Puigdemont zal geen asiel aanvragen in België

De door Madrid afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont zal geen asiel aanvragen in België. Dat heeft hij vanmiddag tijdens een chaotisch verlopen persconferentie in Brussel verklaard.

Het Catalaanse parlement in Barcelona. Illustratie: Wikipedia

Puigdemont zegt onmiddellijk naar Spanje terug te zullen keren indien hem een eerlijk proces gegarandeerd wordt. Puigdemont wordt waarschijnlijk aangeklaagd wegens het aanzetten tot afscheiding en het misbruik van publieke fondsen.

Zijn komst had in België tot de nodige opschudding geleid. De rechtse regering Michel zit niet te wachten op mot met Spanje. Die dreigde even te ontstaan toen Theo Francken, de cryptofascistische staatssecretaris van asielzaken, bralde dat Puigdemont wat hem betreft asiel zou kunnen krijgen in België. Michel wees Francken op voor zijn doen harde toon terecht.

Inmiddels heeft het Spaanse Constitutionele Hof de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring ongeldig verklaard. Ook heeft het hooggerechtshof aangekondigd stappen te zullen ondernemen tegen Catalaanse parlementariërs die vóór de onafhankelijkheidsverklaring hebben gestemd. Eerder vandaag deed de nationale politie een inval in het hoofdkwartier van hun Catalaanse collega’s.