigen zeggen dat rellen niks bereiken behalve dat ze de staat een excuus geven om onze rechten te onderdrukken. Maar rellen kunnen grote verbeteringen opleveren.

De rellen in Groot-Brittannië in de jaren ’80 dwongen de staat om op te houden met keihard politieoptreden. De overheid moest wel geld uitgeven aan arme wijken. En ze zorgden voor een sterker anti-racisme doordat blank en zwart samen vochten. De langste gevangenisopstand in de Britse geschiedenis vond plaats in de Strangeways gevangenis in Manchester in 1991. Daarna werd de gevangenis herbouwd en werden de meest mensonterende praktijken stapsgewijs afgeschaft.

Verandering

We kunnen ons ook niet beperken tot wat onze heersers ‘acceptabel’ vinden. Dat is juist bedoeld om te voorkomen dat we voor echte verandering vechten. Wat als zwarte mensen in Zuid-Afrika die tegen apartheid vochten zich aan de grenzen van het systeem hadden gehouden? Dan was er nog steeds apartheid geweest. Rellen gebeuren vaak in de context van breder verzet, zoals tijdens de algemene staking in Spanje, toen de politie rellen veroorzaakte doordat ze probeerden te voorkomen dat stakers hun bedrijf bezetten.

Rellen kunnen betekenen dat mensen samenkomen om zich te verzetten, en uitgroeien tot veel grotere bewegingen naarmate mensen een idee krijgen hoeveel macht ze hebben. Ze kunnen uitgroeien tot stadsopstanden waar mensen hele wijken overnemen, zoals in Derry in Noord-Ierland in 1969.

Maar de uitkomst kan verschillen. Een deelnemer aan de rellen in Notting Hill in Londen in de jaren ’70 herinnert zich dat het op dat moment heel erg bevrijdend voelde. ‘Er was een gevoel dat je niet zomaar alles van de politie hoefde te pikken – als je met genoeg bent rent de politie voor je weg. Maar de vraag is: wat doe je dan met dat gevoel?’

Wanneer de organisatiegraad laag is en individuen niet verbonden zijn net een bredere beweging, kunnen rellen snel opkomen en weer verdwijnen. De krachtsexplosie aan het begin is moeilijk vol te houden en kan in de confrontatie met de staat vastlopen. Dat is waarom rellen alleen de onderdrukking en uitbuiting niet beëindigen. Rellen zijn zorgelijk voor de heersende klasse, maar er is meer nodig om ze echt bang te maken. Zoals de revolutionair Rosa Luxemburg zei ‘de ketenen van het kapitalisme moeten daar worden gebroken waar ze gesmeed worden’.

Collectieve kracht op de werkplek zorgt ervoor dat de voortgang van een beweging democratisch en gezamenlijk kan worden bepaald. Tijdens een rel is dat niet zo, hoe bevrijdend het ook voelt. Maar het zou dom zijn om stakingen kunstmatig als tegenhanger te zien van rellen en andere vormen van protest. Het belangrijkste vraagstuk is hoe de woede, energie en onverzettelijkheid van rellen samen te voegen met het politiek bewustzijn en strategie van collectieve actie.

Rellen zijn een uiting van de woede die mensen voelen bij de onrechtvaardigheid van het systeem. Socialisten kiezen partij – we staan achter iedereen die terug vecht. Zoals Martin Luther King het stelde: ‘Rellen zijn de stem van de ongehoorden’.

Zie ook het interview met schrijver Darcus Howe, verwijderd van de BBC website:

Lees ook:
Socialist Workers Party statement on the riots
‘There’s uprisings everywhere – the whole world. Everyone’s fed up’
There is a context to London’s riots that can’t be ignored

47 gedachten over “Rellen: de stem van de ongehoorden”

 1. Het lijkt er toch op als of hier vergoelijkend, badinerend of zelfs negerend wordt gedaan over fysiek GEWELD, tegen middenstanders, tegen omwonenden, tegen agenten. Om een punt te maken? Wie zich tot fysiek geweld meent te moeten wenden heeft blijkbaar geen argumenten: we zijn zo zielig, we worden zo achtergesteld door ‘het systeem’, we moeten wel. Het zijn een stelletje hooligans in Engeland

