Prinsjesdag? Protestdag!

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

UPDATE: de datum van dit protest is veranderd naar 19 september zie rekeningretour.nl!

Rutte’s kabinet is bezig met een bezuinigingsoperatie van maar liefst 18 miljard euro. Vooral sociale voorzieningen moeten het ontgelden, van openbaar vervoer tot onderwijs, van de brandweer tot de bibliotheken. Degenen die geen enkele schuld aan de crisis hebben, moeten er nu voor betalen. Daarom roept het samenwerkingsverband Rekening Retour op tot protest op Prinsjesdag.

Uit de oproep: We krijgen te horen dat de bezuinigingen ‘onvermijdelijk’ zijn omdat er ‘te weinig geld’ is om onze voorzieningen op peil te houden. Maar er is geld genoeg! De 10 procent meest vermogende Nederlanders bezitten samen ruim 700 miljard euro. Bedrijven ontlopen via trucs en gunstige regelgeving hun afdrachtplicht. Van de 20 grootste bedrijven betalen er 15 geen cent winstbelasting.

Als Nederlandse multinationals gewoon 25,5 procent vennootschapsbelasting betalen, zou dat de schatkist jaarlijks 16 miljard opleveren. Een extra heffing van 3 procent voor de 8 procent hoogste vermogens zou maar liefst 18 miljard opbrengen. Bezuinigingen zijn dus helemaal niet ‘onvermijdelijk’. Het is een kwestie van het geld halen waar het zit: laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen!

Rechtvaardig beleid komt nooit vanzelf. Het kabinet is vastberaden de rekening van de crisis bij de gewone mensen neer te leggen – we kunnen dit alleen stoppen door de straat op te gaan. Polderen en petities zijn niet genoeg om een andere koers afdwingen. Net zoals in andere landen is massale strijd nodig: demonstraties, stakingen en bezettingen. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen.

Het kabinet hoopt dat mensen hun woede vooral op elkaar richten, op migranten of op ‘de Grieken’. Maar als werkenden, studenten en uitkeringsgerechtigden zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, ongeacht onze afkomst. De enige manier waarop we onze verworvenheden kunnen behouden, is door solidariteit te organiseren en samen terug te vechten. Geïsoleerd staan we zwak – samen staan we sterk.

Op Prinsjesdag zal het kabinet een nieuwe ronde aan bezuinigingen bekend maken. Dat is het moment waarop we vanuit allerlei maatschappelijke sectoren willen samen komen om Den Haag te laten horen dat we de rekening retour sturen: Stop de bezuinigingen, wij gaan de crisis niet betalen!

20 september 2011\
19 september 2011
PRINSJESDAG? PROTESTDAG!
STOP de bezuinigingen
Wij gaan de crisis NIET betalen!

Meer info op www.rekeningretour.nu / Flyers te bestellen bij info@rekeningretour.nu .

6 gedachten over “Prinsjesdag? Protestdag!”

 1. in het kader van geld halen waar het zit zou een andere oplossing zijn om de hoogbejaarde ouders van Henk & Ingrid, die door de jaren heen met spaarzaam leven toch wat vermogen hebben opgebouwd, ZWAAR te belasten voor de financiële gevolgen van de crisis (en als straf voor het op de wereld zetten van Henk & Ingrid)

  wellicht ten overvloede, het vorenstaande is cynisch bedoeld, het is altijd makkelijk om financiële lasten neer te leggen bij andere mensen onder het mom van “rechtvaardig”

  een tasjesdief gaat liever voor een Chanel chainbag dan een plastic tas van Appie, is ie daarom “rechtvaardig” bezig?

  dat sommige multinationals er fiscaal makkelijk vanaf komen is een feit
  het is heel simpel om bedrijfsactiviteiten in land met een fiscaal gunstiger regime belastbaar te krijgen, weg is weg
  dat deze bedrijven door een dergelijke fiscale uitzonderingspositie in NL blijven betekent wel dat een stuk werkgelegenheid behouden blijft (werknemers die gewoon hun fiscale steentje in de volle omvang bijdragen)

  er zitten meerdere kanten aan de medaille

  nivelleren is zoooo negentienhonderdzeventig 🙂

 2. Lijkt me een goed initiatief, maar om van de komende herfst een “Haagse lente” te maken zal toch echt nog wat meer moeten gebeuren 😐

 3. Ach ja het zal wel weer uitgespeeld worden als :”Nivellering en ze hebben er zo hard voor gewerkt” door Dom Rechts Nederland. Wist je trouwens dat grote inkomens in NL gewoon mogen onderhandelen over hun belasting afdracht? Deze corruptie word instant gehouden omdat ze “anders naar een ander land zouden gaan”. Moet jij of ik eens proberen, betalen naar wat wij denken dat de overheid waard is.

 4. Jacqueline Wouters Schreef:

  Dat betekent dat er 2 protest dagen zijn te weten de 19de van per Saldo en de 20ste van rekening retour

  En dat betekent dat de eenheid nog ver te zoeken is, hetgeen dit “verdeel en heers”-kabinet maar al te goed uitkomt…

 5. Op 19/9 organiseren meer dan 30 belangenver./patiëntenorg./vakb. een grote demonstratie in Den Haag tegen stapeling van deze asociale bezuinigingen. Sluit aan, dan kunnen we 1 grote vuist maken. Info CG-raad of Per Saldo. http://tl.gd/6ek4k

Reacties zijn gesloten.