Blokfluitles nekslag goedkoop zorgalternatief

Een bijdrage van reageerder Jan.

Operatie van het kabinet is geslaagd, een spraakmakende regeling in de zorg die nu eindelijk eens echt effectief was met een geweldige spin-off gaat definitief ten onder.

Want deze regeling nodigde natuurlijk teveel mensen uit om eens een kijkje achter de schermen te nemen van de uitvoering van de miljarden verslindende AWBZ.
En wat ontdekten velen? Het kan allemaal zoveel goedkoper en beter zonder besparing op de handen aan het bed, sterker nog, we hebben laten zien dat we voor 30% tot 67% !!!!! lagere tarieven méér handen aan het bed konden krijgen.
Mensen die overschakelden van zorg in natura naar PGB wisten vaak niet wat hen overkwam, ineens kon alles, ineens konden ze ieder zorgmoment dezelfde medewerker inhuren en die nam ineens ook nog de tijd, ongelofelijk en dan was het nog minstens 30% goedkoper ook. Deze mensen kregen een instrument in handen om op een normale wijze deel te nemen aan de maatschappij, puur een instrument om je leven te leiden zoals jij dat wilt, om bijv. je werk te doen, zelf te bepalen wanneer je hulp nodig hebt en door wie en ze hebben het maar goed te doen want je bent de opdrachtgever, jij betaalt de rekening, direct contact, geen overhead, geen ellenlange evaluaties zonder noemenswaardig resultaat, geen zieligheid, geen betuttel en geen bemoeizucht. Aan hun lijf alleen de meest noodzakelijke polonaise om gewoon mee te draaien.

Maar deze coalitie heeft geraffineerde roeptoeters, op diverse fora heette dit vraagstimulerende werking aangewakkerd door louche thuiszorgorganisaties die de wijk in gaan om zieken te ronselen, een vreemde redenatie geheel voorbijgaand aan de portier van de AWBZ het CIZ, die iedere AWBZ-aanvraag met gelijke criteria beoordeelt. En natuurlijk de intussen legendarische blokfluitles en de buren van de kennissen van vrienden die van het PGB op vakantie gingen. Tegen zulke beeldvorming viel helaas niet meer op te boksen, de betrokkenen en belangenverenigingen hebben deze dappere maar zeer ongelijke strijd op moeten geven.

De directies, raden van commissarissen, managers, bestuurders en wat al niet meer, ze kunnen allemaal lekker gaan slapen, hun hachje is gered. Het geld wat ze op de PGB’s denken te gaan besparen wordt “omgebogen” naar de grote ZIN instellingen, ik hoorde hier en daar spreken over een in-efficiency bonus, want er is beloofd dat zij het allemaal gaan opvangen. Of het geld het bed zal bereiken is de vraag, want er komen 117.000 extra cliënten bij en al die gebouwen moeten natuurlijk ook onderhouden worden.

VVD en CDA zullen de achterban met geheven vinger vertellen dat de kosten de pan uitrezen, dat we op onszelf aan het kannibaliseren waren en dat er vreselijk werd gefraudeerd onder het gegoochel met allerlei cijfers.
PVV zal waarschijnlijk vol trots aan Henk en Ingrid gaan verkondigen dat zij het mogelijk heeft gemaakt om een miljard extra voor de instellingen vrij te maken.
De instellingen waar medewerkers gedwongen van de salarisschaal naar beneden worden gelazerd, waar ze met een zakcomputertje elke seconde moeten verantwoorden en waar eigen regie niet in het woordenboek voorkomt.

De mensen, waar het eigenlijk allemaal om gaat hebben het nakijken en mogen zich het hele zomerreces bezijden hun ziekte/beperking of die van hun naasten ook nog eens lekker druk gaan lopen maken over hun toekomst. Tot aan Prinsjesdag, wanneer de uitgewerkte snode plannen worden gepresenteerd hebben alle budgethouders, familie, zorgaanbieders en andere betrokkenen een zeer sombere zomer lang om er eens goed over na te denken.

Pikant detail in het gelinkte artikel: er is veel discussie over de cijfers waarop dit draconische besluit is gebaseerd, coalitiepartijen hebben toegegeven dat deze discussie terecht is. M.a.w. er was alle reden om het fundament van dit belangrijke besluit in twijfel te trekken. Hebben alle parlementariërs met deze wiebelige cijfers een onbevooroordeeld en eerlijk afgewogen besluit over 117.000 levens kunnen maken? Zat er niet ééntje tussen die zo zijn/haar bedenkingen had?

Wat er nog te redden valt? De eigen regie, dit punt wordt vooralsnog schoorvoetend erkend en opties worden nader bekeken, voor velen het laatste houvast.

Hoewel, eigen regie………waar de zorgverzekeraar/gemeenten zich met meer nadruk inhoudelijk mee gaan bemoeien………ik hou m’n hart vast.