 2. Het minst overtuigend vind ik het begin van het stuk, waar de “hersenloosheid” van de relschoppers (impliciet) tegenover “een reactie op het geweld dat mensen elke dag moeten doorstaan (…)” gesteld wordt, terwijl het een en het ander wonderwel goed samen kan gaan: de genoemde “reactie” kan heel goed als oorzaak van de rellen worden gezien, terwijl een (groot?) van de relschoppers zelf dan toch nog “hersenloos” genoemd mag worden. We moeten er volgens mij voor waken, te snel een negatief label op dergelijke rellen te plakken, te politiek verheven moeten we ze echter evenmin te snel gaan zien…

 3. # 1
  Typisch een uitbraak van groepswoede tegen hun leider. Dat is nou wat ik juist hoog waardeer dat die relschoppers op deze site een stem krijgen. Als Roland Bruynensteyn nou ook nog luisterde in plaats van te drogredeneren dan werd wellicht de volgende uitbraak van volkswoede wat hij zegt dat het was. Maar helaas pindakaas, hij en zijn gezagsgetrouwe medestanders vertikken het te luisteren want het is hun systeem. Dus zijn “‘we zijn zo zielig, we worden zo achtergesteld door ‘het systeem’, we moeten wel.”‘ is dan ook helaas pindakaas. Ik kan hem zeggen dat zijn systeem van geen kant klopt anders waren er geen rellen.

  “‘Wie zich tot fysiek geweld meent te moeten wenden heeft blijkbaar geen argumenten”‘ Dat is nou precies het punt van die relschoppers. Zij ondervinden dagelijks het fysieke geweld van jouw systeem. En wat mij persoonlijk betreft geef ik geen dubbeltje voor jouw en je middenstanders, omwonenden en agenten in de UK. Nee dan in ons eigen Nederland. Kan je melden dat ik voor het hier heersende systeem ook geen dubbeltje geef. Waarvan akte.

 4. Ik ben zelf geen voorstander dat dit soort zinloos gerel. Mocht er al een dieperliggend idealistisch motief achter zitten dan is die boodschap niet echt overgekomen.

 5. jvdheuvel Schreef:

  Idealen moet je leren , Labour heeft onder Blair het Neo-liberalisme omarmt en is gestopt met mensen bewust te maken , Neo-Liberalen willen geen bewuste mensen maar lege consumenten , lege consumenten geven lege rellen …

 6. Ik zat vanmiddag een interview met een van de plunderaars te lezen. Ik heb de link niet zo een-twee bij de hand. Maar hem was de mening toegedaan dat de echte plunderaar in de city zaten.

  En Bakra heeft idd gelijk. Deze vaak pubers zijn sociaal onrendabelen die aan de ene kant aan de onderkant van de sociale ladders zitten en aan de andere kant dromen over zoveel mogelijk consumeren. Voor hun zijn een paar adidassneakerz een statussymbool, een flatscreen is ook een statussymbool. Het heeft niks met idealen te maken, maar puur plunderen uit opportunisme en omdat de gelegenheid zich voor doet. Wat er nu in Londen gebeurt is eigenlijk niks anders dan de rellen in de bronx in de jaren ’70.
  http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_blackout_of_1977

 7. In navolging van JvdHeuvel zeg ik zelf ook dat ik geen voorstander ben van dit gerel zonder inhoudelijke booschap, maar geheel zinloos zou ik het niet willen noemen. Tenslotte buitelt de hele wereld over elkaar heen om er een verklaring voor te geven en het zal toch iedereen duidelijk zijn dat deze rellen dus niet in Wassenaar of Brasschaat te verwachten zijn. Ook al hebben de relschoppers dit nu niet meteen nagestreefd, ze hebben met hun (vaak asociale) plundergedrag de discussie over hun sociaal-economischer situatie wel op de agenda weten te plaatsen. Dus in hoeverre was hier sprake van ‘zinloos’ gerel?

 8. Roland Bruynesteyn Schreef:

  Het lijkt er toch op als of hier vergoelijkend, badinerend of zelfs negerend wordt gedaan over fysiek GEWELD, tegen middenstanders, tegen omwonenden, tegen agenten. Om een punt te maken?

