Politiek medeverantwoordelijk belastingontduiking

Verscheidene onderzoeksjournalisten hebben de afgelopen maanden uitgeplozen welke enorme bedragen via belastingparadijzen en andere constructies weggesluisd worden. De verontwaardiging hierover is terecht groot, maar ook hier is sprake van politieke onwil om veranderingen door te voeren, waardoor deze situatie al jaren kan bestaan.

Al in 2008 bij het uitbreken van de crisis namen de politici van de G20 zich plechtig voor om het financiële systeem aan te pakken en een herhaling te voorkomen. Ook zouden belastingparadijzen aangepakt worden. Het bankgeheim zou zijn langste tijd hebben gehad.

Inmiddels 5 jaar verder zijn we geen stap verder gekomen. Het drama van Cyprus laat zien dat de schimmige constructies nog volop bestaan. Alle plechtige beloftes ten spijt. De Russische rekeninghouders zijn vooral verontwaardigd dat zij moeten meebetalen aan de reddingsconstructie. Maar verder verandert er weer weinig.

In Nederland steekt de politiek zijn hoofd ook diep in het zand. Onlangs werd nog een motie aangenomen, waarin wordt afgesproken Nederland geen belastingparadijs te noemen, terwijl dat wel degelijk het geval is. Internationaal opererende bedrijven maken graag gebruik van postbusconstructies om hun geld van het ene land naar het andere land te sluizen, op zoek naar het laagste belastingtarief. De Nederlandse politiek durft het niet aan om hier een einde aan te maken uit angst dat de financiële middelen naar andere landen worden weggesluisd. Maar gaat rechtvaardigheid dan niet voor winst?

Bedrijven kunnen dankzij internationale wetgeving via prijswaarderingen tussen gelieerde bedrijven ook hun winsten boeken in gunstige landen en verliezen nemen in andere landen. En ook al dient de waardering marktconform te zijn, is deze uitweg in veel gevallen uitermate gunstig. De belastingbetaler heeft ondertussen het nakijken.

Het onderzoek van de journalisten laat niet alleen de enorme rijkdom zien in handen van weinigen. Het laat vooral zien dat de politiek onmachtig dan wel onwillig is om de situatie aan te pakken. Er zijn dringend maatregelen nodig om grensoverschrijdend betalingsverkeer beter te regelen, samenwerking dient verstevigt te worden en banken dienen gedwongen te worden tot volledige openheid. Niet alleen om de ondoorzichtige constructies aan het licht te brengen maar ook om de werkelijke financiële situatie van de banken zelf te kunnen beoordelen. Want enkele jaren geleden werden de Cypriotische banken nog gezien als toonbeeld van standvastigheid en financieel gezond bankieren. Anderzijds is transparantie noodzakelijk voor de politiek om het vertrouwen van de burger weer terug te winnen als de politiek tenminste nog wilt aantonen dat zaken als ethiek en rechtvaardigheid er nog toe doen in onze maatschappij.

Verscheen eerder op hgroen.wordpress.com. Auteur: Hans Groen.

7 gedachten over “Politiek medeverantwoordelijk belastingontduiking”

 1. Hier een artikel met foto’s van drie stuks geboefte welke omwille van hun ego en hun tomeloze hebzucht anderen honger laten lijden en diefstal plegen van de Nederlandse samenleving: VVD-proleet en voormalig oplichter in dienst van Dirk Scheringa Zalm, ING-hufter Hommen die vindt dat ie niet genoeg verdiend en D66 bandiet Staal.
  Drie welwillende dragers van het perfide financiële systeem dat uitbuiting, honger, slavernij en oorlog veroorzaakt overal ter wereld. Voor wat?
  Het schorem heeft een gezicht. Het is niet anoniem. Onthoudt dat.
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/04/zalm-abn-amro-en-hommen-ing-stimuleren-belastingontduiking/

 2. Toch leuk dat er nog eens een berichtje van Hans op Krapuul verschijnt. Laat ik maar geen kritiek geven, want dan schrikt hij zich weer te pletter. Nou ja, een klein beetje dan.

  Waarom heeft hij het weer over ‘de politiek’, terwijl er verschillende politieke stromingen bestaan. Noem simpelweg welke partijen aan de creatie van belastingparadijzen hebben meegewerkt, maak het niet vaag en mistig door ‘de politiek’ te gebruiken. Dat is alleen maar populistisch geleuter.