Lees hier het PGB-dossier van Per Saldo.

10 gedachten over “Blokfluitles nekslag goedkoop zorgalternatief”

  1. Dit stuk verdient een reactie, dus “goed stuk”, maar daar “koop je niks voor”. 😳
    Heb je de indruk, dat men in de hoek van de PGB-acties zich al neergelegd heeft bij de situatie, of komt er nog iets?

  2. @#1 dank je, en inderdaad misschien mosterd na de maaltijd.
    Maar ik vind het gewoon belangrijk om erover te blijven schrijven, ook voor degene die dit niet kan, het is nu reces en de aandacht zal misschien wat verslappen, dus een recapitulatie op z’n tijd kan nooit kwaad.

    Achter de schermen is het nu prioriteit om de eigen regie te waarborgen, per saldo en andere belangenbehartigers van cliënten en zorgaanbieders proberen nu uit alle macht de weg naar het zorgkantoor begaanbaar te maken.

    Wat acties betreft, die zijn geweest, met name Per Saldo heeft heel veel werk verricht, hoewel ik het persoonlijk niet met alles eens ben wat ze doen wil ik deze organisatie toch een pluim geven hoe die zich voor hun leden hebben ingezet.
    Vergeet niet dat dit toch vaak zware gevallen zijn, lastig te mobiliseren, daar krijg je niet zomaar 1 2 3 het Plein mee vol, die mensen hebben vaak al genoeg aan hun hoofd.

    Ik denk dat de meeste betrokkenen nu prinsjesdag gaan afwachten om eindelijk eens een idee te gaan krijgen hoe dit hele beleid uitgewerkt gaat worden. Zoals die dame van groen links tijdens het debat al opmerkte, dit zijn geen hervormingen, er wordt gewoon geschrapt en tot dusver zonder aannemelijk alternatief.

    Als er door dit soort druk uit te oefenen toch ruimte komt om bij zorgkantoren individuele zorgbudgetten te realiseren waarmee cliënten naar eigen inzicht hun zorg kunnen inkopen zijn we al een eind in de goede richting, de staatssecretaris heeft ook blijk gegeven het in deze richting te zoeken.

    Ik had 23 juni op het Plein 1 x het gevoel dat er iets ging gebeuren en dat was toen Roemer het woord nam, hij kanaliseerde tijdens een kortstondig moment een eensgezinde voelbare ontzettende boosheid, maar net niet.
    Als hier iemand opstaat die een eenheid kan maken van de kunstenaars, de GGZ-getroffenen, de PGB’ers, de thuiszorg, de buschauffeurs en alle anderen die het intussen zat zijn, moet je zien wat er vrijkomt.

  3. Jan Schreef:

    dank je, en inderdaad misschien mosterd na de maaltijd.
    Maar ik vind het gewoon belangrijk om erover te blijven schrijven, ook voor degene die dit niet kan, het is nu reces en de aandacht zal misschien wat verslappen, dus een recapitulatie op z’n tijd kan nooit kwaad.

    Zeker niet graag zo vaak mogelijk.

  4. @2 Mijn opmerking was zeker niet bedoeld als zou het “mosterd na de maaltijd zijn”. Actie voeren/in opstand komen/je verzetten hoeft immers zeker niet met het kabinetsbesluit op te houden, hoewel er nog altijd veel mensen zijn, die dat veronderstellen…
    😉

  5. @#4 – is goed hoor. Ik blijf het zeker volgen en wat de belangenbehartigers nog in petto hebben weet ik niet.

    De coalitie heeft echter 1 keihard argument, de meerderheid met een kadaverdiscipline.

    Gezien de stortvloed van onderbouwde argumenten tegen de stopzetting die op een muur van onwil stuitte kan je alleen maar opmaken dat dit in het regeerakkoord is afgesproken en helemaal dichtgetimmerd. Dan staat dit besluit tot het einde van dit kabinet vast wanneer dat ook moge zijn en kan je op je kop gaan staan. PGB is intussen zo besmeurd door deze smerige lastercampagne dat ik betwijfel of een volgend kabinet het weer in ere zal herstellen.
    Misschien is het slimmer voor de belangenbehartigers zich te concentreren op een uitwerking van een systeem onder andere naam maar met zoveel mogelijk dezelfde strekking, als je daar je mensen mee kan helpen.

    Ik weet niet wat wijsheid is.

  6. Bekende taktiek: geef de benadeelde partij ruim de gelegenheid om zijn ongenoegen te laten horen en wacht dan gewoon tot de storm overwaait. Voer de betrokken eventueel nog mondjesmaat wat zogenaamde feiten (zoals bijvoorbeeld, in het geval van het pgb) de fraude en de onderlinge verdeeldheid doet de rest.

