PvdA moet de juiste strijd voeren

Er lopen 2 onderwerpen door elkaar die het debat vervuilen. Enerzijds is er het opstellen van de begroting van 2013 en voldoen aan de eisen die wij ons zelf hebben opgelegd. Anderzijds het lange termijnbeleid dat in Nederland maar ook in Europa moet worden gevoerd om uit de crisis te komen.

Op het eerste punt had het Catshuis geen antwoord. Hierdoor dreigde een aanvaring met de zelf opgelegde EU-regels. Dat ging niet alleen om de 3% maar ook om hoe andere landen daarop reageren. Voor Duitsland, Angela Merkel, zou het niet voldoen aan de regels onacceptabel zijn omdat zij groot pleitbezorgster is van dit standpunt en is al die tijd gesteund door Nederland (De Jager). Dus zeker Nederland had een probleem. Verder zou dit de beheersing van de crisis in Europa niet ten goede komen. Nederland is een van de weinige Triple A landen. Financiële markten zouden op zijn minst hun wenkbrauwen gaan fronsen. Deze aanvaring is voorkomen en daarmee ook eventuele financiële consequenties.

In de 2 dagen onderhandelen heeft GL goed haar oog op de bal gehouden door zich te realiseren dat het alleen ging om 2013 en niet alleen om het lange termijnbeleid. Tevens is het gebruikt om taboes bij CDA en VVD open te breken. Ook Pechtold zal daar een stevige hand in hebben gehad. Dat is dikke winst. Net zo goed dat vele zeer nare bezuinigingen van tafel zijn gehaald. Vele organisaties zijn dan ook tevreden.

De discussie die nu zich dient te ontspinnen is de tweede. Hoe gaan we op de langere termijn de crisis te lijf? 3% of toch rustiger aan? Hoe gaan we de woningmarkt verder hervormen? Gaan we nu eindelijk doorstappen met het verduurzamen van onze economie? Deze vragen dienen de verkiezingsstrijd te vormen. Het lente-akoord is daarin een goed discussiestuk. SP en PvdA zitten wat mij betreft dan ook op het verkeerde spoor als zij vinden dat de houdbaarheid van het akkoord niet verder gaat dan 12-9.

Dat is sowieso onzin. Dit akkoord wordt opgenomen in het financiële pad voor de komende periode. Hiervan afwijken heeft consequenties. Let op de timing. Tegen de tijd dat er nieuw kabinet is, zitten wij op het einde van het jaar en als het tegenzit is het al 2013. Dan moet er nog nieuw beleid worden vastgesteld, voorstellen naar 2e en 1e kamer en dat beleid moet vervolgens geëffectueerd worden. Feitelijk betekent dat dat je in 2013 geen begrotingsbeleid hebt. Weer een verloren jaar en sterk oplopende schuld. SP en PvdA zijn zich hier best wel van bewust maar voeren nu een strijd tegen een akkoord omdat ze langs de lijn zijn blijven staan (al dan niet gekozen).

De SP maar vooral de PvdA dient het initiatief naar zich toe te halen en dit akkoord als uitgangspunt te nemen hoe het verder moet met Nederland. Is het akkoord heilig? Absoluut niet, maar je kan uitgezet beleid niet zonder consequenties in de prullenbak gooien. In mei komen de doorrekeningen van het CPB en dan kan er compenserend beleid uitgezet worden waar nodig.

Ten leste. 90% van wat bereikt is, sluit aan bij het programma van de PvdA. Dat heeft Samsom toch bedremmeld moeten toegeven. Dus wat gaat hij veranderen na 12-9? Weinig. En als het gaat om andere maatregelen om de zwaksten te ontzien, waar nodig, zal hij in GroenLinks een partner vinden. Ook als het gaat om verdere hervormingen en verduurzamen van onze economie. Dus laat de PvdA de juiste strijd voeren. Het van tafel halen van dit akkoord dient niet het uitgangspunt te zijn, maar het akkoord is een springplank naar een socialer en duurzamer Nederland. GroenLinks heeft haar voetafdruk stevig neergezet. Tijd dat de PvdA haar schouders daar onder zet.

 

Verscheen eerder op hgroen.wordpress.com. Auteur: Hans Groen.

14 gedachten over “PvdA moet de juiste strijd voeren”

  1. In de wandelgangen van de EU wordt het volgende verwacht:

    BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie overweegt de begrotingseisen tijdelijk te versoepelen om een verdieping van de economische crisis in diverse eurolanden te voorkomen. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van Brusselse bronnen.

    NRC of VK weet al de datum van 12 mei te noemen bij de persconferentie van commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken)
    Mocht dit zo zijn dan is de houdbaarheidsdatum van het vreselijk slechte kunduzcoalitie-akkoord nog korter dan kort

  2. Ik denk dat Samsom mans genoeg is z’n eigen plan te trekken.
    De rokende puinhopen van Bruin 1 hadden een misschien een mooi nieuw begin kunnen inleiden, maar voorlopig is het enige dat met het akkoord bereikt is een ontspannen lachende Rutte op koninginnedag, een lange neus naar ons allemaal.

    Ik ben niet bang voor onrust op de financiele markten, da’s nou al 4 jaar en da’s met jullie actie echt niet voorbij.
    Misschien kunnen jullie beter na gaan denken over een samenleving die juist wat bestendiger is tegen financiele markten i.p.v. pappen en nathouden tot de volgende crisis.
    Kom op Hans, een beetje out of the box, verras ons met een geniaal inzicht.

