Politie en NS stoppen protestactie tegen OV-chipkaart

De politie heeft samen met de NS een protestactie tegen de OV-chipkaart gestopt die door Platform 1984 was georganiseerd. Dit is een actiegroep die zich ernstig zorgen maakt over de ontwikkelingen rondom privacy. Het Platform wilde demonstreren tegen het verdwijnen van het papieren kaartje.

Daardoor zal het straks niet meer mogelijk zijn om anoniem met het openbaar vervoer te reizen. De anonieme chipkaart is volgens de actiegroep allesbehalve anoniem. Niet alleen worden per kaart alle reizen in een database opgeslagen, ook is de kaart aan betalingsgegevens te koppelen en daarmee tot personen te herleiden. Hiermee wordt volgens het Platform “de zoveelste stap” richting een controle-samenleving gezet, waar alles in databases wordt vastgelegd (security.nl).

5 gedachten over “Politie en NS stoppen protestactie tegen OV-chipkaart”

 1. Dus is het zaak om met geld te blijven betalen in plaats van met “plastic”. En dat geldt niet alleen voor ons openbaar vervoer, maar ook in winkels. Als het zover komt dat alles via plastic gaat, dan zijn we in mijn beleving pas goed de pineut.

  Je bent dan volledig traceerbaar middels je betaalkaart. En dat combineren met de gegevens van je smartphone: heel fijn.

 2. @ Jan Fré Boven:
  [Als het zover komt dat alles via plastic gaat, dan zijn we in mijn beleving pas goed de pineut.]:

  Het ís al zover: je bent in NL allang volledig traceerbaar en alleszins de pineut!
  Pinpas/chipkaart/credistcard, mobiele telefoon, EPD, OV abonnementen, klantenkaarten/kortingspasjes bij grootwinkelbedrijven,etnische registratie, niets online kunnen kopen zonder invoering postcode, sociale media (bijv. facebook) schoolbank etc.etc.

  Zelfs wanneer je, zoals ik, 8000 bij NL vandaan bent gaan wonen, ben je via de GBA nog traceerbaar: je kunt je niet uitschrijven zonder je volledige adres in “het buitenland” op te geven:
  Ik kreeg gisteren nog een brief van het CAK: om te vermelden dat ik niet meer in aanmerking zou komen voor een vergoeding Wtcg: Het feit op zichzelf lijkt mij logisch: ik woon niet meer in NL, ben er niet meer verzekerd, betaal er geen premies meer, dus ik verwacht ook geen “tegemoetkoming” van welke aard dan ook.
  Maar het gegeven dat de brief correct geadresseerd was, duidt op mijn “traceerbaarheid” tot aan het andere eind van de wereld toe!

 3. Wees reel. Het is bijna ondenkbaar dat er in West-Europa niet binnen de 100 jaar een Hitler-achtige figuur opstaat en die de hele vooruitgang (gezichten automatisch kunnen herkennen, autos scannen, openbaar vervoer scannen, automatisch telefoongesprekken vertalen, (oog-)bewegingen voor de TV opnemen, luister- kijkgewoontes registreren, etc. maar dan ook ALLES wat iemand denkt of doet gaat bespioneren. Gasten als Poutin, Stalin, Hitler, Ceacescu en meer lachen zich rot om alle infrastructuur die we vrijwillig (en vaak onder gejuig om de “vooruitgang”) op poten hebben gezet om onszelf te laten bespioneren.

  En was het daar nog maa bij gebleven. Vergeten uit te checken bij de NS? Schuldig aan fraude en op voorhand verordeeld te betalen totdat ze weten dat je voor de rechter een tegenbewijs keihard zult maken en niet één seconde eerder. NS ? Haar commerciële praktijken zijn regelrechte verkrachting van de principes van een rechtsstaat.

Reacties zijn gesloten.