  Wat een een selectieve verontwaardiging Bruynestein! Als burgers in Venezuela of in Iran een punt maken tegen democratisch gekozen regeringen & leiders, zijn in de ogen van de joodsgristelijke kongsi en van de renteliberalen ineens `helden en vrijheidsstrijders.’
  Ja, dan wordt door de westerse consumptie-pulppers zulk geweld tegen autoriteiten inderdaad vergoeilijkt. Dubbeldunk, twee maten, twee gewichten, ranzige, eetlustremmende hypocrisie dus.
  Tip: we houden hier niet zo van hoofdletters om je boodschap beter te kunnen lezen.

 9. Abdul Alhazred Schreef:

  Roland Bruynesteyn Schreef:
  Het lijkt er toch op als of hier vergoelijkend, badinerend of zelfs negerend wordt gedaan over fysiek GEWELD, tegen middenstanders, tegen omwonenden, tegen agenten. Om een punt te maken?
  Wat een een selectieve verontwaardiging Bruynestein! Als burgers in Venezuela of in Iran een punt maken tegen democratisch gekozen regeringen & leiders, zijn in de ogen van de joodsgristelijke kongsi en van de renteliberalen ineens `helden en vrijheidsstrijders.’
  Ja, dan wordt door de westerse consumptie-pulppers zulk geweld tegen autoriteiten inderdaad vergoeilijkt. Dubbeldunk, twee maten, twee gewichten, ranzige, eetlustremmende hypocrisie dus.
  Tip: we houden hier niet zo van hoofdletters om je boodschap beter te kunnen lezen.

  Nee dan deze rellen, met alle middelen ondersteund, met Tomahawk’s, met z.g. precieziebommen vanuit jachtvliegtuigen en heli’s waarvoor Nederlandse F16’ns de coördinaten aanleveren, scheepsladingen Belgische FN automatische geweren worden aangevoerd en de NATO in samenwerking met de rebellen de media van leugens voorziet. Hier de uitstekende verslaggeving erover die in de main stream media niet of verdraaid vindt die uiteraard wel alle leugens al sinds februari prominent plaatst boven de waarheid. Gister heb ik mijn abonnement op de NRC opgezegt want die krant heeft ook een foute agenda ook als het om de verslaggeving van de rellen in de UK gaat. Zie en er is nog veel meer op Boublog!: http://www.boublog.nl/12/08/2011/franklin-lamb-verslaat-de-oorlog-van-de-nato-tegen-libie/

 10. Ik weet niet wat Libië en Venezuela hier precies mee te maken hebben, maar ik ben niet zo’n fan van buitenlands ingrijpen.

  We hebben het voorbeeld van de geallieerden in WOII: lijkt terecht. De Marshall-hulp daarna was duidelijk ook in het belang van de VS. Het ingrijpen van de VS in Korea, Vietnam en dergelijke heb ik echter nooit begrepen. Ja, de tegenpartij werd ook gesteund en wapenfabrieken willen huns stuff testen en verkopen, maar echte geopolitieke belangen heb ik hier niet gezien.

  Terug naar Engeland: we kunnen hier nu wel een klassenstrijd van maken, maar dat is wel een erg grove vereenvoudiging (zoals zeggen dat Engeland helemaal geen klassenmaatschappij dat ook is).

  Een meerderheid(sregering) heeft niet gelijk alleen omdat ze de meerderheid heeft, maar een relschopper heeft ook geen gelijk alleen omdat hij geweld gebruikt. Ik vind het plunderen van winkels en het weglopen met flatscreens op geen enkele wijze te rechtvaardigen.

  Wellicht heeft de politie een ernstige fout gemaakt met het doodschieten van ‘een verdachte’. Dan moeten de schuldigen berecht worden en het systeem of procedures (mogelijk) herzien. Ik hoop dat dat nog steeds gaat gebeuren en het niet lang overschaduwd wordt door deze hysterische reacties. Maar op dit moment ondergraaft vandalisme elk argument dat de relschopper mocht hebben, alsmede elk gevoel van sympathie.

 11. Roland Bruynesteyn Schreef:

  Ik vind het plunderen van winkels en het weglopen met flatscreens op geen enkele wijze te rechtvaardigen. …. Ik hoop dat dat nog steeds gaat gebeuren en het niet lang overschaduwd wordt door deze hysterische reacties. Maar op dit moment ondergraaft vandalisme elk argument dat de relschopper mocht hebben, alsmede elk gevoel van sympathie.

  Mee eens, en nu maar hopen dat CNN & FOX-TV ook zo dezèlfde maatstaven hanteren jegens plunderaars & raddraaiers die bv. Chavez willen weghebben, want dat was mijn punt.

