Rechtse Finse regering valt + Aanvulling

Een nieuwe tegenslag voor de Europese populisten: de rechtse Finse regering legt het bijltje erbij neer nadat de leden van de regeringspartij Perussuomalaiset (beter bekend als de Ware Finnen) een rechtse hardliner tot politiek leider kozen. Volgens de conservatieve premier Juha Sipilä bestaat er geen basis meer voor samenwerking met de Ware Finnen.

Halla-aho_2014
Engnek Jussi Halla-aho, de nieuwe leider van de Ware Finnen

Conservatieven en liberalen vormden in 2015 een coalitie met de Ware Finnen. De rechtse coalitie pakte de sloop van de Finse verzorgingsstaat voortvarend aan, iets dat de nationalisten niet in dank werd afgenomen door de achterban. Tijdens de verkiezingscampagne hadden de Ware Finnen toegezegd de sociaal-democratische verzorgingsstaat te steunen en zelfs uit te willen breiden. Ook van de belofte van partijleider Timo Soini te breken met de EU kwam – voorspelbaar – niets terecht. Zijn conservatieve en liberale partners maakten Soini al snel duidelijk dat een vertrek uit de EU niet op de agenda stond.

Het bovenstaande had tot gevolg dat de Ware Finnen in de opiniepeilingen hard onderuit gingen: van de 19% die de partij bij de laatste verkiezingen wist te halen, is inmiddels – virtueel – minder dan de helft over.

Voor Soini was dat recentelijk aanleiding het bijltje erbij neer te leggen: regeren bleek toch iets moeilijker te zijn dan in verkiezingstijd goedkope slogans lanceren. Afgelopen weekend kozen de Ware Finnen dus zijn opvolger. De coalitiepartners van de partij waren onaangenaam verrast toen die opvolger de knetterrechtse hardliner Jussi Halla-aho bleek te zijn. Halla-aho heeft in het verleden de islam “een fascistische en pedofiele(!) ideologie” genoemd en werd in 2012 veroordeeld wegens ‘ophitsing’.  Net als hun Nederlandse tegenhangers hebben Finse conservatieven en liberalen – wanneer dat zo uitkomt – geen probleem met een hetze tegen immigranten, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het ontaardt in openlijk racisme.

Hoe het nu verder moet is niet duidelijk. Conservatieven en liberalen willen graag verder met de sloop van de verzorgingsstaat, maar hebben daar de Ware Finnen voor nodig.  Nieuwe verkiezingen lijken het meest waarschijnlijke scenario.

Aanvulling: zojuist werd bekend dat de voormalige leider van de Ware Finnen, Timo Soini, samen met 19 andere parlementariërs uit de partij is gestapt. Ze gaan door onder de naam Nieuw Alternatief. Daarmee beschikt de regering over een meerderheid van 6 zetels in het parlement. De Ware Finnen worden uit de regering geknikkerd.