Prijsexplosie graan en soja: hongersnood dreigt

Voedselnieuws:

De prijzen van graan, maïs en soja zijn in enkele weken tijd geëxplodeerd. Maïs is 50 procent duurder geworden, tarwe 30, en soja bijna 20 procent. Dit lijkt een nieuwe golf van stijgende voedselprijzen in te luiden. De scherpe prijsstijgingen zijn het gevolg van de extreme droogte in het midden van de Verenigde Staten, veruit het belangrijkste productiegebied. De VS zijn goed voor 40 procent van de wereld-maïsproductie. Maïs is duurder dan ooit. Tarwe en soja waren alleen in 2008 duurder. Meestal zet een prijsbeweging die in juni/juli begint zeker een half jaar door (VK).

6 gedachten over “Prijsexplosie graan en soja: hongersnood dreigt”

 1. dus:
  meer productiecapaciteit
  maximum snelheid omhoog
  bredere wegen
  grotere auto’s (voor sneller vervoer graan)
  biefstuktax

  het achterlijke volkje aan gene zijde van de oceaan
  joey’s reisadvies: blijf er weg!

 2. Vergeet niet dat in Mexico al honger geleden word omdat een erg groot deel van de mais word omgezet in biobrandstof. Een slechte oogst is vervelend, maar die biobrandstoffen zijn een veel groter en structureel probleem.
  Eten word duur omdat amerikanen het in de tank van hun pick-up’s gooien.

 3. Richard de Mos van Lijst De Mos: Maak plastic soep geschikt voor consumptie!

 4. Ik neem aan dat er ook weer flink gespeculeerd wordt met graan. Twee jaar geleden was de hoge prijs voor graan grotendeels te wijten aan speculatie, al probeerde iedereen ons wijs te maken dat die prijs een gevolg was van de droogte in Rusland. Nou ja, de eerste speculant die wakker ligt van een paar miljoen verhongerende mensen moet nog geboren worden. Wat is het kapitalisme toch een fijn systeem.

 5. Tja pyt, aan verhongerende mensen door graanspeculatie is nou eenmaal geen droog brood te verdienen.

Reacties zijn gesloten.