Rechter: Le Pen mag ‘fascistisch’ genoemd worden

Een rechtbank in Parijs heeft bepaald dat Marine Le Pen betiteld mag worden als ‘fascist’. Volgens de rechtbank is een dergelijke kwalificatie in een politiek debat toegestaan.

800px-Front_National_2010-05-01_n04
Foto: Wikipedia

Le Pen had de linkse presidentskandidaat Mélenchon voor de rechter gesleept omdat hij haar er tijdens de verkiezingscampagne in 2012 van beschuldigde een ‘fascist’ te zijn. Le Pen doet juist heel veel moeite het Front National te ontdoen van het fascistische imago dat aan de partij kleeft. Uiteraard is dat uitsluitend bestemd voor de publieke tribune, in essentie blijft het FN een fascistische partij, zij het eentje met een vriendelijke glimlach.

Volgens de rechtbank is de term ‘fascist’ pas beledigend bij afwezigheid van een politieke context. Een agent een ‘fascist’noemen omdat hij je een bekeuring geeft is not done omdat de politieke context ontbreekt. Bij het kwalificeren van een politieke tegenstander ontbreekt dat beledigende karakter echter. Met het betitelen van Le Pen als ‘fascist’ karakteriseerde Mélenchon haar volgens de rechtbank politiek. Dat valt binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.