Ontroering

Tijdens de Amsterdamse Canal Pride voer voor het eerst een boot mee van een joodse organisatie, de progressieve gemeente Beit Ha’Chidoesh, ofwel Huis van Vernieuwing. Blogger Kandigol, lid van die club, mocht ook mee.

Onderstaand stuk is overgenomen met toestemming van de auteur, Kandigol, en verscheen eerder op haar website.

Ja, ja, ja, ja, ja: ik mocht afgelopen zaterdag mee op de Beit Ha’Chidush boot. En het was geweldig!

Ik had eerdere edities natuurlijk al wel meegemaakt, maar vanaf de kant, als toeschouwer. Waarbij ik me herinner dat ik twee jaar geleden met mijn ouders min of meer toevallig aan de Amstel stond, en de schepen voorbij zag gaan. Het was wat later op de middag, en lang niet zo druk meer. We wandelden toen vanaf Carré naar de sluis tussen de St. Antoniesbreestraat en Jodenbreestraat, en zagen daar de laatste deelnemers langskomen. Veel bezoekers waren toen al weg, dus ik dacht dat het met de publieke belangstelling voor de Canal Pride wel mee viel. Dat het geintje er, na twaalf edities of zoiets, zo langzamerhand af was. Hoevaak kan je naar een boot kijken met dansende leernichten in hotpants, als je niet op nichten in zwartlederen hotpants valt? En: zij ook niet op jou?

Dat was een grote misrekening, bleek eergisteren. Als ik chocola probeer te maken van wat er allemaal is gebeurd en hoe ik het heb ervaren, denk ik dat vooral de reacties van al die honderdduizenden mensen me zo hebben verrast en ontroerd. Om bij het begin te beginnen: er voeren tachtig (80!) schepen en duwbakken mee, en die begonnen te varen om een uur of twee in de middag. Al die boten moesten eerder op de dag worden opgetuigd. Dat gebeurde op allerlei plekken aan de randen van het IJ. In het haventje bij het Muziekgebouw, aan de Oostelijke en Westelijke eilanden, en ook in Noord. Dat geknutsel achter de schermen vind ik sowieso al fascinerend, dus alleen daarom al was de hele dag al feestelijk. Wij lagen met onze Beit Ha’Chidush boot in de havenarm bij het Kraanspoor gebouw, ten westen van het NDSM-terrein. Daar lag ook het megaschip van de gemeente Amsterdam, en een boot van het COC, en verderop nog weer andere boten, zoals die van de NS. Iedereen was daar bezig met de laatste afwerking en de laatste ballonnen en dat soort dingen, en alle dj’s testten hun geluidsinstallatie. Vergeleken met sommige enorme gevaarten was ons scheepje een fragiel, witgekleurd bakje, in extra-small uitvoering, met een uiterst bescheiden aankleding. Witte kunststof randen met de tekst Beit Ha’Chidush en Shalom, en een Davidster van blauwe ballonnen op het voordek. De drie organisatoren Jelle, Chris en Barbara hadden ook borden gemaakt, die we op konden houden, met roze Davidsterren en teksten als Double Blessed.

Het was overigens rotweer, met nare, koude buien die snel hun water lieten vallen, vertrokken en een half uur later terugkeerden. Dat wisten wij toen nog niet, dus we dachten dat de regen in de loop van de dag wel zou overwaaien. Wij gingen met onze groep aan boord en voeren naar de brug over de Van Diemenstraat en de Houtmankade. En zo verder via de Zoutkeetsgracht naar het Westerdok. Ik vind in een bootje door het Amsterdamse water varen nog altijd erg leuk en interessant, omdat je op een ander niveau langs de huizen komt en zo andere dingen waarneemt, en ook bewoners op hun balkons kan zien zitten die zich onbespied wanen, dus mijn dag kon sowieso al niet meer stuk. Als ik toen had moeten afstappen, had ik het ook al leuk gevonden, en volgens mij gold dat voor iedereen. Ook om andere redenen hoefde niemand medelijden met ons te hebben, want er waren bagels aan boord, bier en fris en wijn, marsen en chips. En we hadden plastic regenponcho’s gekregen van ons meevarende en meeorganiserende bestuurslid Barbara. Een gezegende brainwave.

Bij het Westerdok stonden vroeger loodsen. Er groeide hoog gras tussen prehistorische spoorstaven en er lage oude Rijnaken. Tegenwoordig staat er hoge nieuwbouw, met uitzicht op het water van het Westerdok. Die huizen zien er aan de Westerdokskant overigens bewoonbaarder uit dan aan de deprimerende noordkant, maar dit terzijde. Overal stonden de ramen en balkondeuren open. Achter een van de open ramen, op een van de hogere verdiepingen, stond een oudere heer over het water uit te kijken. Toen hij ons zag, begon hij enthousiast naar ons te zwaaien. Ik zwaaide terug, en zo bleven we met elkaar bezig, naar elkaar zwaaiend. Was het iets persoonlijks? Had deze meneer onze ballonnen Davidster gezien, en onze andere borden met roze Davidsterren erop? En ons bord met Shalom? Of het bord met 2x Mazzel? Of zag hij een scheepje en vond hij dat gewoon gezellig?

Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik me vanaf dat moment volstrekt geen zorgen meer maakte over hoe de rest van de middag zou verlopen. We hadden positieve energie losgemaakt bij één kijker. Die man misschien wel heel blij gemaakt. Dus was de missie al geslaagd.

Bij het Westerdok, weet ik nu, wordt de stoet geformeerd. Elke boot heeft een plek in de parade, en op volgorde mag men de Korte Prinsengracht in, en, van daar, door het sluisje bij de Haarlemmerdijk, verder de Prinsengracht op. Er waren 80 boten, en wij waren nummer 9, dus redelijk aan het begin. Desondanks duurde het behoorlijk lang voor we mochten uitvaren, en op enig moment dobberden we een klein kwartier onder de brug bij de Haarlemmer Houttuinen. Daar wordt vanuit twee vaarwegen ‘geritst’. Onder deze brug werd de sfeer in de boot zelf steeds ontspannener, omdat de opgebouwde stress en schaamte (Gaat dit lukken? Wat doen we hier eigenlijk als intellectuelen/joden/verlegen niet-danstypes/ouwe knarren temidden van deze mooie lijven?) wegvloeide. Wat er ook aan de hand was – kou, nattigheid, drie door de regen aangetaste luidsprekers, gezanik over de muziek, iemand die toch een Israëlische regenboogvlag wilde laten zien, terwijl we tevoren hadden afgesproken niet met Israëlische vlaggen in de weer te gaan – het was nu te laat om nog iets aan onszelf of de omstandigheden te veranderen. De enige manier om warm te blijven was door te bewegen, en dat ging steeds meer vanzelf.

Op het moment dat we konden beginnen en onder de Haarlemmerhouttuinenbrug doorkwamen, gebeurde er iets magisch. De hele Korte Prinsengracht was één mensenmassa. Ik had nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien op die plek, en ze keken allemaal naar ons, en juichten en klapten en staken hun duimen omhoog. Vanaf dat moment was het een groot hopsfestijn, en heeft iedereen op zijn eigen manier gecommuniceerd met de wallekant. Zwaaien, zwaaien, zwaaien, kijken, kijken, kijken, lachen, lachen, lachen. En veel te vroeg was het helaas ook weer afgelopen.

Ja, maar wat is nu je punt?

Er is eigenlijk geen punt, behalve dat het dus mogelijk is om je als joden zeer nadrukkelijk te presenteren voor 380.000 personen, zonder dat er iets anders gebeurt dan dat die 380.000 personen naar je juichen en naar je terug zwaaien. Het nautisch thema aanhoudend: als er een golf van antisemitisme door Nederland zou waaien – waar ik weinig van geloof – dan was die afgelopen zaterdag dus niet in Amsterdam aanwezig. Integendeel. Er kwam een golf van enthousiasme en warmte van die bruggen, wallekanten en dobberende bootjes naar ons toe. Enthousiasme voor de Jidden van Beit Ha’Chidush die homo zijn, of niet, en wat doet het ertoe, en die een statement maakten over hun jodendom. Vergeleken met sommige andere schepen, waar de meest beeldige dansers en danseressen in de meest adembenemende Diana Ross-jurken synchroon stonden te bewegen, waren we natuurlijk sjlemielen. (Hoewel wij, mind you, heel mooie jongens en meisjes aan boord hadden.) Maar hoe geil wij er al dan niet uitzagen deed er helemaal niet toe.

Ik heb zoals gezegd nooit eerder meegevaren, en kan niet op twee plekken tegelijk zijn, dus ik kan niet beoordelen of het gejuich en geklap specifiek voor óns bestemd was. Of zou men enthousiast zijn over alle opvarenden van alle boten? Grotendeels wel, neem ik aan, zoals je voor de mooi versierde praalwagens van een bloemencorso ook klapt. Of in Valencia, waar ik wel eens geweest ben, voor de mooie Fallas-beelden van papier-maché. Iedereen die aan zo’n show meedoet beloon je, zonder aansziens des persoon.

Ik ben geneigd te denken dat sommigen klapten voor alles wat maar door de gracht en over de Amstel werd voortgeduwd, maar dat er bij andere mensen op de kaden sprake was van een ontroering om onze Jiddenschuit te zien; deze hopsende joden die er vooral zo gelúkkig uitzagen. Niet die bekende associaties met ellende en verdriet, maar dansen en springen. In het wit geklede joden met roze keppeltjes, (ik dan toevallig niet en nog een paar vrouwen niet), die niet kwamen om zich over het onbegrip van anderen te beklagen, maar om zich als gelijkwaardig en gelukkig te presenteren.

