Oud PVV-Kamerlid Hero Brinkman is door zijn werkgever voorwaardelijk ontslagen met een proeftijd van drie jaar. Dat wil zeggen dat Brinkman definitief ontslagen wordt indien hij binnen die proefperiode opnieuw in de fout gaat. Daarnaast is Brinkman gedegradeerd.
Brinkman kreeg landelijke bekendheid als Kamerlid voor de PVV, waarin hij lange tijd als de tweede man na Wilders werd beschouwd. Tijdens zijn periode als parlementariër verwierf Brinkman zich een geduchte reputatie als gewelddadige alcoholist. In 2012 stapte Brinkman uit de PVV, naar eigen zeggen wegens het gebrek aan interne democratie. Een poging met een eigen partij terug te keren in de Tweede Kamer mislukte, waarop Brinkman uit de Kamer verdween en weer aan de slag ging bij de Amsterdamse politie.
Enkele jaren geleden raakte Brinkman in opspraak toen bleek dat hij geprobeerd had iemand veroordeeld te krijgen voor een misdaad die de betrokkene niet gepleegd had, iets waarvan Brinkman zich zeer goed bewust was. Het betrof een mishandelingszaak waarbij een vrouw in een Amsterdams café met een glas in haar gezicht geslagen werd. Brinkman dwong een vrouwelijke verdachte tot een bekentenis door te zeggen dat er camerabeelden van het incident waren die ‘helder en duidelijk’ toonden wat er was gebeurd. Die camerabeelden bestonden echter helemaal niet. Toen de echte verdachte zich een paar maanden later meldde, werd ze weggestuurd omdat ‘de zaak al was opgelost’.
De Amsterdamse politie probeerde de zaak in eerste instantie onder het tapijt te vegen, maar had gerekend buiten advocaat Bart Swier die een onafhankelijk onderzoek in liet stellen. Uit dat onderzoek bleek dat Brinkman Swier’s cliënte willens en wetens op had laten draaien voor een misdrijf dat ze niet gepleegd had. Daardoor was de Amsterdamse politieleiding wel gedwongen maatregelen te nemen tegen Brinkman.
Blijft natuurlijk staan dat dit een lachwekkend lage straf is. Op een valse verklaring afgelegd in een strafzaak ten nadele van een verdachte staat een maximale gevangenisstraf van 9 jaar. Blijkbaar is het betreffende wetsartikel alleen van toepassing op jou en mij, niet op de politie.
Bron: NRC