Pfizer vaccin biedt na boostershot nog steeds goede bescherming tegen Covid19

Het vaccin van BioNTech en Pfizer biedt na een boostershot nog steeds uitmuntende bescherming tegen de Omicron-variant van het coronavirus. Bij twee vaccinaties is de bescherming wél minder, al biedt ook een dubbele vaccinatie naar alle waarschijnlijkheid nog goede bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van Pfizer.

Ugur Sahin, het opperhoofd van BioNTech, pleit dan ook voor een versnelde vaccinatie/boostercampagne, niet alleen in Europa, maar ook in armere landen in het Zuiden: “wereldwijde, grootschalige vaccinatie- en opfriscampagnes kunnen ons helpen mensen beter te beschermen en de winter door te komen”.

Voor alle duidelijkheid: vaccins bieden dus een duidelijk minder goede bescherming tegen Omicron dan tegen Delta, de mutatie die nu wereldwijd nog dominant is.

BioNTech komt tot dezelfde conclusie als de Duitse virologe Sandra Ciesek, die vanochtend op Twitter haar eerste conclusies publiceerde:

Ciesek dringt er dan ook op aan zo snel mogelijk een vaccin te produceren dat effectiever is tegen de Omicron-variant dan de huidige vaccins.

Als de huidige vaccins na twee prikken inderdaad een stuk minder effectief zijn tegen Omicron dan tegen Delta – en daar lijkt het dus wel op – dan wordt het halen van een boosterprik nog een stuk belangrijker dan het tóch al was. Speel niet met je leven (en dat van anderen) en laat je vaccineren!

Bron: Der Tagesspiegel

Uitgelichte afbeelding: By US Navy Mass Communication Specialist 2nd Class Sara Eshleman – https://www.health.mil/News/Articles/2020/05/06/DoD-to-honor-nurses-during-National-Nurses-Week-2020, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90056140