Ooit een zitzak gejat?

Heel, heel even zat ik ermee: kan iemand die twee zitzakken jat en vier flessen rosé plus nog wat blikjes mixdrank, nog een goed mens zijn?

Een paar momenten later drong het tot me door dat er nauwelijks iemand is op de wereld die niet ooit een dergelijke ‘misdaad’ heeft begaan. Dat wil niet zeggen dat er stapels papieren op tafel liggen met ‘biechten’. Nee, de meeste mensen ontkennen gewoon glashard: ‘Ik was er niet’, ‘zoiets doe ik niet’.

Dus wel.

Twee zitzakken, vier flessen rosé en een paar blikjes mixdrankjes. Als je in de openbaarheid treedt, kan je leven daar op breken.

Een CDA-raadslid uit Kerkrade is de schuldige. Hij jatte de spullen op een populair popfestival. Hij? We hadden het – in een dronken bui, maar ook nuchter – zelf kunnen doen.
Even een moment van fuck-you-all, fuck capitalism, fuck religion, fuck the law.

En niet te vergeten: Fuck me.

Dat laatste, alleen dat laatste, is perfect uitgekomen.

Had het wat uitgemaakt als het hier niet om een CDA-er ging maar om een toegewijd lid van de anarchistenclub? Tja, het is allemaal een kwestie van status natuurlijk. De een kan wat meer maken dan de ander. Er zijn mensen die hele interieurs meenemen en nooit worden aangesproken op hun gedrag. Met twee maten meten gebeurt in de beste kringen.

‘Het stond er toevallig.’
‘En ik had toch net een vrachtwagen bij me.’
‘Wie maalt daar nou om?’

Het is een interessante kwestie. Komisch dat het hier om een brave burgerman ging, lid van de gemeenteraad, ongetwijfeld een geliefd man. Maar kan hij nu nog ‘goed’ zijn?

Ja wel. Als hij is opgehouden met huilen.

Want dat maakt de zaak verdacht. Eerst goddomme niet een maar twee zitzakken jatten en vervolgens niet een maar vier flessen rosé, en dan nog wat blikjes en vervolgens in het stof happen en janken, dat is pas echt verdacht.

Dat schuldgevoelgedoe, dat is eigenlijk wel het allerergste aan de zaak. Jat die stomme dingen en zeg gewoon: ja, dat heb ik gedaan, daar ben ik trots op. Het is deel van mijn geschiedenis en ik vermoed dat ik daar een beter mens van ben geworden.

Bron: VK

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.