Regering negeert wederom advies Raad van State

Is er eigenlijk al een advies van de Raad van State geweest dat níet genegeerd is door dit kabinet? De Raad van State adviseert namelijk tegen het voorstel van het kabinet om de Tweede Kamer terug te brengen tot 100 leden en de Eerste tot 50, maar Rutte wil toch gewoon doorgaan met zijn eigenwijze hoofd.

Ooit werden beide kamers uitgebreid om controle op het kabinet te verbeteren, maar daar is dit kabinet blijkbaar niet meer van gediend. Het past helemaal in het neoliberale plaatje natuurlijk. Een kleinere overheid om het graaikapitalisme ruim baan te kunnen geven, en een klein parlement om minder controle op je kapitalistische ritselplannetjes te hebben.

Dat gezegd hebbende maakt het met een zogenaamde oppositie, en een stel nog zogenaamdere dissidenten, die waar mogelijk braaf meestemde met het meest rechtse kabinet sinds Seyss Inquart, natuurlijk weinig uit of je 150, 100 of gewoon één lid per fractie hebt wiens stem telt voor het totaal aantal zetels per fractie.

2 gedachten over “Regering negeert wederom advies Raad van State”

  1. Nu heb je bij grotere fracties automatisch nullen die als het nodig is meestemmen en die verder niemand kent of mist – maar alle partijen met tien of minder zetels hebben Kamerleden met inzet, of je het met ze eens bent of niet.
    Toch zouden D66 en GroenLinks hier herostratisch mee kunnen instemmen, al denk ik dat het ’t nooit zal halen.
    Nog een bruine ruft…

  2. Honderd of honderdvijftig leden in het parlement maken praktisch niet uit op de totale kosten van het bestuurlijke apparaat van de overheid. Maar het maakt wel veel uit voor de controle van een kabinet.

    In plaats van maximaal 74 leden, zijn er nog maar hoogstens 49 parlementariërs om een regering te controleren. (Alleen de oppositie doet nog een poging tot parlementair werk; de regeringspartijen hoeven alleen maar op gezette tijden hun hand op te steken.)

    Hoogstens 49 mensen (meestal minder) ter controle van het bestuur van een land? Het is een lachertje.

Reacties zijn gesloten.