 12. @ 10, Beste Abdul, als dit soort rellen hadden plaatsgevonden in Iran dan waren veel relschoppers in de martelkamers van het regime verdwenen. Dat is het beslissende verschil.

 13. @15
  Het staat mij niet bij dat er iemand vervolgd is voor de moord op Ian Tomlinson. Of op Charles de Menezes. En wie begint hier eigenlijk over Iran?

 14. #18 Klaas. Iran? Is inderdaad zo, (net als in Venezuela) maar neemt niet weg dat de Westerse pulppers met héél andere koppen stemming maakt, hier Telegraaf voorop, dan wanneer opstandelingen in Londen hetzelfde doen. Leg jij me eens uit waarom. Tja, hoe kan dat?

 15. @19 Dat was nu juist mijn punt: in Iran en Venezuela demonstreren mensen met gevaar voor eigen leven tegen een onderdrukkend regime. In Engeland lijkt het erop dat een zooitje ongeregeld rellen creeert om mogelijkheden te scheppen om gratis aan dure spullen te komen.

 16. @ Klaas is ook al dolletjes op zooitjes ongeregeld. Elke zooi ongeregeld wordt geïntegreerd bij de vijand, komt dat even goed uit, hè Klaas. Maar heb je nou ook nog een mening over zo het een en ander. Is het bijvoorbeeld goed of fout dat alleen de zooitjes ongeregeld worden geïntegreerd? Zomaar een vraagje.

 17. Klaas Schreef:

  In Engeland lijkt het erop dat een zooitje ongeregeld rellen creeert om mogelijkheden te scheppen om gratis aan dure spullen te komen.

  Grátis dure spullen? Nee, maar! Is dat zo? Tja, jij zegt het, de kranten koppen het. En gij geleuft dà?

 18. Ik vraag me af, of door deze rellen ook maar iemand van inzicht is veranderd.
  Ik heb meer het idee dat de verschillende kanten zich dieper hebben ingegraven.

  Nee, dit was geen theedrinken.

 19. 20 Klaas:

  [ In Engeland lijkt het erop dat een zooitje ongeregeld rellen creeert om mogelijkheden te scheppen om gratis aan dure spullen te komen.]

  Ook al zou dit de enige reden zijn, -wat absoluut niet waar is maar dit terzijde-, wat kan jou dat schelen?
  Zo hoor je Henk en Ingrid ook steeds tequileren over al die plasmaschermen die gekocht zouden worden van PGB-geld. ‘ Ohhh, zij hebben een plasmasscherm, en ikke nie…’, het zou wat zeg. Playstations of wat voor stomme electronicadozen dan ook, guttegut, wat een jalouzie, en jij maar werken voor al dat prachtigs zeker??

 20. Iedereen die tegen ons Westerse systeem schopt moet wel goede bedoelingen hebben. We hebben het hier ook zo slecht. Arme, onderdrukt jongeren, geen kans op werk, geen uitzicht. En die zeurpieten die ons plasmaschermen willen verkopen, die verdienen eigenlijk niet beter. Hoe durven ze, de handen uit de mouwen steken en proberen een eigen bedrijf te runnen. Dan vraag je er wel om, toch?

  Wordt toch wakker, linkse idealisten, een beetje vent neemt zelf verantwoordelijkheid en pakt z’n kansen.

 21. Sjuul van Dissel Schreef:

  @ Klaas is ook al dolletjes op zooitjes ongeregeld. Elke zooi ongeregeld wordt geïntegreerd bij de vijand, komt dat even goed uit, hè Klaas. Maar heb je nou ook nog een mening over zo het een en ander. Is het bijvoorbeeld goed of fout dat alleen de zooitjes ongeregeld worden geïntegreerd? Zomaar een vraagje.

  Klaas Schreef:

  Iedereen die tegen ons Westerse systeem schopt moet wel goede bedoelingen hebben. We hebben het hier ook zo slecht. Arme, onderdrukt jongeren, geen kans op werk, geen uitzicht. En die zeurpieten die ons plasmaschermen willen verkopen, die verdienen eigenlijk niet beter. Hoe durven ze, de handen uit de mouwen steken en proberen een eigen bedrijf te runnen. Dan vraag je er wel om, toch?
  Wordt toch wakker, linkse idealisten, een beetje vent neemt zelf verantwoordelijkheid en pakt z’n kansen.

