Open brief aan Geert Wilders: “U treedt in Hitlers voetsporen”

Onderstaande open brief schreef ik nadat Wilders dreigde een rechtszaak te beginnen tegen mensen die hem met Hitler vergelijken. De tekst is gisteren ingezonden aan diverse kranten en persbureau ‘s. Van de media die ik de brief mailde kreeg ik nog geen reactie, dus plaats ik hem met een minieme wijziging nu hier. Verdere verspreiding – met bronvermelding en dergelijke – juich ik toe, net als het maken en verspreiden van andere teksten waarin een soortgelijke vergelijking wordt gemaakt.

Tilburg, 14 maart 2014,

Mijnheer Wilders,

Uw politieke optreden staat in dezelfde traditie als die van Adolf Hitler. Net als Hitler wijst u een bepaalde bevolkingsgroep aan als zondebok, projecteert er allerlei angsten op, bespeelt een gevoel van afkeer jegens deze bevolkingsgroep. Uw uitspraak dat u “als het kan wat minder Marokkanen” zou willen zien, is daarvan een teken. En u deed het kort erop dunnetjes over door te zeggen: “Hoe minder Marokkanen, hoe beter”. Dit is stemming maken om een complete bevolkingsgroep uit te sluiten. Dat is niet wezenlijk anders dan wat Hitler deed op weg naar de macht. Ja, mijnheer Wilders. U treedt in Hitlers voetsporen.

Het is duidelijk dat ook u het om de macht te doen is. Stemmen vergaren door haat te zaaien, door afkeer aan te wakkeren, door te parasiteren op aldus aangemoedigde en van kwaadaardige stootkracht voorziene onvrede, Kamerzetels veroveren over de ruggen van bevolkingsgroepen die door u stelselmatig in de hoek worden getrapt met uw optreden, dat is wat u systematisch doet. Het is de strategie die Hitler in de aanloop naar het Derde Rijk hanteerde, met regeringsmacht als uitkomst.

Ik weet niet hoe u gaat regeren áls het u desondanks lukt. Maar het feit dat u in de aanloop naar de macht al zulke middelen hanteert, bevat wat mij betreft een waarschuwing om het niet zo ver te laten komen. Ik hoop niet dat het u ook gaat lukken, en ik zal mijn best doen om het te helpen verhinderen. Een oude antifascistische waarschuwing is op zijn plaats: No Pasaran.

Ik zal u dan ook met woord en geschrift de voet dwars zetten zoals politieke erfgenamen van Hitler de voet dwars gezet moeten worden. Om die reden zal ik u met Hitler en soortgelijke politici vergelijken, zo vaak en zo scherp als mij dat verstandig voorkomt. Ik hoop en vertrouw erop dat ik daarin niet de enige zal zijn.

Ik wens u dan ook een spoedige en volledige politieke ondergang toe, om dezelfde reden dat ik elke politieke geestverwant en erfgenaam van Adolf Hitler een spoedige en volledige politieke ondergang toe wens. Uiteraard hoop ik dat na die ondergang uw resocialisatie in een maatschappij van gelijkwaardige en vrije mensen voorspoedig zal verlopen.

Mocht u inderdaad vanwege deze vergelijking tot gerechtelijke procedures overgaan, zoals u heeft aangekondigd, dan laat dat eens te meer zien hoe vijandig u feitelijk staat jegens de vrijheid waar u bij andere gelegenheden zo graag de mond vol van heeft.

Zo, komt u nu maar op met uw civielrechtelijke procedure.

Peter Storm

Eerder verschenen bij Ravotr.

 

26 gedachten over “Open brief aan Geert Wilders: “U treedt in Hitlers voetsporen””

 1. Je staat niet alleen: ik denk er net zo over. Wilders treedt inderdaad in Hitler’s voetsporen of zoals iemand onlangs zei: is er de reïncarnatie van. Inderdaad: om maar op met je proces, ik lust je rauw. (Trouwens, wie zei dat laatste ook alweer in zijn nimmer aflatende campagne van haat zaaien?). Nogmaals: ik lust je rauw.

 2. Het mag nooit vergeten worden tevens benadrukt worden dat Wilders dit lukt omdat hij van de meest corrupte nestje van nederland komt – VVD, tevens is door mensen met de “goede connecties” gelanceerd – Bolkestein en wordt door de rest van de politieke elite volledige stilte gehouden over de financiering van zijn stichting.

