Recht alleen te halen na dik betalen

Folkert Jensma doet in het NRC verslag van een bijeenkomst, geleid door de Nationale Ombudsman vorige week, die ging over het voorstel om de door de burger te betalen griffierechten voor rechtszaken drastisch te verhogen.

Het kabinet wil ze zodanig verhogen dat de rechtspraak er kostendekkend door wordt en het aantal zaken drastisch afneemt. Dat wordt bereikt met schriktarieven, onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ – de overheid als bedrijf en de burger als afnemer.

We hebben het er hier al eens eerder over gehad maar ik wil er nog eens de aandacht op vestigen omdat daarmee echt een fundament van de rechtsstaat ernstig wordt aangetast, namelijk die van de rechtsgelijkheid:

Vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink heeft het podium nauwelijks verlaten of ook de rechtspraak wordt omgetoverd in een bedrijf met klanten die hun eigen lasten mogen dragen.

Dat ziet er zo uit: een minimumloner die zijn bovenmodale buurman voor de rechter wil dagen mag dat nog voor 375 euro doen, een gesubsidieerd tarief. Verliest hij echter, dan moet hij ook de volle mep van de buurman vergoeden: 1500 euro. Denk ook aan de sukkelaars die bij hun huurschuld van 600 euro nu al een zelfde bedrag aan griffierecht op mogen tellen. Dat wordt straks 1000 euro, waarschuwde een kantonrechter. Dat zal betekenen dat kleine vorderingen tot zo’n 1000 euro feitelijk oninbaar worden. Want te duur om nog via de rechter op te eisen.

Het aanspannen van rechtszaken worden op die manier alleen nog maar toegankelijk voor hen met een ruim inkomen, voor anderen wordt het financieel risico eenvoudigweg te groot. De have-nots hebben zich voortaan maar te schikken naar de luimen van de overheid en de haves en verder hun bek te houden, nog meer dan dat normaal al het geval is.

Dat krijg je onder een dictatuur van marktwerking, waar alles, in geld uitgedrukt althans, rendabel moet zijn.

Wie schopt dit schoftenkabinet nu eindelijk eens een keer onderuit, voordat ze werkelijk alles kapot gemaakt hebben wat ooit mooi en goed was aan dit land?

4 gedachten over “Recht alleen te halen na dik betalen”

 1. Dit is natuurlijk een grote schande.
  Maar even een vraagje.
  Als je rechtsbijstand verzekerd bent, moet je dan toch de griffierechten betalen ?

 2. Het lijkt me een goed idee om de rechtspraak te privatiseren.
  Door de marktwerking zal ongetwijfeld een prijzenslag komen die ten goede komt aan de consument
  Vooruitlopend op dit idee heb ik zojuist besloten om een bureau op te richten, waar zowel rechters, officieren van justitie, griffiers en advocaten een goed inkomen zullen hebben.
  Uiteraard zal ik als rechter optreden, maar m’n kosten worden gedrukt door er voor te zorgen dat de advocaten altijd pro deo werken. Ik ben van mening dat iedereen daar recht op heeft.
  Ik zal een prijzenlijst maken, waar duidelijk voor iedereen is hoeveel iets kost. Die kunnen ze dan naast die van de concurrent leggen.
  Mijn tarief voor vrijspraak zal in ieder geval stukken lager liggen dan momenteel het geval is.
  Ik denk dat als iemand wil dat ik ‘m vrijspreek, ik daarvoor € 500,- reken. Mocht de tegenpartij vinden dat ik verdachte schuldig moet verklaren dan moet hij uiteraard meer op tafel leggen.
  Het aardige van mijn systeem is dat bij mijn rechtspraak nooit iemand er bekaaid vanaf komt.
  Stel bijvoorbeeld dat iemand mij € 1200,- betaalt om een persoon veroordeeld te krijgen, hoeft die verdachte dus niet alleen niet “mijn” € 500,- te betalen, maar krijgt nog eens de helft van wat de aanklager me heeft betaald van mij, dus € 350,- mee. Met dat meevallertje kan hij dus eventueel z’n schulden wat makkelijker afbetalen of heeft hij een aardig zakcentje in de gevangenis.

Reacties zijn gesloten.