  Gerelateerd aan de uitbundig veroordelende berichten over de rellen in de UK die hun oorzaak hebben in hetzelfde motief dat deze man had, en ik kan het weten want was het zelf: http://eindtijd.bravehost.com/Europa/nederland.txt

  Man slaat 42 ruiten stadhuis Lelystad in
  LELYSTAD (ANP) – Een 59-jarige man uit Lelystad heeft zondagochtend met een stalen staaf 42 ruiten van het stadhuis in zijn woonplaats ingeslagen. Hij heeft een conflict met de gemeente Lelystad.
  De schade wordt geraamd op 25.000 euro. Dat geld wil de gemeente op de dader verhalen, maakte een woordvoerder maandag bekend.
  Om wat voor conflict het precies gaat, kon hij niet zeggen. De politie heeft de identiteit van de man nog niet bekendgemaakt. De ramen zijn provisorisch dichtgemaakt met glazen platen. Begin volgende week volgen de echte herstelwerkzaamheden. “‘

  Een chicanerende overheid die absolute controle over het leven van deze man inzet enkel en alleen om er een financieel voordeel uit te halen en daarbij leugens en verwijten hanteerd die kant nog wal raken en die notabene in tegenspraak zijn met het door hen zelf aangelegde dossier over deze man die zij met die leugens en verwijten zijn uitkering hadden gestopt waardoor hij in grote financiële problemen kwam komt weg met deze enig overgebleven publicatie van dat feit.

  En dan kan Paul de Krom nog zo lamenteren en in zijn leugens persisteren en Justitie wetsartikelen die nog stammen uit de nazibezettingstijd gebruiken om hun gelijk te halen. De rellen in de UK verzeken mij ervan dat ik niet alleen sta. Ook de Nederlandse gemeentes kunnen maar beter hun beleid afstemmen op de waarheid mochten zij voornemens zijn om voor de toekomst een beleid te voeren die stabiliserend is in plaats van radicaliserend.

  Hier op waarheid te controleren: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2006/06/12/R132.htm

 22. Klaas Schreef:

  Iedereen die tegen ons Westerse systeem schopt moet wel goede bedoelingen hebben. We hebben het hier ook zo slecht. Arme, onderdrukt jongeren, geen kans op werk, geen uitzicht. En die zeurpieten die ons plasmaschermen willen verkopen, die verdienen eigenlijk niet beter. Hoe durven ze, de handen uit de mouwen steken en proberen een eigen bedrijf te runnen. Dan vraag je er wel om, toch?
  Wordt toch wakker, linkse idealisten, een beetje vent neemt zelf verantwoordelijkheid en pakt z’n kansen.

  Alweer een Breivik “alles is de schuld van links idealisme , Mijn Rechtse graaibaas zeg dat het zo is en hij kan het weten want hij stemt VVD “

 23. Klaas Schreef:

  Wordt toch wakker, linkse idealisten, een beetje vent neemt zelf verantwoordelijkheid en pakt z’n kansen.

  Haha, weer zo’n reactionaire bruine fluimtrol die in de gebiedende wijs spreekt.
  Ik hoop dat zijn ranzige slag maximaal wordt geïrriteerd door frisse andersdenkenden zoals bv. hier op Krapuul waar het weerzinwekkende pévévé-adept `Klaas’ z’n stinkende windeieren legt.

 24. een beetje vent neemt zelf verantwoordelijkheid en pakt z’n kansen.

  Zo had ik graag de buslijnen in Waterland gekocht maar Arriva was mij voor, en nu zijn ze doorverkocht aan Israel.
  Dat zijn pas echte beetje venten…
  Het erge is, zo’n Klaas gelooft vast zijn eigen kletskoek. Geen handvol maar een landvol zei mijn oma – in geheel ander verband.

 25. Abdul Alhazred Schreef:

  stinkende windeieren

  Klein stinkend windei (Ovifungus flatulensis var. criticastor L). In Nederland algemeen voorkomende zwamsoort, meestal te vinden op armoedige grond in de buurt van hete luchtstromen. Grauwachtig wit, soms met helderrode of -blauwe tekening, eivormig (10-12 cm), kenmerkende oksellucht. In de oudheid vaak toegepast als braakmiddel, niet giftig behalve in combinatie met verse groenten of vers fruit. Is de enige zwamachtige waarvan het vruchtlichaam totaal geen voedingswaarde bezit, is daarom bij geestelijke zwaarlijvigheid in de vorm van gefrituurde hapklare brokken een gewilde snack.