  3. de groen linkse gokpartij
    ik zie een triomfantelijk gluderende sap
    ze zegt: sam, ik heb je er graag bij
    maar waarom?

    sapje heeft genoeg aan zichzelf, groen links aan zn eigen zelfingenomen ‘dappere actie’
    gl is een partijtje van niksnada
    en zal dat blijven

    laat sam maar schuiven

  4. We weten dat het CDA op regeringsniveau (vooral vroeger) zowel ‘links’ als ‘rechts’ af kon slaan al naar gelang de politieke situatie van het moment.

    Op dit moment verdenk ik de PvdA ervan dezelfde positie na te streven.

    Wanneer die partij over tien jaar nog steeds ‘links’ blijft (zoals nu door Samsom nagestreefd) dan zal ik hen weer eens een blik waardig gunnen. Vóór die tijd (2022) wat mij betreft in die partij geen enkel vertrouwen, zoals trouwens ook de laatste tien jaar al het geval was…

  5. Ten Leste. 90 procent van wat in het bereikte akkoord staat sluit aan bij het programme van de PvdA.
    Dat heeft Samsom toch bedremmeld moeten toe-geven.
    Ik denk dan ook dat S. weinig gaat veranderen aan dit akkoord. Roemer dan misschien? Wat weten we feitelijk
    af van R……buiten het feit dat deze man nog nooit in een kabinet heeft gezeten. Verwacht dan ook niet veel
    van beide heren.

  6. @5: JOCGHUM

    Waarom solliciteer jij niet als partijleider? Dan komt het wel goed met dit land, gottegottegot.

  7. ” PvdA moet de juiste strijd voeren”

    Lekker neo-liberaal, tevens typisch betweters standpunt van iemand die zeker, helemaal zeker beter weet dan de PvDA-ers zelf wat ze moeten doen. Met vingertje wijzen en beter weten, natuurlijk. Het is gewoon een eigenschap.

    Je mag hoog of laag springen 12 september staat alvast als houdbaarheidsdatum voor dit contract.

    Het versneld doordrukken van dit akkoord heeft consequenties, dus het open breken ervan ook.
    Krijgen we als bonus gratis erbij waar we over mogen discussiëren?
    Bedankt, bedankt – duizendmaal bedankt voor uw goedheid, weetjewel.

    Dit allemaal op het bodempje van economische onkunde: ” Dat is sowieso onzin.”

    Inderdaad krampachtig vasthouden aan de 3% tekort is een eis de totale onzin van de huidige beleid tentoonspreidt. Dat de overheids inancieen in de gaten gehouden moeten worden is iedereen duidelijk, de krampachtigheid van een door betweters, op papier opgelegde maatregel, heeft totaal niets met de reële economie te maken en kan juist de situatie binnenkort enorm doen verzwaren.

    Maakt niet uit – het is tijd om te juichen – immers GRoenBlergghhh regeert!
    Driewerf hoera! 2x 🙂

  8. Wat mij opvalt is het gebrek aan democratisch gehalte van het proces dat is gevoerd (en dat mag d66 zich best aanrekenen). Het kabinet is gevallen en mag dus eigenlijk geen grote beslissingen meer nemen. Nu zijn ze gesteund door de Kunduz coalitie, maar welk recht meent de tweede kamer eigenlijk te hebben om wel grote beslissingen te nemen? Bij de val van een kabinet hoort immers ook de ontbinding van de tweede kamer, dus het nog even snel doorvoeren van ingrijpende bezuinigingen vind ik niet juist. Ben ik de enige die dit zo ziet?
    Als Rutte verder was gegaan als missionair kabinet maar nu met steun van de Kunduz coalitie had het wel gekund, nu vind ik het niet kloppen.

  9. Vertaling : We hebben onze ziel en zaligheid verkocht aan VVD en CDA en de PvdA mag alleen meedoen als ze net zulke grote politieke hoeren bewijzen te kunnen zijn als wij , onze eeneiige tweeling D’66 en de CU

  10. @9 Waarbij aangetekend moet worden dat de de principes van de PvdA ná de verkiezingen even vloeibaar zullen blijken te zijn als die van Paars Rechts of die van het CDA.

  11. @10 veracht ik ook , ik vermoed dat de gemiddelde PvdAr een “Jochum ” is die stil terug verlangd naar de goede oude tijd dat je met je pet in de hand en ogen naar beneden “meneer de Directeur “verwelkomde . Met al die bezuinigingen en rechten afbouw gaan we langzamerhand weer terug naar de tijd dat alleen retelikkers hun baan zeker zijn …. ( tot het neefje van de Directeur een baantje nodig heeft , dan mag ook die oprotten .. Ik bedoel “Plaatsmaken voor jongere inzichten ” ) vandaar nu de vlucht naar D’66 en Paarsrechts …

  12. Mijn opa was trouwens een partij trouwe CPNr .. alles wat de partij deed was goed , hoe ver die ook gingen in het steunen van de Sovjets of in het zich daar van afkeren .. Hans Groen doet me in deze blogs aan mijn Opa denken … Principes , doen er niet toe , de partijlijn word trouw gesteund ..

  13. @ 6,
    In een tijd van crisis kan geen enkele politici met een tover-stokje weer economische groei toveren
    Economische groei dat is nodig. NL heeft 1 procent krimp.
    Het bedrijfsleven zal NL uit de drek moeten trekken.

  14. @13:

    [ Het bedrijfsleven zal NL uit de drek moeten trekken. ]

    Ja, stamp ik het de drek weer in, zelfs zonder uw welnemen.

Reacties zijn gesloten.