Onverantwoordelijk beleid

stop bombing our countryReeds in januari is de Franse regering gestart met het ontmantelen van het vluchtelingenkamp in Calais; door velen ook “the Jungle” genoemd.  Voor het geplande tweede deel van de ontruimingen heeft de regering nu aangekondigd dat binnen een termijn van 10 dagen honderden vluchtelingen moeten zorgen dat ze weg zijn uit een specifiek gedeelte van het kamp. Hen wordt alternatieve opvang aangeboden, maar dat is voor de meesten geen optie. De vluchtelingen in Calais hebben géén vertrouwen in de beloftes van Frankrijk. Zie hier een foto van de geplaatste containers.

Wat de geplande actie betekent voor de aanwezige vluchtelingen valt te lezen op de FB pagina van l’Auberge des migrants international. De onderkomens van 2000 mensen zullen worden vernietigd een ook voorzieningen zoals een keuken, een bibliotheek, school, jongerencentrum, kerk, moskee, theater, winkels zullen met de grond worden platgemaakt.

Toenemende chaos
Het Franse beleid leidt tot geen enkele oplossing. Spanningen in Calais nemen toe. Er komen steeds meer meldingen van geweld, aanvallen door burgers van Calais en ook politiegeweld. Een aantal vluchtelingen trekt verder noordwaarts naar Bredene en Zeebrugge in België. Daar zal hen een soortgelijke kille ontvangst te wachten staan van overheidswege. Vrijwilligersgroepen echter bereiden zich voor om de verwachte toestroom op een humane wijze te kunnen opvangen, iets waar overheden in heel Europa schandelijk in falen.

Cameron probeert er nog een slaatje uit te slaan
Voor David Cameron is de ophef over de vluchtelingen voor de grenzen van het Verenigd Koninkrijk een kans om mensen bang te maken voor een Brexit. Cameron dreigt met een toestroom van 50.000 vluchtelingen per jaar indien het VK uit de Europese Unie stapt.
Op dit moment verblijven er minder dan 10.000 mensen in Calais en Duinkerke en eventuele andere plaatsen aan de Noordzeekust.

Politiek opportunisme in plaats van solidariteit
En zo worden mensen die klem zitten tussen het geweld in hun vader- of moederland en de weigering van Europa om hen op te vangen ook nog eens ingezet voor politieke spelletjes. Cameron is niet de enige opportunist die politiek voordeel wil halen door angst voor vluchtelingen te zaaien. Europa faalt in medemenselijkheid en solidariteit. Niet alleen ten aanzien van vluchtelingen, maar ook ten aanzien van collega-regeringen en haar eigen burgers in alle lidstaten, zolang ze niet de wil toont om rust te creëren door gezamenlijk te gaan staan voor een fatsoenlijke opvang van mensen die vluchten voor oorlog, geweld en armoede.

1 gedachte over “Onverantwoordelijk beleid”

  1. Pingback: Multicultureel samenleven in de Jungle | Krapuul

Reacties zijn gesloten.