Piloten die Russisch vliegtuig hebben neergehaald gearresteerd

Of de (mislukte) staatsgreep in Turkije bij een grote geopolitieke herschikking in het Nabije Oosten hoort kan wellicht achteraf pas beoordeeld worden. Zoals het ook lang niet zeker is dat Erdoğan door die mislukking en het uitvoeren van een grootscheepse zuivering, die ongetwijfeld allang voorbereid was, echt sterker is komen te staan.
Gesteld dat “de CIA” achter de staatsgreep zou hebben gezeten, zoals prominente AKP-politici in Turkije nu verkondigen, dan heeft de CIA de kunst van het coup plegen wel ernstig verleerd. Als Erdoğan Realpoliticus was, wat hij niet is en niet zal worden, zou hij zijn luidruchtige aanhang moeten intomen.

Een signaal dat de herschikking al aan de gang was voor de staatsgreep: een paar weken geleden heeft Erdoğan aan Rusland excuses aangeboden over het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig dat een werkelijk onbeduidend eindje de grens tussen Syrië en Turkije had overschreden. Sindsdien zijn de sancties van Rusland tegen Turkije ingetrokken.
En inmiddels horen de Turkse piloten die het Russische vliegtuig hebben neergehaald tot het legioen arrestanten in Turkije.