 3. Het frapantste is dat weekers ,de bilbordman ,bij de desbetreffende krant aandringt om hem de lijst te geven met de namen van bedrijven en personen die gebruik maken van belasting routes .De krant weigert gelukkig ,want waarom wil weekers die lijst ,om zijn vrienden te vrijwaren mischien .Aangezien zijn warme vriendschap met vvders die nogal een corupte geur rond hun hebben hangen is dat goed mogelijk .

 4. Dus aan de ene kant bezuinigt Nederland, dat wil zeggen de mensen die het hardst moeten werken voor weinig geld, mensen die recht hebben op zorgtoeslag, mensen die dwangarbeid moeten verrichten omdat ze anders minder of geen bijstand meer krijgen…al die mensen en nog veel meer…die bezuinigen zonder dat ze gevraagd is zich te pletter en worden geïndoctrineerd met kletspraat over ‘crisis’. Aan de andere kant is er een een zootje tuig van de richel dat de EURO’s met bakken tegelijk naar allerlei dubiieuze rekeningen op allerlei dubieuze plaatsen laat verdwijnen.
  Welke morele of etische rechtvaardiging kan een politicus dan nog vinden in de stelling wanneer hij of zij zegt dat er bezuinigd moet worden en dat iedereen de broekriem moet aanhalen om er weer bovenop te komen?
  Dat ‘zelfredzaamheid’ het devies is?
  U kent ze wel: al die neo-liberale kutclichés die diefstal, plundering, slavenarbeid en het afnemen van de waardigheid van mensen moet verbloemen.
  Die moeten verbloemen dat wanneer je ernstig ziek wordt en geen geld meer hebt, dat je dan maar zo snel mogelijk dood moet.
  Omdat de waarde van jou als individu bepaalt wordt door het saldo op je bankrekening.
  Dát is de ‘heilsleer’ door vrijwel iedereen in ‘Den Haag’ en de plaatselijke onderknuppeltjes in de diverse provinicale en gemeentelijke colleges aangehangen.
  Daarom heeft een wethouder in Meppel de ongehoorde misdaad – want dat is het – begaan door een kankerpatiente en haar gezin haar de broodnodige middelen van bestaan af te nemen met een beroep op ‘Befehl ist Befehl.
  Het was al lulkoek dat gezwatel over crisis en bezuinigen en dat is nu nog maar eens weer duidelijk geworden.
  Er is geen crisis, bezuinigingen zijn niet nodig. Het geld zit gewoon op de verkeerde plaatsen en is in handen van de verkeerde mensen.
  Dat laatste heb ik niet één politicus de afgelopen tientallen jaren horen zeggen, niet één journalist uit de mainstream-media zien opschrijven of zeggen op t.v….

 5. Hier heb je de goede waarheid blootgelegd:

  “Het geld zit gewoon op de verkeerde plaatsen en is in handen van de verkeerde mensen.’

  Zodanig hebben we de ware kern van de huidige neoliberale kapitalisme geraakt.

  Even de kop uit het zand halen en rond kijken: volgens voorlopige voorzichtige inschattingen van de buitenlandse pers mede uit de Offshore-Leaks en de eraan gebonden belastingontduiking zijn is er een bedrag rond de 22000-23000 miljarden(!!!) euro bemoeit.

  Indien men maar een deel van dit gestolen geld zou innen en gebruiken is in een mum van tijd de financiële crisis opgelost. Voorwaarde: de staatsapparaat moet eraan mee werken en onderzoeken uitvoeren.

  Tja, moeilijke taak terwijl de regering uit VVD-ers bestaat en de grootste kern van belastingontduikers steeds VVD-ers zijn.

 6. Waarom de politiek niets aan de belastingontduiking doet of aan het verziekte bankwezen?
  Omdat de meeste politici sollictieren en mee willen vreten uit de overvolle troggen van het systeem. Laat zien dat je het systeem steunt dan krijg ook jij een baantje van boven de Balkenendenorm. Kijk alleen maar naar Wouter Bos of Wim Kok. Of kijk hoe GroenLinks en Alexander Pechthold solliciteren. Het ene beloven en het andere doen. De kiezer verraden voor een paar zilverlingen. Dat is gewoon een vorm van corruptie. Niet dan?

 7. @6, mede om dezelfde redenen is Beppe Grillo in Italië zo groot geworden en zijn beweging tegen de gevestigde elite groeit onophoudelijk zodanig dat niemand meer weet hoe Italië buiten Beppe Grillo bestuurd kan worden.

Reacties zijn gesloten.