Psychedelische klassieker du jour: Archangel Thunderbird

Amon Düül II ontstond eind jaren ’60 binnen de radicaal-linkse scene in München, waar men naar het voorbeeld van het Berlijnse Kommune 1 in een commune ging leven. Naast het legendarische hippiemodel Uschi Obermaier maakten ook enkele mensen die later geassocieerd zouden worden met de RAF deel uit van de Amon Düül-commune  in München.

De naam werd deels ontleend aan de Egyptische zonnegod Amon. ‘Düül’ klinkt gewoon lekker, maar betekent niks. Oorspronkelijk maakte het geen bal uit of je een instrument kon bespelen of niet. Geheel conform de tijdgeest heerste er een vrolijke vorm van anarchie: had je zin om mee te doen, dan pakte je een instrument. Of je daar verder iets zinnigs mee kon doen deed er absoluut niet toe.

Een aantal leden van de commune vond dat wat vrijblijvend en drong aan op meer structuur in de muziek en – o gruwel – het leren bespelen van een instrument. Eveneens geheel conform de tijdgeest leidde dat voorstel tot een afsplitsing: een aantal groepsleden besloot het wat professioneler aan te pakken en ging door onder de naam Amon Düül II. Amon Düül (I) zou ook nog jaren bestaan, maar zou – ondanks de aanwezigheid van Uschi Obermaier – altijd in de schaduw blijven staan van de grote broer/zuster.

De band bestaat nog steeds. Het meest recente album dateert uit 2010.