Poepen in Frankrijk

Het is het jaar van de officiële toestemming van de Franse autoriteiten om op ons eigendom poep te composteren in plaats van weg te spoelen. Het is een sluitend systeem. Ze worstelen er nog mee. Tja, het gezeik wordt afgevoerd, door ons dan. Daar hebben we een zuiveringsveldje voor. Althans, we zijn bezig dat aan te leggen.

Maar in de kanalen van de Franse bureaucratie ontstaan soms verstoppingen. Dus zijn we op onze hoede. Voor je het weet wordt het systeem in de ban gedaan. Zaak is dus heel voorzichtig de ‘autoriteiten’ mee te krijgen.

Zo werkt ons systeem: We poepen op een ding dat er uitziet als een normale wc, maar ipv dat de poep wordt weggespoeld blijft die hangen in een zak met gaatjes die in een emmer is gedrapeerd. Je poept, werpt er een paar ecopapieren zakdoekjes op en stampt het aan met een ‘pressepapier’. De poep blijft hangen, de pis sijpelt door. De verzamelde uitwerpselen worden als de emmer vol naar de composthoop gebracht. Tabé. De afvoerpijp brengt de pis naar een veldje met planten die alle schadelijke stoffen opvreten. Tabé.

Alle leven is gebaseerd op eten en gegeten worden tenslotte.

Het is altijd ‘tabé’ als je hebt gepoept, gepiest, maar in dit geval wordt het afval van je lichaam niet de wereld ingewaterd maar blijft het in de buurt, het wordt op je eigen plek verwerkt.

Het bureaucratisch probleem zit in het in Frankrijk gebruikelijke tussenstation, de sceptic tank: die is er niet. Die is ook niet nodig: de poep wordt gecomposteerd en als compost op het land gebruikt. Soms bloeien er tomatenplantjes of pompoenen waar de mest is neergestrooid. De zaden die door ons heen gaan en ook daarna gewoon verder gaan met leven.

Mooi toch?

Maar iets dat er zou moeten zijn en er niet is, levert – zeker in Frankrijk – al snel een bureaucratisch probleem op. We lopen de kans gesommeerd te worden er een sceptic tank tussen te zetten, ook al is die tank van geen betekenis.

De vereenvoudiging van het ecotoilet, de Nonolet, is ontworpen door de 12ambachten olv Sietze Leeflang; de 12ambachten is een oude ecologische pressiegroep uit Brabant, tegenwoordig opererend vanuit Zeeland. Het systeem is ontworpen als innovatie van het aloude ecotoilet, eveneens waterloos natuurlijk, maar dat toilet stinkt en vereist veel werk (afvoer van de uitwerpselen, legen van de pisbak).

Waarom een Nonolet? Water en stront leveren samen problemen op: stank, rotting, ontwikkeling van ziektekiemen, kosten voor reinigingsinstallaties. Het rioleringssysteem op basis van water is volkomen achterhaald, duur, ecologisch onverantwoord en dient aangepast te worden, zeker als het gaat om dun bevolkte gebieden.

Het geheim van de Nonolet zit in twee dingen: 1. de papiertjes die op de poep worden geworpen verdrijven de stank als ze worden aangestampt; 2. achter de bak waarin de emmer poep is geplaatst zit een ventilator die de verminderde stank naar buiten blaast. Maar het belangrijkste van het systeem blijft: het probleem oplossen waar het ontstaat. Direct composteren, direct hergebruiken, direct het afvalwater (pis, en ander grijs water) zuiveren.

Het is een eenvoudig maar geniaal systeem. Het probleem wordt aangepakt bij de bron. Waarom al ons lichamelijk afval laten wegstromen en vervolgens met peperdure systemen zuiveren?

Natuurlijk zijn er mitsen en maren. Die hebben vooral te maken met de verwendheid van de westerse mens in de 21ste eeuw. De lichte geur van mest als de wind verkeerd staat en in de luchtafvoer slaat, een lichte geur van pis als de bak geleegd moet worden? Mensen zetten het op een lopen, ze gaan over hun nek.

Toch is dit systeem voor ’t platteland het goedkoopste en ecologisch meest verantwoorde systeem. Maar het moet nog even doordringen.

Overigens staat Frankrijk op dit gebied niet helemaal stil. In een dorp iets verderop heeft de gemeente zelf zuiveringsveldjes aangelegd. Maar dat systeem is nog wel gebaseerd op waterclosets en sceptic tanks.

Wij gaan een stap verder. Een (bijna) droog toilet. En alles wat we uitstoten blijft in de buurt en wordt opgenomen in de eeuwige cirkel van leven en dood.

Als de Franse overheid ons systeem niet goedkeurt, plof ik. Ze gaan me toch niet verbieden mijn eigen poep te composteren?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.