 26. @30: Ik ben niet snel geirriteerd, jij wel zie ik, gezien je taalgebruik en op niets gebaseerde insinuaties. En laat me niet lachen met je ‘frisse andersdenkenden’. Gelijkdenkenen bedoel je, aan andersdenkenden heb je een hekel schat ik in. Je hebt nog nooit een poging gedaan om met andersdenkenden in gesprek te gaan.

 27. Klaas Schreef:

  @30: Ik ben niet snel geirriteerd, jij wel zie ik, gezien je taalgebruik en op niets gebaseerde insinuaties. En laat me niet lachen met je ‘frisse andersdenkenden’. Gelijkdenkenen bedoel je, aan andersdenkenden heb je een hekel schat ik in. Je hebt nog nooit een poging gedaan om met andersdenkenden in gesprek te gaan.

  Inderdaad , want de gemiddelde Bruine Wildersaanhanger die hier langskomt is geen andersdenkende maar een nietdenkende na-prater

 28. Klaas Schreef:

  @30: Ik ben niet snel geirriteerd, jij wel zie ik, gezien je taalgebruik en op niets gebaseerde insinuaties. En laat me niet lachen met je ‘frisse andersdenkenden’. Gelijkdenkenen bedoel je, aan andersdenkenden heb je een hekel schat ik in. Je hebt nog nooit een poging gedaan om met andersdenkenden in gesprek te gaan.

  Och hemel, beklag ook nog. Gaan we van ad hominem doen? Leg eens uit, je laatste stompzinnige zin?

 29. #35 Jvd Heuvel. Schop niet meteen iedereen van de site als hij of zij een weerwoord heeft. Anders wordt het hier wel erg preken voor eigen parochie.
  #34. Klaas. “Wordt toch wakker, linkse idealisten, een beetje vent neemt zelf verantwoordelijkheid en pakt z’n kansen.”
  Ik zou mijn kansen wel willen grijpen, maar al te graag, maar als jij bijvoorbeeld 56 bent, mag je drie keer raden wat je bij het uitzendbureau te horen krijgt. Zover de ‘kansen’.
  Start wat voor jezelf… Inderdaad een goed idee, maar voor jij een zaakje van de grond hebt gestampt en je het geluk hebt dat je voldoende klanten hebt om daarvan te kunnen leven, ben je al weer een aantal maanden verder, hoe wil jij in de tussentijd rondkomen? Van de goede bedoelingen van anderen? En in dat geval ook nog eens in het geval je het geluk hebt dat datgene wat je wilt beginnen ook economsich rendabel is.
  Alleen de lotto, een huurmoodenaar of een drugsdealer kan met geloofwaardigheid zeggen ‘pak je kansen’… In Latijns-Amerika pakken dagelijk mensen die kansen die jij aanbiedt.

 30. @39: Voor een 56 jarige misschien niet zo makkelijk om nog kansen te ontdekken.
  De gemiddelde engelse relschopper is echter veel jonger. Ik wed dat een deel van deze kansloze jongeren vroegtijdige hun opleiding afgebroken hebben en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt erg klein gemaakt hebben. De schuld voor hun zelf gecreerde uitzichtloosheid schuiven ze liever naar de maatschappij.

 31. Klaas Schreef:

  De gemiddelde engelse relschopper is echter veel jonger. Ik wed dat een deel van deze kansloze jongeren vroegtijdige hun opleiding afgebroken hebben en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt erg klein gemaakt hebben. De schuld voor hun zelf gecreerde uitzichtloosheid schuiven ze liever naar de maatschappij.

  Onder wat voor zerk kom jij vandaan gekropen?
  1 Een HBO of universitaire opleiding volgen In Engeland is drie keer zo duur als hier. Daar gingen de massaprotesten van afgelopen jaar over. Daarom komen minder rijke Britten al hier studeren.
  2 Wedden doe je maar in het casino met Henk & Ingrid.
  3 Je redeneert vanuit eigen schuld dikke bult en jij verzintj even ter plekke dat ze hun uitzichtloosheid zèlf hebben gecreëerd. Hoe weet jij dat eigenlijk?
  4 Hou op met dat woord relschopper! Je bent zelf een relschopper want een onwelriekende trol hier en daarom kandidaat om te worden verwijderd. Zie regels: piepen, zuigen, zemelen.
  5 Iemand die een flatscreen confisqueert keur ik niet goed maar ik heb nog veel minder op met grootgraaiers, frauderende renteliberalen plus op onze zak terend fout overheidspersoneel.

