Orkaan Irma op Sint Maarten

Op St. Maarten heeft orkaan Irma grote verwoesting veroorzaakt. Vijfennegentig procent van het eiland ligt in puin.

St. Maarten is een autonoom land binnen het Nl Koninkrijk. Logisch dat de ramp die het eiland trof op belangstelling in Nl kan rekenen. Minder logisch is echter de nadruk in de berichtgeving op het feit dat inwoners winkels hebben leeggehaald.

Meer dan de helft van de berichten in NL pers gaat over plunderingen.
Het is helemaal niet duidelijk hoe groot de omvang hiervan was. De eerste verslagen hierover komen van mensen die als toerist of werknemer in een hotel of op een locatie zitten die hoort bij die 5% die niet verwoest is, waar nog voedsel en water en communicatiemiddelen zijn.
Deze persoonlijke verhalen zeggen niets over het lot van de mensen op St. Maarten die niet op zo’n betrekkelijk veilige plaats waren. Dat deze mensen zijn bang voor hun eigen hachje en zich belaagd voelen is begrijpelijk. Het levert geen reportage op van wat werkelijk op het eiland aan de hand is.

De meeste St. Maartenaren zien hun huis verwoest, hun bezittingen verdwenen. Zij zijn verstoken van elektriciteit, voedsel en water. Hun aandacht zal meer uitgaan naar hoe aan voedsel voor de baby te komen dan aan een flatscreen. Er is niemand die op het moment van “plunderingen” heeft kunnen tellen hoeveel van de ong. 75 000 St. Maartenaren is gaan roven of met geweren is rond gaan lopen.

De enorme focus op deze ongeregeldheden is buitenproportioneel. Hoe moeilijk is het voor Nl om dergelijke zaken in het juiste perspectief te zien? Voor een enigszins redelijke rapportage kun je beter bij Al Jazeera kijken dan bij NOS of RTL.

Gelukkig komt op dit moment de hulpverlening wel op gang. Naast de vele persoonlijke initiatieven van mensen die familie of vrienden op St. Maarten hebben (o.a. verzameld op FaceBook) komt er ook hulp van het Rode Kruis (giro 5125) en is de Nl overheid ondertussen ook aanwezig met menskracht en materieel. Hulp blijft nog weken nodig.

Na het ruimen van het puin zal St. Maarten opnieuw opgebouwd moeten worden. Hopelijk kan het eiland en zijn inwoners daarbij ook rekenen op voldoende steun vanuit het Koninkrijk der Nederlanden.

*veel info  vond ik op Sint Maarten Daily News

1 gedachte over “Orkaan Irma op Sint Maarten”

  1. Het Antilliaans Dagblad – omineuze afkorting: AD, en de titel is in dezelfde lettering – heeft iets over “plundering” aan de hand van een foto die uit… 2015 stamt!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.