PvdA wil af van megastallen, en de PVV?

Kijk, dat is nou nog eens een goed idee! Geen symboolpolitiek als het afschaffen van ritueel slachten, maar gewoon een voorstel doen dat echt hout snijdt.

Megastallen zijn ook megavervuilers. Plus vergeet de risico’s op gezondheidsgebied niet. Denk even aan de Q-koorts. Waar enorme hoeveelheden dieren op elkaar gehouden worden, breekt een keer de pleuris uit (zoals we dat in Rotterdam zeggen), ondanks alle antibiotica die er in gespoten en aan gegeven wordt. Daarbij we hebben helemaal niet elke dag enorme lappen vlees nodig. Dat is een teken van welvaart, vroeger alleen aan de rijken gegeven. Intussen kan (bijna) iedereen zich elke dag vlees veroorloven, maar dat hebben wij mensen helemaal niet nodig. We kunnen best een dagje zonder. In vroeger dagen werd er gejaagd en dan had de stam vlees te eten. En dan weer een tijdje niet. Vlees was voor hoogtijdagen, daar moeten we maar weer naar terug. Beter voor ons, beter voor de dieren en beter voor het milieu, waar we allemaal last van hebben als het verpest wordt.

Maar ik vrees dat het niet aangenomen zal worden. Het kabinet heeft al laten weten dat megastallen zo goed zijn voor Nederland. Daarbij zal VVD de economie, de nieuwe godsdienst in de wereld, niet afvallen, net als het CDA, dat de boeren te allen tijde te vriend wil houden. En de PVV? Ach de PVV heeft de caviapolitie al, en in megastallen leven geen dieren, dat zijn productie-eenheden. Plus de PVV zal echt niet aan de kiloknallers van Henk & Ingrid komen.

4 gedachten over “PvdA wil af van megastallen, en de PVV?”

 1. Myn vader had vroeger een klein gemengd boeren bedryfje. Als ik zeg ”Vroeger” dan is dat langer dan 40
  jaar geleden Hy had 18koeien,,1000kippen,,en 40varkens..Toen had je ook vogelgriep (kippenziekte)
  werdt het toen genoemd..Varkens-pest had je toen ook..Mond en klauwzeer by koeien had je toen ook,,
  alleen de koeien werden niet geruimd,,,,nee de boeren mochten in een maand geen melk leveren aan de melk-fabriek,,De kippen gingen vanzelf dood.Wat er met de varkens gebeurde,,weet ik niet meer..
  Maar als nu de schuld wordt gegeven aan boeren die ”’Megastallen houden ,,,,en daardoor deze ziektes
  ontstaan weten van de geschiedenis van het boeren-leven niks af

 2. En toch vind ik die kiloknallers wel handig, althans sinds ik een vriezer heb. Verdelen en voorsnijden in porties van +/- een ons, boterhamzakje erom, en invriezen maar voor een gevariëerd menu. Is zeker voor een alleenstaande bijna een must. Daarvoor had ik nog niet eens een koelkast wegens niet aangesloten zijn op het elektranet. Toen vond ik het juist wel weer erg lastig om op m’n woonboot een gevariëerd menu samen te stellen. Toen was het nog het slimste om de dieren in levende lijve te houden, of te stropen [maar dammagnie], en te slachten als het zo uit kwam. Kippintpannetje, stoofaal, gerookte aal, konijn aan’t spit, snoek of snoekbaars gestoofd in boter. Maar helaas, aal en fazant zijn er hier in de polder al niet meer door overbevissing en overbejaging.

  Maar laten we vooral de natuur en de natuur op het boerenland zo veel mogelijk z’n gang laten gaan. Dus koeien in de wei, met de horens er nog op, kipjes in de ren, met de snavels er nog an, en zo verder opdat onze omgeving ook een gevariëerd menu aan landschappen herbergt. En als er dan noodzakelijkerwijs megastallen moeten zijn, waar ik persoonlijk om de natuur te sparen van overtuigd ben, laat het dan op industrieterreinen zijn, het liefst aan de kust dichtbij de goederenstromen voor de aanvoer van veevoer en de afvoer van mest en luchtverontreiniging èn om quarantaine-eilanden te creeëren tegen besmetting van dier en mens met ziektes die dan niet zo noodzakelijk behoeven te worden bestreden met grote hoeveelheden antibiotica.

  Als het dan toch hoofdzakelijk om de export gaat zie het dan ook als een industrie en creëer er dan ook industriegebieden voor zoals die ook voor de zware industie worden gecreëerd op de meest efficiënte locatie waar het de minste of geen overlast veroorzaakt. Om mijn betoogje mee te besluiten. Het zou zomaar het meest efficiënte kunnen zijn om de veevoeders niet in te voeren maar de veestapel ter plekke waar het veevoer geteeld wordt te houden. Ik weet dat eigenlijk wel zeker.

  Daarom is deze hele megastallen-discussie voor mij tot zover een non-discussie. De landen van herkomst van het veevoer hebben dan ook geen last van oneerlijke concurrentie die hen noopt alleen de grondstoffen uit te voeren en een monocultuur in hun landschappen te introduceren waar dit dan ook weer grote schade veroorzaakt. En dat nog wel op wereldschaal door ontbossing, en locaal doordat plaatselijke bevolkingen van hun land worden verdreven inplaats van te worden ingezet voor de productie van waardevolle exportproducten.

Reacties zijn gesloten.