  Net als in de jaren 30 van vorige eeuw in Nazi-Duitsland.

  Daarbij wordt hij op handen gedragen door mensen die hetzelfde gedachtengoed erop nahouden en tevens elke dag de haat jegens buitenlanders/allochtonen versterken.

  Nu moet ik horen Mark Rutte voor zijn klas opnieuw vertellen dat hij trots op Nederland is.

 3. Goede brief. Wat mij extra goed bevalt: de PVV-politici (als die al bestaan)en -aanhang worden niet aangesproken, alleen Wilders en de vergelijking is terecht getrokken met de Hitler van voor de massamoorden en WOII.
  Misschien een idee voor Peter Storm deze brief in petitievorm te gieten, zodat er meer mensen kunnen ondertekenen?

 4. Als machomannetje is Wilders alleen maar zgn hoogbeledigd door zo’n brief en zal des te feller proberen om zijn fans in ons “klasje” op te stoken. Wij die weten dat er toen te weinig geprotesteerd werd op “duitse joden en hun synagogen weg”, moeten dat nu op zijn “Nederlandse Marokkanen en hun moskeeën weg” met Asscher en u natuurlijk wel doen. Alleen al om met ons historisch geheugen te voorkomen, dat als dit mannetje de baas wordt, het weer goed mis kan lopen.

 5. Het is goed om de vergelijking te maken en te benadrukken.
  De denkwijze van wilders en zijn ideeën moeten, hoe dan ook bestreden worden.
  Mensen zijn niet minder om hun kleur of geloof, mensen kunnen ook niet illegaal zijn alleen omdat ze hier verblijven.
  En mocht wilders nog iemand zoeken om te vervolgen:
  Wilders is de Nederlandse opvolger van Adolf Hitler en dat blijft hij voor mij tot iemand mij het verschil kan uitleggen tussen “Juden Raus” en “hoe minder Marokkanen hoe beter.

 6. Ik onderschrijf de brief van harte: het zijn feitelijk dezelfde woorden die ik al langer voor de fascistoïde smeerpijp, zijn handlangers en zijn praktijken gebruik. Ben het er dus woord voor woord mee eens. Graag een petitie inderdaad, ik onderteken van harte. Verder zal ik ‘m via bijvoorbeeld FaceBook verspreiden.

 7. En om ons veroordeelt te krijgen zoekt Wilders een Roland Freisler kloon?
  Ter informatie: Roland Freisler was een uiterst beruchte nazi rechter.

 8. Inhoudelijk ben ik het zeker met de inhoud eens.

  Echter…

  “..Het is de strategie die Hitler in de aanloop naar het Derde Rijk hanteerde”

  Het is alom bekend dat de gemiddelde (zelfbenoemde) PVV’er geen hoge opleiding heeft genoten. Laat staan dat ze weten/ beseffen wat (een) autodidakt is.

  Bij hen zal het niet snel doordringen wat de verschillende processen waren, waardoor beide gruwelijke wereldoorlogen tot stand zijn gekomen. Historisch besef van niets[*]. Iets wat opvallend vaak terug blijft komen, bijvoorbeeld bij die zelfbenoemde PVV’ers online (excl. die paar trieste trolletjes). Een rondje twitter via de zoekfunctie op PVV laat, wat dat aangaat, al vele jammerlijke voorbeelden zien: https://twitter.com/search?q=pvv

  Zulke lui komen veelal niet verder dan de Shoah wanneer er een parallel met één van beide oorlogen getrokken wordt. Als ze al weten dat de Shoah, de Holocaust is & was.

  Dom zijn ze zeker niet. Slim echter ook niet, aangezien de lidmaatschap van de lokale bieb maar een paar tientjes per jaar kost. (Welke indien van toepassing ook nog eens via de zgn. ‘bijzondere bijstand’ bekostigt kan worden. Ik draag ‘mijn belastingcenten’ graag af, hoor.)

  Zelf blijf ik er vooralsnog bij dat juist die onwetendheid over het ontstaan van beide oorlogen, maar zeker en vooral ook (het ontstaan van) fascisme (en in het verlengde: racisme), een chronisch gebrek aan gedegen opleiding is. De Holocaust, hoe gruwelijk ook, kwam meer op de voorgrond te staan.

  Wilders vergelijken met Hitler? LOL…doe ik al jaren. En zal ik blijven doen. No Pasaran, inderdaad.