    Althans, dat is het idee. Gelukkig gebeurt er dan toch nog steeds zoiets als dit: http://ouderplatformverontrusteouders.blogspot.com/2011/06/oproep-tot-een-grote-actie.html?spref=tw

  7. @#6 Vooral die onderlinge verdeeldheid is fnuikend, ik zie op sommige fora dat mensen elkaar gaan afvallen over de gradatie van hun ziekte/beperking en elkaar de zwarte piet toespelen over fraudes, het is werkelijk te gek voor woorden dat ze ons zover hebben gekregen, precies wat ze willen.

    Ons kabinet wordt door sommigen schromelijk onderschat want ze spelen het spel tot in de finesses. De hardvochtigheid laat zien dat ze precies weten wat ze doen en de benadeelden en oppositie lopen allemaal in paniek door mekaar te gillen, niet in de laatste plaats omdat ze iedereen in het duister houden van hun werkelijke plannen.

    Goed initiatief inderdaad, dat platform. Laat ieder van zich afbijten als dit ter sprake komt, laat zien dat we ze doorhebben! Ik hou bij iedere gelegenheid de VVD volledig verantwoordelijk voor wat hier gebeurt. Het is maar 1 zeteltje………..

    Ik had gisteren toevallig nog een familieborrel, komt er een figuur naar me toe “wist je dat de familie voor de zieken zorgt en dat ze met dat PGB betaald worden? ’t is toch schande.”
    Ik zeg “ja, dat was 15 jaar geleden ook precies de bedoeling van de VVD, de familie is namelijk iets goedkoper dan een instelling en nu is het ineens een schande en moeten de mensen weer terug de instelling in. Die hele VVD is een schande en door met name dit aangetoonde kiezersbedrog van Rutte zijn ze nu zwaar illegaal aan het regeren met een minderheid, da’s pas schande”.

  8. 7:

    Jan, het is bijna onmogelijk om met argumenten nog iemand te overtuigen dat het PGB een goed systeem is( was…). Ook op nadere gebieden speelt dit overigens.
    Zowel de politiek trekt zich er niets van aan- ook al kom je met steekhoudende bewijzen-, maar wat erger is: ook de gebruikers van dit zorgsysteem zijn elkaar vliegen aan het afvangen, in plaats van massaal in opstand komen tegen deze bruine troep.
    Gister een WAO-er gesproken die vond dat het maar eens afgelopen moet zijn met het misbruik van die uitkering, terwijl hij er notabene zelf een heeft op minimumnivo . Je kan praten als brugwachter, maar het lijkt wel of er vergif in de hoofden zit, je komt er niet doorheen.
    Persoonlijk vind ik het moeilijk, dat ik steeds meer vrienden aan het verliezen ben, word letterlijk misselijk van het zien en horen dat mensen trappen naar beneden terwijl zij het juist zo hard nodig hebben. Ik begrijp analytisch hoe het werkt, waar het vandaan komt, maar ik kan niet anders dan deze mensen niet meer ontmoeten.
    Ik word linkser ( zeggen ze) en zij niet rechtser. Herkenbaar?

  9. LeRoiDanse Schreef:

    Ik word linkser ( zeggen ze) en zij niet rechtser. Herkenbaar?

    Zeker , en ook dat gemekker over hoe slecht en misbruikt het PGB wel niet is .

    Wilders plakwerkje heette Fitna , wat “verdeeldheid”betekend , precies waar dit kabinet in grossiert ,,,,

  10. LeRoiDanse Schreef:

    maar het lijkt wel of er vergif in de hoofden zit, je komt er niet doorheen.

    Dit is punt een. Men weet niet waar zijn voordeel op termijn ligt en geeft zich over aan de lage automatische reflexen van natrappen aangemoedigd door werkwijze PVV en bijhorende bruine smurrie.

    Jan Schreef:

    Ik hou bij iedere gelegenheid de VVD volledig verantwoordelijk voor wat hier gebeurt. Het is maar 1 zeteltje………..

    Punt twee. Er zijn paar grote spelers/financiers achter de schermen in de gezondheidszorg bezig die deze regering bij de stuurknuppels houden en aansturen. Men verwacht en stuurt op grote winstgevende ondernemingen. Zorg is dan pas een tweede of derde alinea, eerst komt de accountants winstdeling.

    Punt drie. Het betreft een schaal van vergroting omwille van winst halen die tot nu toe alleen in de voormalige Oost-blok bekend was. Dit is nu een soort Stalinistisch aanpak in de gezondheidszorg.
    Steeds grotere en gecentraliseerde ziekenhuizen. Steeds grotere en gecentraliseerde laboratoria. Steeds grotere en gecentraliseerde zorginstellingen. Steeds grotere en gecentraliseerde tandheelkundige centra. Steeds grotere en rijkere verzekeraars, straks komen fusie en er blijven zeker 3-4 ultra grote voor heel Nederland.

    Keuze voor de patiënt? Lamenielache!

    Wel enorme winsten voor de grote spelers.

Reacties zijn gesloten.