PvdA valt definitief af: Pechtold gaat uit eten met Segers

De PvdA is definitief afgevallen als deelnemer aan Rutte III. Aangezien GL en SP eerder al afvielen en niemand samen wil werken met Geert Wilders, blijft alleen de ChristenUnie over als mogelijke coalitiepartner. Alexander Pechtold zal een vernederende gang naar Canossa moeten maken, eerder heeft hij er alles aan gedaan de CU uit te sluiten en een ‘linkse’ coalitiepartner binnen te halen. Die voelden er echter weinig voor politiek verantwoordelijk te worden voor de verdere sloop van de verzorgingsstaat, iets dat in een coalitie met drie neoliberale partijen onvermijdelijk is. Blijkbaar heeft zelfs de PvdA op dat punt haar lesje geleerd.

Pechtold zei eerder vandaag dat hij er nog niet aan toe is om de ChristenUnie uit te nodigen om samen met VVD, CDA en D66 te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Hij wilde eerst weten wat informateur Herman Tjeenk Willink zelf zegt over het gesprek met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Voor de ChristenUnie was daardoor lange tijd onduidelijk of de partij gewenst is.

Pechtold heeft nu geen keuze meer, althans wanneer hij een minderheidskabinet wil vermijden. Segers bevindt zich uiteraard in een sterke onderhandelingspositie: Pechtold heeft hem nodig en hij is nu degene die de eisen kan stellen.


Bron: BNR