Politiegeweld, mijn eerste keer

Één keer moet de eerste keer zijn. Een verslag van een demonstrant in Amsterdam:

Enfin, we werden dus ingesloten, door ME- ers, paarden, busjes en uiteindelijk kwamen de stillen. Dat werd ook geroepen en als aspirant actievoerder sta je toch effe te kijken: wat is dit! Ervaren rotten stelde me gerust, dank daarvoor. Maar het blijft een vreemde gewaarwording. Je kunt geen kant op, zelfs niet omhoog want daar fladdert zo’n stalen vogel rond van de politie. Ik heb het allemaal een beetje op me af laten komen en ik moet zeggen dat ik er vrij rustig onder kon blijven. Dat verbaasde mij wel. Ik heb ook eens goed gekeken naar hoe die AT boys, de stille, op een nogal agressieve manier te werk gingen. Personen worden daadwerkelijk aangewezen en eruit gepikt. De ME maakt een openingspoort en als een mislukte bevalling storten de stille zich op het vreedzame publiek. Er werd getrokken en geduwd, er werd ook geslagen en een keer heb ik gezien hoe een jongen een elleboog in het gezicht kreeg. Het bizarre vond ik toch wel toen er licht verzet kwam, verzet kon je het eigenlijk niet noemen want je kon geen kant op, dat een stille zijn hand in het gezicht van een demonstrant zette en in zijn gezicht begon te knijpen alsof het een sinaasappel was die je aan het uitpersen was. Toen dacht ik, meisje, is dit nu wat jij praktisch toepast als je het even niet meer weet? Dit na jaren intensieve gevechtstraining en stressbestendigheidstrainingen. Dit na voorbereidend overleg en eerdere opgedane “vaardigheden”? Deze competentie van deze stille scoort bij mij dus een flinke onvoldoende. Dat wordt dus een verbeterplan schrijven en een stevige reflectie op je handelen (indymedia).

13 gedachten over “Politiegeweld, mijn eerste keer”

 1. En deze actie is enkel en alleen omdat mensen spandoeken meehadden? of dat ze een sjaal om hun gezicht hadden gedaan? Misschien waren ze wel verkouden? Ja ik weet het, ik ben naïef, maar dit is van een dictatoriale intimiderende aard dat ik er wel bijzonder nijdig van word.
  Wat is dat voor politiestaat dat Amsterdam?

 2. @2: Keira:

  [ Wat is dat voor politiestaat dat Amsterdam? ]

  Welja, krijgen we nu de Rotjeknor en Mokummer twisten? 😉

  Dit is overal zo hoor, en ik heb nog nooit anders dan Groot Geweld meegemaakt van die alleraardigste agentjes, dat pakkie van de ME verandert ze in monsters.

 3. Twisten, ja misschien wel 😉

  Maar dit is toch van de zotte? Die mensen lopen daar gewoon te demonstreren, is gewoon een recht in Nederland! Ik zag niemand iets vernielen of mensen bedreigen of mishandelen.

 4. Stokken in spandoeken=wapens. Gezichtsbedekkende kleding=vermomming. Kniebeschermers=bescherming tegen de jongens in het blauw=teken dat je wilt matten=criminele anarchist/terrorist.. Kan niet, mag niet. Je hoort je braaf in elkaar te laten rammen door de smeris. De PvdA weet wat goed voor u is en voor de rest je bek houden en van de straat blijven. Zó rolt Amsterdam anno 2012.

  Wanneer de PvdA gehalveerd wordt geef ik een feestje.

 5. @6

  Misschien niet, maar de blauwe robots worden geprogrammeerd door de burgemeester. En Eberhard van der Laan is toch écht lid van de PvdA.

 6. @7: Pyt:

  Ja, en uiteindelijk is die van der Laan het die beslist of er al dan niet geweld wordt gebruikt ( Cohen,Samkalden)
  Heb nog nooit enig verschil ontdekt in PvdA en rechts wat dat betreft, bijvoorbeeld bij krakers”rellen” als de sociaal-democraten net zo vrolijk de kant van het Grootkapitaal kiezen en de boel kort en klein laten slaan dan dat bruine tuig.

 7. Zullen we straks weer zo’n ouderwets leuk feestje gaan vieren in Amsterdam wanneer begin volgend jaar Willem Alexander tot Koning wordt gekroond….??

  Ik kijk er nu al reikhalzend naar uit… 😛 !!

 8. Zegt die ‘politieheld’ in het filmpje: “Ik doe alleen mijn werk…”
  Is nog steeds het zelfde antwoord dat we al meer dan zeventig jaar horen: “Befehl ist Befehl’ en denken ho maar…

 9. Ik zat aanvankelijk ook in het groepje demonstranten dat klemgezet werd door de ME. Er stond een hele rij ME’ers/politie voor ons met knuppels en schilden die iedereen tegenhielden. Toen ik zei dat ik erlangs wilde, mocht ik er wonder boven wonder toch langs van 1 van die opgefokte ME’ers. Ze dachten dat waarschijnlijk dat ik 1 van de Turks/Marokkaanse buurtbewoners was (woon ook inderdaad iets verderop in Slotermeer). Die wilden ze natuurlijk niet ook nog tegen zich hebben want als de lokale Marokkaanse jeugd erbij betrokken zou worden dan zou het volledig uit de hand kunnen lopen. Eerste keer in mijn leven trouwens dat ik voordeel heb gehad van mijn allochtone uiterlijk. Jammer dat de buurtbewoners zich niet nog meer aansloten bij de demonstratie en de ME op hun beurt weer klemzetten.

  Die blonde politieagente met het korte haar zei op een gegeven moment tegen de toekijkende buurtbewoners dat de demonstranten, die klemgezet waren, allemaal krakers waren die hun huizen wouden inpikken. Alsof krakers bewoonde, sociale huurwoningen binnendringen en de oorspronkelijke bewoners met geweld het huis uit zetten. Wat een flauwekul. Ze wist natuurlijk wel dat ze fout zat met het onderdrukken van een vreedzame demonstratie en om haar schaamte maskeren, maakte ze van anarchistische, antikapitalistische demonstranten dan maar huizenpikkende krakers. Nergens tijdens de demonstratie, die aangekondigd was als anarchistisch en antikapitalistisch, op de dag van de arbeid nota bene, is ook maar 1 keer het woord kraken gevallen. Pure desinformatie van de politieagente.

Reacties zijn gesloten.