Protestsong du jour: No More Auction Block For Me

No More Auction Block For Me dateert waarschijnlijk uit de Amerikaanse burgeroorlog, waar het volgens sommige bronnen gezongen werd door Afro-Amerikaanse regimenten die aan de zijde van de Union vochten. Volgens Alan Lomax is deze spiritual afkomstig uit Canada, waar ze gezongen zou zijn door ontvluchte slaven. Bob Dylan zou later de melodie pikken en gebruiken voor ‘Blowin’ in the Wind’: “‘Blowin’ in the Wind’ has always been a spiritual. I took it off a song called ‘No More Auction Block’ – that’s a spiritual and ‘Blowin’ in the Wind’ follows the same feeling”. 

No more auction block for me
No more, no more,
No more auction block for me
Many thousand gone.

No more peck ‘o corn for me
No more no more
No more peck ‘o corn for me
Many thousand gone.

No more driver’s lash for me
No more, no more
No more driver’s lash for me
Many thousand gone.

No more pint of salt for me
No more, no more
No more pint of salt for me
Many thousand gone.

No more hundred lash for me
No more, no more
No more hundred lashes for me
Many thousand gone.

No more mistress’ call for me
No more, no more
No more mistress’ call for me
Many thousand gone.

No more auction block for me
No more, no more
No more auction block for me
Many thousand gone.