  Ik heb (nog) geen advo, aangezien ik mijzelf redelijk in staat acht om evt. in een rechtbank mijn vergelijking te kunnen beargumenteren.

  Zal het wijzen op ‘kopieergedrag van de zelfbenoemde PVV’ers, waar Wilders misbruik van maakt door even te trommelen op de ‘echokamer’, aldaar volstaan? Geen antwoord nodig.

  [*]
  Het bezigen van de uitspraak welke overduidelijk NIET van Churchil afkomstig is (fascisten van toen/ anti-fascisten/ blabla), is wat dat aangaat m.i. wel een voorbeeldje wat historische onbenullen aangaat.

  @Tweetacteneur
  “Mensen zijn niet minder om hun kleur of geloof, mensen kunnen ook niet illegaal zijn alleen omdat ze hier verblijven.”

  Uiteraard niet. Maar besef dat juist dat (ook) een gevolg is/ kan zijn van het hierboven door mij genoemde kopieergedrag. Mensen zijn nou eenmaal ‘kneedbaar’, en zullen gebruik maken van bijv. (historische) referentiepunten. Wilders cs. geeft dat op een eenzijdige wijze, zoals menig hier op Krapuul zal kunnen beamen. Ze blaten veelal na, de makke schapen die achter ‘hun Heer, hun Herder’ (lolpun) aanhobbelen. Gericht kanaliseren van onvrede onder een deel van de bevolking. Waarbij kleur/ religie/ “illegaliteit”/ andere blabla stuk voor stuk ‘inzetbaar zijn’. Useful idiots/ pionnetjes, noemt men dat ook wel op een denigrerende wijze. Je ziet ze ook wel ‘es hier op Krapuul langswapperen.

  Geef die mensen even aandacht om het e.e.a. te verduidelijken, en ze stemmen niet op de PVV. Althans, dat ís mijn persoonlijke ervaring – *niet* online. Mensen zijn niet dom. Veelal naief en dus ook kneedbaar, dat zonder enige twijfel.

  Ja, Wilders valt zeker te vergelijken met (de opkomst van) Hitler, want: bladerbladerblader. Ondanks de gruwelijke Shoah, kan ik die vergelijking maken. Ironisch genoeg juist ‘dankzij’ die Shoah. Als het aan hem ligt, liever niet. Mensen met een bepaalde destructieve missie vinden meestal ‘enig vorm van kritiek’ niet prettig. Eén van de eerste dingen die ‘dat soort lui’ nemen, is dan ook het monddood maken van ‘de criticus/ critici’. En dat heeft Wilders ook al meermalen laten zien. En toen dat niet helemaal bleek te lukken, lopen ze tegenwoordig gewoon weg. Weg van politieke verantwoorelijkheden (rutte1, par example), weg van publiekelijke debatten – enkel om mediamomentjes te genereren. Alles voor ‘Greet’, verder niets dan gezeik voor Nederland. Dat, in een notedop, is Wilders met zijn PVV.

 9. Dag heer Peter Storm,

  Prachtig en kernachtig verwoord. Mooie uitdaging ook want ik moet het nog zien gebeuren, GW die zo’n rechtszaak aanspant.
  Geert Wilders trekt graag aandacht, maar de aandacht hebben kan hij niet aan.

  Wilders is weer eens woest, Wilders maakt zich graag wild.
  Wilders is om Wilders, hij draait voornamelijk om aandacht afdwingen. Ons populisme gaat vooral over afzetten-tegen, en daarom over aandacht afdwingen, niets is belangrijker dan dat.

  Daarom denk ik dat hoe meer ik kans zie hem en populisme niet serieus te nemen, hoe beter het is. Daarom vind ik vergelijken met Hitlers opkomst, niet terecht. Toen was Hitlers populisme een ernstige bedreiging voor de wereld.
  Ons populisme is een beetje gesputter, daarmee vergeleken.

  Er zou met Geert Wilders en het hele populisme het best omgegaan kunnen worden zoals je met een dreinend kind omgaat. Alleen de aandacht geven die het werkelijk afdwingt en verder negeren wat het doet.

 10. “Toen was Hitlers populisme een ernstige bedreiging voor de wereld.
  Ons populisme is een beetje gesputter, daarmee vergeleken.”
  Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd hij door niemand als gevaar voor de wereld gezien. Wel voor de joden. Wilders’ “gesputter” kan je welliswaar niet als gevaar voor de wereld zien, maar wel degelijk als gevaar voor de moslims en “buitenlanders” in het algemeen.
  Wehret die Anfänge!