 32. @42:
  punt 1: hoeft niet perse een HBO opleiding of WO te zijn. Een vakschool geeft ook veel perspectief. Maar er is geen enkele reden om je middelbare school niet af te maken. Dat gebeurt echter wel veel en daar had ik het over.
  punt 2 en 4: ga ik niet op in.
  punt 3: hoe weet jij dat het niet zo is?
  punt 5: we zijn het in iedergeval eens over het gegeven dat plunderingen zoals we die gezien hebben niet goed te praten zijn.

 33. #43. Klaas. Voor wat betreft punt 1, daar kan ik gedeeltelijk inkomen. Je krijgt de kans om je middelbare school af te maken, dan moet je dat ook doen, anders doe je jezelf tekort. Toch betekent dat geen zekerheid op maatschappelijk succes, hoeveel jongeren in Spanje (die lieten tenminste wat van zich horen, maar het zullen er in Europa veel meer zijn) blijven ondanks hun hoge opleiding aan de kant staan? Ze hebben zich daar veel verstandiger uitgedrukt dan in Engeland, maar de onderliggende problematiek tussen Spanje en Engeland blijft hetzelfde, namelijk dat het huidige economische systeem zo is ingericht dat de ´gesettelden´ geen probleem hebben om er iets van te maken, maar dat je als nieuweling nauwelijks kansen krijgt om er wat van te maken. Of je een Engelse drop-out of een Spaanse werkeloze bent, jouw kansen zijn voor een groot gedeelte ook aan een hoop geluk gekoppeld. Als er -tich werklozen zijn, waarvan een aantal alleen via het uitzendbureau (dus tijdelijk) aan de slag ´mag´ gaan, dan bestaat de rest van degenen die er niet in kan komen, dus uit ´uitvreters´?
  Ik keur het ook niet goed dat een mensen op straat gemolesteerd worden omdat iemand een plasma-tv wil hebben, maar in een situatie waarin een bepaalde groep jarenlang voorgehouden wordt dat ze vooral moeten ´slagen´ en er tegelijkertijd (deels door eigen schuld (niet afmaken school) deels door omstandigheden zoals structurele werkloosheid) geen mogelijkheden zijn om die situatie te verbeteren, dan is het natuurlijk gewoon wachten op een agressieve reactie vanuit ´het lompenproletariaat´. De Londense rellen lijken het werk van opportunisten die even snel in willen laden, maar opportunisten wonen er ook in Brasschaat, waarom komen er daar dan geen rellen? Het verband tussen structurele werkloosheid, geen uitzicht op verbetering van de persoonlijke situatie en plundergedrag moet toch duidelijk zijn? Of wil je soms beweren dat dit uit de lucht komt vallen?

 34. Waarom deze rellen nu precies in Londen zijn? Grote stad? Veel voetbalvandalen? Oproepen via Twitter? Waarom breken in Hoek van Holland rellen uit tijdens een strandfeest.
  Er is een groep vandalen die telkens weer een nieuwe mogelijkheid zoekt om rotzooi te trappen. Kan ook een aspect zijn.
  Wel eens een groep Engelse jongeren tegen gekomen op het vast land? Vast prik dat er onwaarschijnlijk veel gezopen en gevochten wordt. Zit misschien ook wel in de volksaard.

 35. @#46: Waarom Londen? Nou, bv. omdat de City of London de afgelopen 10 jaar een ‘extreme make-over’ heeft ondergaan met prestigieuze architectuur die doet denken aan de SF-film Metropolis, wat ten koste is gegaan van de buitenwijken. Ook zijn de voorbereidingen van de Olympische Spelen van volgend jaar in volle gang. De laatste jaren gingen de Olympics in vrijwel alle steden waar ze werden gehouden gepaard met rellen (hoewel de Spelen zelf meestal het allermeest bijdroegen aan een verwoestend effect).

Reacties zijn gesloten.