Paspoort

Nu de paspoortaffaire over Obama weer toeneemt moet ik altijd denken aan een gesprek dat ik eens had in de kroeg met een rechtse republikein.
We kwamen naast elkaar terecht in een kroeg waar ik geen Yank verwachtte.
We kenden elkaar niet, dus ik stelde me voor en trakteerde hem op een biertje. Er ontstond een geanimeerd gesprek.

Hij lulde wat over Obama en hoe slecht die wel niet is en over dingen die voor mij en iedereen volstrekt logisch zijn: de gezondheidszorg voor iedereen. De regering moest zich daar niet mee bemoeien vond hij, dat kan iedereen zelf wel regelen.
Hij had ook genoeg van de Mexicanen die zijn land veroveren met drugshandel en meer ellende.

Op een gegeven moment kregen we het over afkomst: “I am a real American.”
Tuurlijk joh. Ik vraag hem naar zijn paspoort: “er staat American in en niet Indiaan.” Hoe kun je nu een echte Amerikaan zijn zonder Indiaans bloed, vroeg ik hem.
Toen ging het mis, we kregen discussies over Europa, de rest van de wereld en weet ik nog meer. Volgens hem waren wij communisten, socialisten en zijn we altijd in oorlog.
Ik probeerde hem wat uit zijn rechtse droom te halen, geen idee of het is gelukt; ik heb hem nooit meer gezien.

In één ding had hij wel gelijk: “Your health care does not work on a long term”. Dat klopt natuurlijk; daarom hebben we de VVD ook gekozen! Die schaffen dat wel af.

2 gedachten over “Paspoort”

  1. “In één ding had hij wel gelijk: “Your health care does not work on a long term”. Dat klopt natuurlijk; daarom hebben we de VVD ook gekozen! Die schaffen dat wel af.’

    * Indien hij gelijk had was Obama niet bezig om Gezondheidszorg voor iedereen rond te krijgen.

    *” Your health care does not work on a long term” – is altijd en onderdeel en gekoppeld aan het fundamentalistisch geloof in de Mammon Markt en diens structuren. Binnen dezen mag alleen het Markt bestaan, niets anders – dit is regel een van het Marktgeloof.

    *Wil je een ander soort gezondheidszorg – dan moet je naar een gemengde vorm – die onder het Marktgeloof de zwartse ketterij is en wordt dienovereenkomstig door de fundamentalistische marktgelovigen hard bestreden.

    *Het gevolg van het laatste is dat Marktfundamentalisten weten geen goede raad met gematigde maatregelen, daarom nemen ze toevlucht in kreten als ” iedereen die van de Markt af wil is een communist” en dergelijke onzin. Typisch fundamentalistisch-extremistisch…

  2. Hahaha, een Amerikaan die Europeanen verwijt altijd in oorlog te zijn! De Amerikanen zijn zo ongeveer de hele twintigste eeuw tot nu in oorlog geweest, en zeker vanaf 1950.

Reacties zijn gesloten.