 11. @ Cornelis: het populisme in Europa is een potentiële dreiging.

  Maar Fortuyn was veel meer serieus te nemen dan GW omdat Pim Fortuyn weerklank vond; hij had het tot minister-president gebracht. Hem vergelijken met Hitler is veel meer terecht.

  Maar evenmin als met PF wil ik in een land leven waarin Geert Wilders minister-president is.

  Gelukkig dus maar dat Geert Wilders geen flauw idee heeft hoe zijn ideale staat eruit ziet, want daar had Pim Fortuyn wel notie van.
  Hitler was op deze manier geniaal. Pim Fortuyn was een bedreven misleider, Geert Wilders is nogal een klunsje.
  Zijn PR in de vorm van kretologie is niet slecht toch, maar veel bereikt hij er niet mee als het maar voldoende genegeerd wordt.
  Behalve schreeuwen en zo goed mogelijk beledigen kan GW weinig.

 12. Heh, bedenk net hoe Geerd Wilders’ haardos past bij hem.
  Aandachttrekkerij.
  Prettig dat hij zichzelf daarmee vooral koddig maakt.

  Pim Fortuyn als relnicht, prachtig gekleed met zijn mooie stropdasknoop en stijl van optreden was ook wat dat betreft veel meer serieus te nemen.

 13. Janmaat perfekt in het rijtje als de meest naïeve en toch namen nogal wat mensen ook hem serieus, en nog steeds.
  Lees de commentaren maar.

  Ondertussen was de brave man de beste parodie van zichzelf.
  Als Geert Wilders het over ‘onze cultuur’ heeft bedoelt hij bijvoorbeeld Janmaats kneuterig geschop. Pardon: gedachtengoed.

 14. nazi’s 1936: ” ein Flutwelle von Juden…”. etc. dus ook nog plagiaat!

  Ik voorzie een donkere toekomst. Ethnische en religieuze registratie zijn al ingevoerd. De rest is bekend.

 15. Er is een goed boek over de denkwijze van fascisten en Nazi’s en hun analogieën wat betreft tsunami’s, natte vochtige zompige omgevingen, beestachtige vijanden en wat dies meer zij.

  Voor diegenen die de studie van Klaus Theweleit over het onvolgroeide ik van de fascist, in 1977 gepubliceerd onder de titelMännerphantasien, niet kent of heeft gelezen is dit een goede ingang : “Het droge en het vochtige” Jonathan Littell.

  Wilders gebruikt dezelfde holle retoriek.

 16. Wat ik zo bijzonder vind is dat blijkbaar niemand valt over zijn “hoe minder marokkanen hoe beter” uitspraak het gaat allemaal over die “met wat minder marokkanen”.

 17. Hoe zullen de Marokkaanse burgers nu zich voelen in den Haag met hun autochtone buren en burgers die daar op PVV gestemd hebben?is er nu een tweedeling?
  Is er een voelbare spanning nu?omdat de politiek die nu de grootste is,heeft gezegd dat Marokkanen niet gewenst zijn?
  Erg hoor

 18. De maat is vol. Er moet na vanavond (de avond van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen) toch echt een strafproces tegen deze levensgevaarlijke man worden aangespannen. Het “Jüden raus” schettert uit zijn verziekte strot. Ik word er heel erg misselijk van.

 19. De maat is ook vol voor een van GWs kamerleden;
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/20/pvv-kamerlid-stapt-op-na-uitspraken-wilders/

  Geert heeft zichzelf flink in de vingers gesneden!
  Daar helpt geen gestunt tegen een rapper meer tegen:

  “Wilders vroeg gisteren aan zijn achterban in Den Haag “willen jullie meer of minder Marokkanen in deze stad”? Zij reageerden door “minder, minder” te roepen.”

  Dat geloof je toch bijna niet? Hoe stom kan hij wezen? Hij staat bijna letterlijk Hitler na te wauwelen!
  ‘Wollt Ihr den totalen Krieg!’

  Op aangiftes van Wilders kunnen we nog lang wachten. Hopelijk tot nooit.
  Wie nu nog PVV stemt moet wel een volslagen blind rund zijn. Dit kan onze gekuifde ‘vriend’ niet meer eventjes repareren.

  Ik voorspel dat zijn populariteit keldert.

Reacties zijn gesloten.