PVV-‘Midden-Oostenspecialist’ Kortenoeven haalt weer eens hysterisch uit naar Iran

In één van de spreekbuizen van het orthodox-protestantse volksdeel, het Reformatorisch Dagblad, dat niet direct bekend staat om zijn waardenvrije berichtgeving als het om Joden, Israel en aanverwante zaken gaat, stond gisteren (9 maart) een stuk van de fundamentalistische islam-hater Wim Kortenoeven over Iran. Kortenoeven, die Tweede Kamerlid is van Geert Wilders PVV,

Maar het gaat verder. Dat blijkt onder andere uit een artikel van Alireza Forghani, adviseur van de Iraanse opperste leider Ali Khamenei. Forghani formuleerde onlangs een doctrine die voorschrijft dat niet alleen de Joodse staat, maar ook de Joden moeten worden vernietigd. Iran dient daarbij het voortouw nemen.verwees in dat stuk naar het joodse Purim feest. Bij dat feest wordt herdacht dat ooit in Perzië, in de tijd van een zekere koning Ahasverus, een Joodse koningin (Esther), samen met haar oom (Mordechai), een complot zou hebben weten te verhinderen van een grootvizier genaamd Haman om alle Joden in het koninkrijk te doden.

En ja, u raadt het vast al: Kortenoeven gebruikt dit verhaal om erop te wijzen dat in het huidige Perzië weer eigentijdse Hamans wonen, die er alsnog op uit zouden zijn met atoombommen en raketten een einde te maken aan alle Joden en de Joodse staat. Geen origineel idee van Kortenoeven overigens (Kortenoeven heeft zelden originele ideeën als je het mij vraagt), want hij volgde daarmee het voorbeeld van de Israelische premier Netahyahu, die bij zijn bezoek aan de VS van de afgelopen dagen, aan president Obama een zogenaamde ”Megillat Esther” (traditionele perkamenten rol met daarop het Purim-verhaal) cadeau gaf – en wel met precies dezelfde boodschap.

Tot zover is er echter nog niet zoveel aan de hand. Weliswaar is het Purim verhaal gebaseerd op een mythe (Esther, Mordechai en Haman hebben nooit bestaan), en weliswaar is het in het algemeen zo dat mythes beter niet gebruikt kunnen worden om politiek op te baseren, maar hier houdt het niet op. Want dan komt Kortenoeven met een serie heftige beschuldigingen:

Alles wijst erop dat de Iraanse Hamans kernwapens en raketten ontwikkelen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat zij op dit terrein verder zijn dan tot voor kort werd aangenomen. Maandag berichtten verschillende media dat Iran mogelijk al in 2010 nucleaire tests heeft uitgevoerd in Noord-Korea.

En:

 Tijdens Poerim wordt ook gevierd dat de Joden zelf maat­regelen troffen tegen Haman en zijn vele geestverwanten in het Perzië van toen. Maandag benadrukte de Israëlische premier Netanyahu in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten, dat hij niet zal toestaan dat zijn volk moet leven in de schaduw van de dreiging van uitroeiing.

 De PVV heeft steeds betoogd dat in eerste instantie wurgsancties moeten worden toegepast om de Iraanse Hamans op de knieën te dwingen. Wij hebben ook gesteld dat het uitsluitend aan Israël is om te beoordelen of Iran militair moet worden aangepakt. Mocht het zover komen, dan zal Nederland Israël door dik en dun politiek moeten steunen.

Een adviseur van de Gids van de Revolutie formuleert een ‘doctrine’ volgens dewelke alle Joden moeten worden vernietigd?? Wow, dat is heftig. Wat voor ‘doctrine’ heeft die Forghani dan wel precies geformuleerd? Kortenoeven geeft geen bron, maar we gaan op zoek. Een Amerikaanse islamhaterssite als Jihad Watchvan de beruchte leugenaar Robert Spencer heeft ook de versie van Kortenoeven. Het is niet onwaarschijnlijk dat Kortenoeven daar zijn inspiratie vond, de PVV is erg dik met Robert Spencer. Maar hij kan het ook elders hebben opgepikt, want er zijn nu eenmaal meer media die het niet nodig vinden dingen te checken als het gaat om aantijgingen jegens moslims.

