PVV en Ku Klux Klan

Bij mijn vorige stuk (Ondertussen in Arnhemmistan) had de redactie een foto geplaatst van een paar doldwaze Ku Klux Klanners. Mijn keuze was het niet, maar ik vond het best. PVV, Ku Klux Klan, is er een verschil dan?

Niet iedereen dacht er zo over. Ik kreeg kritiek:
Hoe kun je zo een foto kiezen, dat gaat gewoon te ver, het is hypocriet stigmatiserend, niet elke fascist doet de gruwelijke dingen die de Klu Klux Klan deed. Zelfs intern vinden mensen wilders te ver gaan, Hero Brinkman bv, een nare vent hoor, daar niet van. Maar zo lang PVV-aanhangers zulk gedrag niet vertonen kun je ze niet met die gruweldaden vergelijken. Je kunt niet iemand beschuldigen van wat diegene nog niet heeft gedaan. Net zoals je extreem religieuze moslims in Europa vanwege hun negatieve opvattingen over het westen terroristendaden kunt toeschrijven. Als dat gebeurt bij kamp links zijn de poppen aan het dansen. Worden moslims gestigmatiseerd. Doe het dan ook andersom niet.

Juist. Moet ik hier op in gaan?
Blijkbaar.

Ik geef toe dat de PVV en de Ku Klux Klan organisaties zijn die behoorlijk van elkaar verschillen, ook in sommige standpunten (homoseksualiteit, plaats van de vrouw, drugs). Maar er is één ding dat ze gemeen hebben: hun voorkeur voor een zuiver blanke samenleving met een zuiver blanke cultuur. Bij de PVV ligt dat er iets minder dik boven op, als politieke partij kunnen ze zich uitspreken tegen de beginselen zoals die in Artikel 1 van de Grondwet zijn vastgelegd, maar discriminatie in de praktijk brengen is wat anders, dat is gewoon strafbaar. Ze kunnen de partij niet verbieden voor moslims, voor gekleurde mensen, voor meisjes met blauwe haren. Dat hoeft ook niet, uit alles spreekt de haat tegen ‘vreemdelingen’. De leuze ‘eigen volk eerst’ zegt genoeg.

Dat was ook de leuze die klonk op het plein voor het Stadhuis in Arnhem toen Wilders daar zijn ‘persmomentje’ had. Het maakte ineens niet meer uit wat hij zei, de ware boodschap klonk op de achtergrond. ‘Eigen volk eerst’ betekent ‘Wij alles, jullie niks’. Op grond van afkomst dus. Behalve wat PVV-kader en een paar PVV-aanhangers waren er ook leden van de nazistische VNU aanwezig en enkele andere fascisten, ze kwamen Wilders steunen.

Ze hebben in wezen dezelfde opvatting: het blanke ras, de blanke West-Europese mens moet heersen.

De Ku Klux Klan probeert zich in de VS tegenwoordig voor te doen als een keurige mannenclub, ze lynchen geen ‘nikkers’ meer, al zijn leden van de zogenaamd keurige club regelmatig ‘individueel’ betrokken bij geweld tegen ‘vreemdelingen’. Datzelfde kan gezegd worden van de PVV, de PVV is de gepolijste gevel van extreemrechts waarachter zich fascisten verenigen. Achter het front van een ‘gewone’ politieke partij klinkt het tromgeroffel van de SA. De gewone PVV-stemmer is hier niet in het geding, de mannen en vrouwen die zich verzamelen bij dit soort bijeenkomsten van de blonde leider zijn geharde rechtse activisten met een ronduit fascistisch gedachtegoed, zij zijn niet de doorsnee PVV-stemmer.

Terug naar de foto. Hier worden niet de PVV-stemmers vergeleken met de Ku Klux Klan, maar de fascisten die zich verschuilen achter de gevel van de PVV.

Is dit een afdoende antwoord?

En dan nog iets. Ik begrijp niet dat iemand de rabiaat rechtse en discriminerende ideeën van de PVV salonfähig zou willen maken. Laten we nou niet net doen alsof het om een gewone fatsoenlijke rechtse partij gaat, laten we niet net doen alsof de PVV de rechtstaat en de grondwet onderschrijft. Het ‘serieus nemen’ van de PVV-stemmer (de problemen die er spelen), daar kan ik nog inkomen, maar het serieus nemen van het gedachtegoed van de PVV, dat is een paar bruggen te ver. Ik snap dat niet alle PVV-stemmers racisten zijn, maar ze stemmen wel op een partij die racistische uitgangspunten heeft. En daar mogen ze, -ik zou zeggen: moeten ze- op worden aangesproken.

En dat is wat ik doe.
En zal blijven doen.
Wat voor foto er ook bij staat.