Opnieuw acties, stakingen en blokkades in Frankrijk: jong, precair en revolutionair

In Frankrijk is vandaag een nieuwe serie acties tegen de afbraak van de verzorgingsstaat hervorming van de arbeidsmarkt van start gegaan.  Zeven vakbonden (CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL en Fidl) hebben opgeroepen tot de actiedag. Manifestation_contre_la_loi_Travail_9_avril_2016_04

De oproep tot een actiedag is ietwat misleidend omdat de acties al sinds eind maart constant gevoerd worden, er is geen dag geweest zónder acties, stakingen en bezettingen. Pogingen de acties te verbieden stuiten vandaag op een njet van de rechtbank in Parijs. Momenteel lopen er nog zes zaken bij de rechtbank, maar die lijken ietwat zinloos omdat de acties al lang aan de gang zijn. Bovendien zijn Fransen tóch al niet erg geneigd zich automatisch neer te leggen bij orders van het wettig gezag.

De acties blijven niet beperkt tot Parijs. In Nantes gingen zo’n 10.000 mensen de straat op en kwam het tot gevechten met de politie. Aan het hoofd van de stoet liepen volgens de berichten honderden jongeren met prachtige slogans als “Jong, precair (onzeker) en revolutionair”. 

Liveblog bij Libération