Toch nog maar verder zoeken. Merkwaardig genoeg geeft MEMRI, de site die speciaal door Israeli’s is opgezet om Arabieren en andere mensen in het Midden-Oosten zwart te maken, al een heel wat genuanceerdere versie van wat Forghani zei dan Kortenoeven, die zich gaag uitgeeft voor Midden-Oostendeskundige, deed. Toch nog maar verder zoeken. Wie is Forghani/Forqani? Niet direct een adviseur van Ali Khamenei. Wèl een oud-gouverneur van Kish, en een lid van het Iraanse parlement en van de Revolutionaire Garde. Een militair dus. Wat schreef hij echt?  Geen doctrine, wel een  stuk – op eigen titel, en niet namens de regering – waarin hij bepleit Israel aan te vallen voordat Israel in Iran toeslaat, kortom een zogenoemde ‘preemptive strike’ uit te voeren. Hij pleit ervoor het te doen voor het einde van de ambtstermijn van president Ahmadinejad, dus voor 2014. En hij geeft tevens religieuze argumenten waarom zo’n oorlog geoorloofd is (Israel bedreigt moslims).

Volgens Forqani, die nogal hoog opgeeft van de militaire capaciteit van Iran, zou Iran Israel binnen negen minuten kunnen uitschakelen. Dat zou mogelijk zijn  met behulp van Irans rakettechnologie. Forqani geeft een uitvoerige beschrijving van Irans arsenaal op dat gebied en hij somt op welke strategische doelen in Israel daarmee kunnen en moeten worden aangevallen. En ja, daar zijn ook aanvallen op de grote bevolkingscentra bij. Dat is niet mooi. Maar het is toch net even iets anders dan een opzet om ‘de Joden te vernietigen’ of  ‘uit te roeien’, zoals Kortenoeven beweert. (Hoe zit dat dan trouwens met die 30.000 Joden die nog in Iran wonen?).

Ook het Amerikaanse Center for Strategic and Internationale Studies heeft Forqani’s stuk gelezen en dat geeft wel een heel andere beschrijving dan Kortenoeven. Volgens hen is het een reactie op Israels regelmatig herhaalde gedreig  met een aanval van de afgelopen maanden en op de opmerkingen van de Amerikaanse president Obama dat ‘all options are on the table’. De opzet zou vooral zijn om te laten weten dat als Israel aanvalt, de Iraanse capaciteit om Israel schade toe te brengen bepaald  niet kinderachtig is en mogelijk Israel zelfs fataal zou kunnen worden. Volgens dit CSIS is het mogelijk en ook waarschijnlijk dat het stuk werd geschreven met medeweten van kringen binnen het Iraanse leiderschap om Israel tot de orde te roepen en te waarschuwen niet lichtvaardig aan te vallen. Een waarschuwing in de geest van ‘bezint eer ge begint’. En zeker niet de oproep tot genocide die Kortenoeven ervan maakt. Diens belachelijke oproep om Israel dan maar carte blanche te geven, slaat dan ook helemaal nergens op. Een zoveelste blijk van hysterie gebaseerd op blinde moslim-haat. En als je het goed bekijkt een staaltje oorlogshitserij waar zelfs de meest verblinde salafistische sheikh nog een kleur van zou krijgen.

PS Ook Elsevier heeft nu een versie waarin Forqani op diverse Iraanse overheidssites zou hebben opgeroepen Joden te doden. Ook dit weekblad schaart zich dus in de rij van slecht geïnformeerde  oorlogshitsers.

 

 

Verscheen eerder bij abupessoptimist.blogspot.com. Auteur: Abu Pessoptimist.

7 gedachten over “PVV-‘Midden-Oostenspecialist’ Kortenoeven haalt weer eens hysterisch uit naar Iran”

 1. “Mocht het zover komen, dan zal Nederland Israël door dik en dun politiek moeten steunen”.

