De realiteitsvisie van een loslopende VVD-er

Dit krijg je als je campagneleider van de VVD bent en maar liefst Masterclass VVD hebt gedaan:

De oorlog in Syrië is geen vrijheidsoorlog maar een godsdienstoorlog. Alawieten vs Shiieten. Tevens religieus extremisme vs dictatuur.

Twittert Peter van Dijken, die het niet gaat om de waarheid of de werkelijkheid, maar om de realiteit. Ja echt.
Diep-filosofisch, niet?
SPQL, voegt hij er aan toe. Senatus Populusque Laren?

Aangezien het tiep – die ik omdat ik er verder geen tijd aan wilde verspillen snel geblokt heb – niet wist wat er zo stupide aan deze twiet was heb ik het nog even uitgelegd. Het is geen precieze uitleg.
De Alawieten (Noeseiri’s) van Syrië gelden als sjiieten, maar verschillen dan weer van de “twaalver”-sjiieten van Iran, Irak en het Golfgebied. Alawieten vs Shiieten? Waar heeft zo’n vent het over?

Nee, er is geen vrijheidsoorlog gaande in Syrië, maar wie wil beweren dat er etno-religieuze partijen tegenover elkaar staan (hetgeen ook een propagandapraatje van Washington en bijbehoren is) moet zijn zaakjes wel bij elkaar hebben.

Peter van Dijken – zijn adviezen (hij is “consultant”) zullen wel even deskundig zijn dan. VVD, nietwaar.

11 gedachten over “De realiteitsvisie van een loslopende VVD-er”

 1. @1
  Mooie interpretatie. O voor Andreas of anderen wellicht: Zwijnen zijn het, die liberalen.
  @3
  Ik vermoed dat hij Leiden bedoelt, door het ongeletterd gestudeerd janhagel Lugdunum Batavorum genoemd (terwijl iedereen weet dat dit Loosduinen is) – Leuven vind ik als voor zoveelste deel Leuvenaar ook om te lachen…

 2. @Andreas, links Havoklantje zeker? In plaats van vroeger gewoon keihard je best te doen zodat je op het gymnasium kon meekomen, een beetje in koffiesjops en krakerspanden zitten te spijbelen. Met je arafatsjaaltje en je legerpukkel en je ongewassen bietelhaar. En je Cure-elpees.

  SPQR werd door hippe leraren Latijn en Grieks olijk vertaald als “Sono Porci Questi Romani”, oftewel “”t Zijn zwijnen die Romeinen.” Wij gymnasiasten moesten daar in de klas altijd heel hard om lachen, en ook later nog in de pauze. De roosvicee kwam gewoon uit onze neus.

  /Weet je wie ook op de Havo heeft gezeten?

 3. @5
  Monade, deze keer corrigeer ik het niet voor je:
  het is Sono Porchi Questi Romani…

 4. Maar de combinatie ongewassen bietelhaar en Cure-elpees maakt natuurlijk wel weer het een en ander goed… 😆

 5. ff Serieus, er staan in Syrië wel etno-religieuze groeperingen tegenover elkaar, maar de verbintenissen tussen (tijdelijke) mede- en tegenstanders is veel te vloeiend en de situatie is veel te ingewikkeld om die af te doen als een godsdienstoorlog tussen twee islamitische sektes. Bovendien is er constante inmenging van buitenaf, met wapenleveranties aan alle partijen, gestuurde beeldvorming door de massamedia, enz. Dus die van Dijken kletst uit zijn speknek.

 6. @9: Hij zoekt & vindt veel parallellen met Egypte, maar als je die bv. zou zoeken met Libië dan zou je merken dat de situatie totaal verschillend is qua genoemde kenmerken, terwijl er veel overeenkomsten zijn w.b. de escalatie van het gebeuren.

  Ik zie meer in wat boublog schrijft over de spelers in het conflict: http://www.boublog.nl/19/06/2012/syrie-update-eerst-propaganda-dan-verdeel-en-heers/. Allerlei lieden schijnen erop te vlassen dat het land in stukken uiteen valt. (Als dat scenario klopt, dan speelt Assad hen nu in de kaart door de ‘koerdische’ regio prijs te geven.)

 7. Op al jazeerah tref en trof ik visies waaronder dat als het Assad regime valt , dit vacuum wel door etnisch religieus gestoelde oorlog verder ingevuld zal worden.
  De Iraks Koerdische opstelling heeft zich naar zeggen ook als mogelijke oorlogs verklaring laten zien met daarnaast weer een visie op het bestuur van Jordanie en haar burgers, revolutie of niet .

Reacties zijn gesloten.