Peiling week 21-22; VVD grote verliezer

Het waren hectische weken. Met de presentatie van het Lenteakkoord en het mediaoffensief van SP en PvdA lag de Lentecoalitie zwaar onder vuur. Opvallend genoeg is het juist de VVD die de afgelopen weken het meest heeft ingeleverd.

Bron: Synovate

Misschien is dat geeneens zo vreemd. Het Lenteakkoord heeft veel rechtse bezuinigingen ongedaan gemaakt en linkse en duurzame punten ingebracht. Voor de VVD aanhang valt er niet zoveel te juichen. Het grote heilige huisje, de hypotheekrente aftrek, is geslecht. Zij het slechts beperkt, maar het is een enorm gezichtsverlies voor Rutte. In luttele weken duikelt de VVD van 37 naar 30 zetels.

Ondanks de zware aanval van SP en PvdA op met name GroenLinks profiteren zij nauwelijks. De SP blijft op het zelfde niveau hangen van 27 zetels. De PvdA herstelt zich iets en kruipt naar de SP toe.

Ook de PVV weet niet te profiteren van het Lenteakkoord. Teruggezakt naar 19 hikt Wilders tegen de grens van 20 zetels aan. Met de verkiezing van Buma weet het CDA zijn positie te consolideren. Al een paar weken op rij rond de 16 zetels. Dat is op de wat langere trend dus een herstel voor het CDA dat zeer lang tussen de 12-14 zetels heeft geschommeld. Het wordt spannend of het CDA zich weet te herstellen. Als het CDA zijn voet weer weet neer te zetten in Limburg, geraakt de PVV in de problemen. In Limburg zijn de besprekingen voor een nieuw provinciaal bestuur nog druk bezig en het lijkt erop dat het een coalitie van PvdA-CDA-VVD wordt. De PVV is daar compleet uitgespeeld.

GroenLinks heeft met zijn lijsttrekkersperikelen zijn kansen op herstel vakkundig om zeep geholpen. Het zwakke herstelsignaal in de voorgaande periode is compleet ongedaan gemaakt en GroenLinks is teruggezakt naar 5 zetels. Daarmee komt GroenLinks naast de Partij voor de Dieren te staan die op 4 zetels zit. Zoals ik in mijn vorige blog schreef, ‘Invloed belangrijker dan macht’, kan GroenLinks beter een nieuwe broek gaan kopen.

D66 doet wel betere zaken. Inmiddels aangekomen op 16 zetels en stabiel. Zij lijken het meest te profiteren van het verval van de VVD. De ChristenUnie en SGP blijven stabiel op respectievelijk 5 en 2 zetels.

Qua meerderheden is er momenteel 1 combinatie: PvdA-VVD-GL-D66 [76 zetels]. Een middenkabinet van PvdA-CDA-VVD levert 71 zetels op. Misschien moet Diederik Samsom toch maar eens gaan nadenken of hij niet teveel naar Links gaat hangen. De zwaai terug naar het midden bij coalitie onderhandelingen kon wel eens te groot worden.  Want over Links valt met goed fatsoen geen meerderheid te maken. Die bestaat namelijk niet. Wat Roemer en Samsom ook denken.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van GroenLinkser Hans Groen.

5 gedachten over “Peiling week 21-22; VVD grote verliezer”

 1. GroenLinks is evenals de PvdA de motor achter dit soort taferelen. Dagelijks bestuur Amsterdam, weetuwel?
  Misschien zijn er wat zeteltjes weg te snoepen bij geestverwant Geert.

 2. De teloorgang van de HRA hakt erin. Waarom zou je als modale, werkende burgerman met een eigen hutje nog op de VVD stemmen, als de HRA eraan moet geloven?

 3. Waarom denkt iemand van GroenRechts de wijsheid in pacht te hebben, zelf zijn ze al jaren lang de weg kwijt.
  Pacifisten die voor Kunduz stemmen, communisten die met de vvd mee stemmen.
  Nou ja.

 4. Kunduzcoalitie commentaar – totaal irrelevant.
  Alsof we hierop zitten te wachten.

  Hans, ga emmers water zoeken want je huis (figuratief gekkie) is in brand.

Reacties zijn gesloten.