Racisme en seksisme bij het LUMC

Open brief aan dhr. A.M. van Hemert, afdelingshoofd Psychiatrie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. (mailadres: A.M.van_Hemert@lumc.nl)

Geachte meneer A.M. van Hemert,

Met ontsteltenis heb ik kennis genomen van een artikel op de website van The Post Online, geschreven door één van de werknemers op uw afdeling, mw. Esther van Fenema.

Dit artikel, waarin zij reageert op de gebeurtenissen in Keulen tijdens Oudejaarsavond, is niet alleen doorspekt van grof taalgebruik (“klootzak”, “geen fuck geven om”), maar zij doet hierin ook onware, xenofobe, racistische én seksistische uitspraken.

Van alle vier enkele voorbeelden:

Onwaar:

“Maar terug naar Keulen, Hamburg en Helsinki, waar exotische mannen zich massaal vergrepen aan Westerse vrouwen (-)”

De 18 asielzoekers die naar aanleiding van de gebeurtenissen gearresteerd werden, werden verdacht van diefstal en geweld. Het Duitse OM heeft duidelijk gesteld dat deze mannen niet in verband konden worden gebracht met de aanrandingen (waar nog geen verdachten voor zijn gearresteerd). Deze mannen zijn inmiddels allemaal vrijgelaten – en een verdachte is nog geen veroordeelde.

“Binnen onze cultuur is vrouwen aanranden wangedrag”

Ja, dat is het in theorie, maar dat wil evenwel niet zeggen dat het niet voorkomt. Volgens een Europees onderzoek gepubliceerd in 2014, krijgt één op de tien Nederlandse vrouwen tijdens haar leven te maken met seksueel geweld. Daarbij maakt het merendeel van de daders deel uit van de bekende kring om de vrouwen heen: echtgenoten, familieleden, huisvrienden. Mannen met ‘onze cultuur’, dus.

Xenofoob/racistisch:

“het driftleven van hitsige nieuwkomers die de woestijnmores hoger hebben zitten dan onze genderneutrale IKEA-mentaliteit”;

“een persconferentie waarin wordt bekend gemaakt dat het inderdaad om daders ging met een Islamitische achtergrond die geen fuck geven om vrouwenrechten en zich simpelweg misdragen.”;

“een minderheid die lak heeft aan onze normen en waarden”.

Seksistisch:

“Van oorsprong is de man ontworpen to protect en to provide.”;

“Veel vrouwen, waaronder ikzelf, hebben behoefte aan mannen die vanuit hun ballen voelen dat overleven een machtsstrijd is: wie is de sterkste, wie was vroeger de baas op het schoolplein?”;

Seksistisch én extreem racistisch:

“Mannen die er trots op zijn dat ze man zijn, westers en blank. Die niet met zich laten sollen en het als een erezaak beschouwen om ons te beschermen.”

Nu staat het mevrouw Van Fenema in principe vrij om haar persoonlijke mening op internet te publiceren (zij het binnen de grenzen van de wet – en discriminatie, of dat nu gebaseerd is op huidskleur, religie of geslacht, is wel degelijk strafbaar), maar zij ondertekent het opiniestuk in haar hoedanigheid als psychiater werkzaam binnen het instituut waar u afdelingshoofd bent. Daarmee verbindt zij de naam van het Leids Universitair Medisch Centrum aan haar onwelvoeglijke uitspraken.

Graag zou ik u dan ook de volgende vragen willen stellen:

  • Onderschrijft u als afdelingshoofd de opinie van mevrouw Van Fenema? En zo ja, is deze opinie dan ook gangbaar bij de overige leden van het team van de afdeling Psychiatrie?
  • Indien u als afdelingshoofd de in het openbaar verkondigde mening van mevrouw Van Fenema niet onderschrijft, gaat het LUMC publiekelijk afstand nemen van de mening van mevrouw Van Fenema? Zo nee, waarom niet?
  • Bent u van mening dat de opinie van mevrouw Van Fenema van invloed zou kunnen zijn op haar functioneren als psychiater, gezien het feit dat het aannemelijk is dat zij als psychiater cliënten zou moeten begeleiden die slachtoffer zijn van racisme of seksisme? En zo ja, ervan uitgaande dat een eventueel tekort schieten in haar functioneren van invloed zou zijn op het functioneren van de afdeling in het algemeen, welke stappen gaat u ondernemen om het goed functioneren van de afdeling Psychiatrie van het LUMC te kunnen waarborgen?

Ik hoop spoedig van u een antwoord te mogen ontvangen.

Deze brief staat als open brief ook gepubliceerd op dhjana.nl, krapuul.nl en indymedia.nl.

Met vriendelijke groeten,

Dhjana

1 gedachte over “Racisme en seksisme bij het LUMC”

  1. Pingback: Het is allemaal ‘satire’ | Krapuul

Reacties zijn gesloten.