Overgeleverd aan barbaren

Gade heeft gisteren voor het laatst gewerkt in de bibliotheek die ongetwijfeld opgeheven zal worden na haar. De directeur van de instelling die zijn salaris uiteraard met vijf nullen schrijft heeft wel zin in wat interessante oude banden op zijn werkkamer en zal verder verkondigen dat zo’n bibliotheek niet meer van deze tijd is. Pas in een laat stadium begreep ik dat er geen raadpleegbare online catalogus is, ook al heeft Gade die mogelijkheid wel voorbereid. De catalogus is alleen in te zien ter plaatse, alsof het een kaartenbak is – en nu er geen bibliothecaris meer is is er ook geen “ter plaatse” meer.
Moet ik nog zeggen dat de wetenschapslieden van wie de instelling in feite afhangt de bibliotheek graag behouden willen zien?

Op dit vlak verbaast mij niet veel meer. We kennen het verhaal van de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, nietwaar? (Kent u het echt nog? Verdomd, daar heeft Gade eerder gewerkt). Zelf ben ik bijna een jaar de enige gemachtigde titelbeschrijver geweest van een hogeschool. Mijn loopbaan ter plaatse liep ten einde toen een voormalig afdelingsgenote van de studentenflat er Bazin werd. Ze zou nog wel langskomen om nog eens te praten. Dat heeft zij niet gedaan, vond het waarschijnlijk pijnlijk dat ik weg moest op haar gezag. En het volgende dat ik weet is dat zij trots verkondigde in de Media dat alle boeken er uit gingen: een boekloze bibliotheek.
Meid, wat ben jij modern.
En ja, mijn werk aldaar is met een pennestreek overbodig gemaakt. Maar ik kijk nergens meer van op, zoals ik al zei.

Dat is het hem, nietwaar, de Boven Ons Gestelden weten het allemaal erg goed en dat zullen we vernemen. Eerlijk gezegd zijn de meeste namen van ministers in Rutte III nieuw voor mij en dat zullen ze wel blijven. Op financiën zit ene Hoekstra, die zelf nog heeft gezegd dat hij geen familie is van die fijne ambassadeur van de VS. Waarom zou je dat nog laten weten als je de H.J. Schoolezing verzorgt en kwebbelt over de hardwerkende Nederlander die zich een vreemde in eigen land begint te voelen, zoals Schoo zelf al gezegd had en wat een iegelijk die in zijn naam praat napapegaait?

Dan hadden we ene Bruins, die over medische zorg gaat, en die een neerslachtige middag vanwege een slecht rapportcijfer “depressie” noemt. Zeer bekwaam en op de hoogte, en helemaal niet meepratend met ome Kees die bij het zoveelste glas op de kringverjaardag over aanstellers begint (als hij het niet over de Allochtonen heeft die zoals die Hoekstra fijnzinnig suggereert, Ons Zwarte Piet willen afnemen, dat hoogtepunt van Nederlandsche Kultuur).

In dezelfde week vond Van Engelshoven, nog zo’n hoogvlieger v/m van wie de naam mij niets zegt, maar die over onderwijs en wetenschap blijkt te gaan, dat de Geschiedenis niet Herschreven kan worden. Dit omdat het Amsterdams Historisch Museum, dat handzaam herdoopt is in Emsterdem Mjoesiejum, de Gouden Eeuw overboord heeft gegooid. Daar valt veel voor te zeggen, ook wel iets tegen, maar daar gaat het nu even niet om. Van Engelshoven liet even blijken niets te weten van het ambacht, dat tevens wetenschap is, van de geschiedschrijving. Geschiedenis wordt steeds herschreven: nieuwe bronnen worden gevonden, oude bronnen worden anders bekeken. Ook Huizinga, de grootste geschiedschrijver die Nederland gekend heeft, en zo rechts als de neten, vond dat de naam Gouden Eeuw niet gepast was. Zijn naam zal Van Engelshoven niet bekend voorkomen.

En het houdt niet op. Nu weet mijnheer Wiebes weer zeker dat het onderwijs op de schop moet, want zijn zoon zit de hele dag te gamen maar voor school moet hij uit een BOEK kennis opdoen. Een BOEK! Dat is toch niet meer van deze tijd! Grieks, Frans, wat moet je er mee?
En wat leveren die leraren nou helemaal op? Ze hoeven echt niet te denken dat ze opslag krijgen.
Zomaar de oogst van een week of twee drie. Het hoogtepunt komt vandaag nog, de derde dinsdag van september. We zullen weer eens de tering naar de nering moeten zetten.