Als de politie de rechter negeert leidt dat tot een politiestaat, 15 jaar eerder

Dit zei in 1997 burgemeester C. Goekoop van Leiden naar aanleiding van de CID-affaire. Twee topfunctionarissen van het regiokorps Hollands Midden en een Haagse officier van justitie hadden doelbewust geheime dossiers uit de zogenaamde ‘balpenzaak’ vernietigd, terwijl het Hof had gesteld dat ze die ter beoordeling aan de rechtbank moesten geven.

De burgemeester in 1997:

“Ik denk dat deze zaak het korps heeft doen beseffen dat aan de politie zware morele eisen worden gesteld. De integriteit moet voorop blijven staan”.

en:

“ondergeschiktheid ( aan de rechterlijke macht, LRD) is natuurlijk de essentie van een rechtsstaat en de handelingen van het hoofd van de korpsrecherche, commissaris P. H. Heskes, passen daar niet in. Als de politie zich niet stoort aan het gezag, ga je toe naar een soort politiestaat”, aldus Goedkoop.

15 Jaar geleden. Inmiddels wordt het niet meer zo nauw genomen met het onderscheid tussen wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht. En de integriteit is vrijwel verdwenen bij alle machten. Zo ouderwetsch allemaal dat fatsoen.

In de afgelopen twee jaar werden in de chique buurten van Haarlem tientallen zwarte schoonmaaksters en klusjesmannen opgepakt. De vreemdelingenpolitie kreeg een tip van busmaatschappij Connexxion (sic). Die had last van zwartrijders (what’s in a name). In een aantal gevallen bleek het te gaan om illegale vreemdelingen. De politie volgde toen vooral zwarte mensen op weg van de bushalte naar hun werk om ze op heterdaad te kunnen betrappen. Volgens de rechter mocht dat niet. De politie mag mensen namelijk niet op grond van hun huidskleur volgen en om hun papieren vragen.

De politie ging echter gewoon door met de jacht op “illegalen” en trok zich niets van aan van de uitspraken van de rechtbank. De uitzending van Zembla is hier te zien.

En waar zijn de lijsten van de (tientallen) lieden in die chique Haarlemse wijk die schoonmaakpersoneel zwart in dienst hadden? Zijn die al voor de rechtbank moeten verschijnen? Zomaar een gokje van me, het zal wel zo’n VVD-wijkje zijn, en ondertussen maar krijsen over “illegalen”, maar ja, ze zijn zo lekker goedkoop hè?

10 gedachten over “Als de politie de rechter negeert leidt dat tot een politiestaat, 15 jaar eerder”

 1. “En waar zijn de lijsten van de (tientallen) lieden in die chique Haarlemse wijk die schoonmaakpersoneel zwart in dienst hadden? Zijn die al voor de rechtbank moeten verschijnen?”

  Dat geeft precies weer hoe er over gedacht word:
  1- iemand met een kleurtje in die buurten moet je volgen
  2- de meest witte veroorzakers laat je ongemoeid.
  Discriminatie in het kwadraat.

 2. @2:

  Beoeld als: Let goed op.

  Verder nog iets van uw dienst? ; )

  Als het zo niet kan, en u is leraar latijn, graag uw opmerkingen.

 3. Er is op het gebied van verraadcultuur weinig veranderd na de jaren 40/45 vorige eeuw .En is het niet zo dat indien er iemand betrapt word op zwart rijden er hulp ingeroepen word van de eigenhandhavers om een boete uit teschrijven .Dus ergens rammelt het verhaal van connexxion omtrend het waarschuwen van de politie haarlem ,vreemd dat zembla dat niet onderzocht heeft .

 4. @LRd: “En waar zijn de lijsten van de (tientallen) lieden in die chique Haarlemse wijk die schoonmaakpersoneel zwart in dienst hadden?”

  Het speelt vooral in Aerdenhout, dat tot de gemeente Bloemendaal behoort. En het gaat lang niet altijd om zwartrijders maar ook gewoon ‘zomaar’, puur vanwege hun huidskleur. De rijke ‘werkgevers’ kregen een boete opgelegd, maar die was dus onrechtmatig: “De Arbeidsinspectie zag ook af van eerder uitgezette boetes van 4.000 euro voor de huiseigenaren, vanwege de uitspraak van de Raad van State die het handelen van de politie immers als onrechtmatig aanduidde. Volgens diezelfde logica zouden alle opgepakte schoonmakers moeten worden vrijgelaten. Maar voor illegalen blijkt de rechtstaat niet te gelden.” (http://www.doorbraak.eu/?p=8333)

  In sept. j.l., toen een (onuitzetbare) Ghanese tuinman met veel machtsvertoon in de boeien was geslagen, kwam zo’n huiseigenaar heel even aan het woord. Het was voor de ogen van hem en zijn zoontje gebeurd en hij zei dat het hem ook had kunnen gebeuren, omdat hij zelf een getinte huidskleur had. Ik ben ook benieuwd of zo’n man dan VVD stemt, maar 1 ding is zeker: hij zal niet vaak met Connexxion reizen.

 5. Connexxion adverteert ook dat ze “mensen met elkaar verbindt”, dat lijkt mij meer dan de designspelling reden om sic! uit te roepen.

 6. @5: Joke

  Bedankt voor de aanvulling. Bizar verhaal, ik had helaas geen tijd om het verder uit te zoeken.

  @6: Arnold:

  Vanwege de reden die je noemt staat dat sic er inderdaad, daarom staat die link naar het verhaal over Connexxion er ook “onder”.

 7. Betreffende de inwonwers van kennemerland die de zwartwerkers in dienst hadden .Vandaar dat in de nieuwe regels omtrend helpen van iligalen niet strafbaar te stellen ,aangezien een groot gedeelte vande inwoners van die gemeente vvd kiezers zijn en juist deze groep goedkope werkkrachten begeerd .Valt dat aardig in hun straatje ,dan valt uitbuiten on der helpen .

 8. We mogen niet meer over Rechtstaat spreken indien politiebeambten dossier met gegevens naar hun eigen dunk aan de beoordeling van de Rechter onthouden.

  Dan rijst het redelijke vermoeden dat (delen) van de politiediensten medeplichtig zijn aan criminaliteit en/ of bescherming van criminelen c.q. Criminele activiteiten.

  Einde Democratie, eindeloze corruptie.

Reacties zijn gesloten.