  Niet iedere Nederlandse burger zal daar geënthousiasmeerd van zijn. CIDI krijgt het nog druk.

 2. En dan keihard ontkennen dat Breivik zijn inspiratie vond oa in het ‘buitenlandbeleid’ van de lIJder.

  Ik heb de afgelopen dagen zoiets geprobeerd te schrijven op Hoieboei onder ‘Breivik is niet alleen’ , maar zonder succes! Mag niet geplaatst worden! Ik dacht dat men daar vrijheid van meningsuiting verdedigd!
  Ik schreef dat Breivik een product is van mensen die dmv haatsites oproepen tot geweld en dat hij een rechts monster is dat rechts-conservatieven in een lastig parket heeft gebracht, zij willen en kunnen hun idealen niet verloochenen, maar zien een Breivik in de spiegel wanneer zij de islam verantwoordelijk houden voor geweld.

  Ik weet niet wat hier opruiends aan is, of beledigends, maar ik krijg het niet geplaatst.

 3. @2; bij Brulboei? En dan ook nog verwachten dat daar ook maar iets kritisch zal worden geplaatst?

  *proest*

  ‘Hoei, boei, mijn onderbuik spuit leeg. En dat al jaren lang, iedere keer hetzelfde kortzichtige gedruppel, niet komende uit de reet van Reve. Maakt niet uit; vingers in mijn oren en oogjes dicht.’

  Dat is, zo ongeveer, de gehele strekking van dat blogje.

 4. Laten we de vergelijking even verder doortrekken , De Joden waren Allochtonen in Perzie en waren het slachtoffers van haat , Esther en Mordechai besloten om de leider der haters aan te pakken ..
  Ergo .. De bijbel geeft de Nederlandse Allochtonen vanuit de Joodsch-Nederlansche traditie , doormiddel van geweld , net als Esther en Mordechai .. De leider der haters ( laten we hem voor het gemak Geertus Wildersus noemen) en zijn grootvizier (Wimam is wel een leuke naam ) aan te pakken …. Toch ????

 5. #4
  Wilders heeft wel gelijk hoor als hij wijst op het gevaar van allochtonen.
  In Israël is 80% van de bevolking allochtoon. De autochtone bevolking, de Palestijnen heeft niks meer te zeggen.

 6. Ondertussen, in afwachting van marsorders naar Iran, oefent het IDF alvast wat vanuit high-tech vliegtuigen door afgelopen dagen al 20 Palestijnen om te hebben gelegd!! Uiteraard is er nog niet één Israëliet gesneuveld.

  “Israel zal „zo lang als nodig” doorgaan met het uitvoeren van bombardementen op de Gazastrook, zei minister-president Benjamin Netanyahu zondag. Het geweld van de afgelopen dagen heeft tot nu toe aan zeker 20 Palestijnen het leven gekost.”
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/11697670/__Meer_doden_door_bombardementen_Gaza__.html
  (de antisemitismebrallers en zioknuffelaars kunnen weer los na dit nieuws)

 7. #6
  Eventjes de Telegraaf citeren
  “Israël zal „zo lang als nodig” doorgaan met het uitvoeren van bombardementen op de Gazastrook, zei minister-president Benjamin Netanyahu zondag. Het geweld van de afgelopen dagen heeft tot nu toe aan zeker 20 Palestijnen het leven gekost. Palestijnse groeperingen schoten vrijdag raketten en mortieren op Israël, waardoor zeker vier mensen gewond raakten. Daarop ging Israël over tot aanvallen vanuit de lucht.

  Weekendabonnement?
  Dat abonnement is misschien wel zo praktisch voor Israël. Ze hoeven dan alleen nog maar in het weekend te bombarderen. En net als bij de zaterdagkrant die immers ook veel dikker is, kun je veel meer bommen gooien en daarmee veel meer mensen bereiken.

Reacties zijn gesloten.