Opsluiting VanGogh8-activisten door rechter illegitiem verklaard

Het was een mooie actie – esthetisch en inhoudelijk, bij het Van Goghmuseum in Amsterdam vorige maand. Stroop laten lekken als ware het de olie die Shell pompt als “sponsor” van het museum.
Omdat vier van de acht zich niet wensten te legitimeren zijn zij opgesloten in een vreemdelingengevangenis omdat zij verdacht konden worden, naar het inzicht van niemand minder dan Dijkhoff, van “illegaal verblijf”.

Vier activisten van milieuorganisatie Fossil Free Culture die in mei werden aangehouden in het Van Gogh Museum krijgen een schadevergoeding.

De vier zijn ten onrechte vastgehouden in een politiecel omdat ze hun identiteit niet wilden prijsgeven, zo oordeelde de rechter eind vorige week. ‘Omdat achteraf bleek dat géén van de activisten illegaal in het land verbleef, had de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie ze niet mogen vastzetten op grond van het vermoeden dat ze illegaal waren’, oordeelde de rechter.

210 euro per persoon per nacht, Dijkhoff had het kunnen zien aankomen – gezien de moeite en het belastinggeld dat hij inzet tegen kinderen die het land uitgezet worden een koopje.

Bron.