Er was welgeteld één rare reactie, van een jongen in een bootje dat op de hoek van de Prinsengracht en de Leidsegracht lag. Hij zag ons en maakte een gebaar alsof hij een granaat naar ons gooide, die ontplofte. Ik zwaaide hem vrolijk toe. (Achteraf gezien had ik de gemimede granaat natuurlijk moeten vangen en terug gooien, maar dat is treppenchochme.) Tevoren hadden we afgesproken dat, wanneer er iets zou gebeuren, we dat zouden rapporteren aan de beveiliger aan boord, een oud-politieman die met ons meevoer op verzoek van de Canal Pride organisatie. Maar er gebeurde niets. Behalve dat we allemaal glimmende kettingen toegeworpen kregen, en lollies en spekkies.

Shiny Happy People Laughing, zingt R.E.M. Ik heb dat gevoel van shiny en happy zijn terwijl ik door anderen werd bekeken nooit zo kunnen oproepen. Maar zaterdag kwam het heel dicht in de buurt.

Misschien volgt er later deze week een tweede post over de reacties op de boot; hoe er over geschreven is, en hoe de subsidiegevers hebben gereageerd als ze dat gaan doen. Van die dingen.

Foto van Peter Walford, met dank

135 gedachten over “Ontroering”

 1. Was een grote roze davidster niet toepasselijker geweest ?? Of was deze nog over uit een ander “land”

 2. ik betrap mezelf er op dat die blauwe davidster van ballonnen het zelfde effect heeft als een hakenkruis.

  een roze zou dat niet gehad hebben

  hoe vrolijk die joden ook dansen het symbool in blauw krijg ik hele nare beelden op mijn netvlies

  geen ontroering helaas.

 3. Exellentie , als Moslim wilde ik het niet zo zeggen , maar inderddaad heeft de blauwe ster een soortgelijke associatie , terwijl een roze dat zeker niet heeft ,

 4. het is ook meer gevoel eigelijk

  het voelt niet prettig een blauwe ster .

  mogelijk dat het niet eens zo bedoeld is

 5. Toch wel mooi die inside information over de Canal Pride. Niet iets wat ik snel zal meemaken.

  Tenzij we sponsors zoeken voor een Krapuulboot. 😆

 6. Heeft krapuul geen verwijzing meer naar het centrale joods palestijns conflict op haar site?
  Vraag niet om mijn gedachten op dit fora bij het zien van de roze ster boot weer te geven..
  Ik zou er opgegeven verwijzings link ook geen aandacht aan besteden.
  Mediakrapulen…waak over uw zaak.

 7. Jazeker wel, als je helemaal naar beneden gaat, en dan 2 berichten naar boven dan kom je aan de rechterkant de afdeling israel tegen.

 8. Je “Shiny Happy People” voelen terwijl je zwaait met het symbool van een schurkenstaat en bezettingsmacht die straks weer honderden onschuldige Palestijnen en/of Libanezen gaat omleggen… Is er een dokter in de zaal?

 9. Ik heb anders nog hele andere informatie op mijn harde schijf:

  Tijdens de botenparade van de Gay Pride op 7 augustus vaart voor het eerst een boot met verklede homofiele joodse piraten mee! De in het roze verklede piraten met idem keppeltje en ooglap zullen dat doen door achter hun sloep een lekgeschoten rubberen bootje achter zich aan te slepen met daarin ‘hun’ als lijk gespeelde goyimvee troffee… (sic) Dat heeft de organisatie van het homo-evenement donderdag (verrukt als het is om door de moeder aller slachtofferschapsmonopolisten omarmd geweten zu sein) laten weten.

  Het is een initiatief van de joodse gemeente Beit Ha’Chidush. Het is de eerste keer dat de Joodse gemeenschap deelneemt aan de botenparade. Ze houden zich liever aan de live en bloedstollende alledaagse praktijk zoals enkele maanden in de middelandse zee geslachtofferd (geholohoaxed!) en al te zien was! Thema van het vaartuig is de JWO en de ongeveer zestig opvarenden dragen daarbij een in met roze bloed besprenkeld en besneden metziza. “Met onze deelname willen we een signaal aan al ‘onze’ onderdanige goyimslaven afgeven”, aldus een woordvoerster van Beit Ha’Chidush. „Iedereen, geholohoaxed, homo of geparasiteerd, moet in dit land vrij en zorgeloos weten dat er met de uitverkorenen van samael niet te spotten valt! In een tijd waarin wordt gesproken over lokjoden en lokhomo’s willen we een krachtige boodschap afgeven aan een ieder die daar nu nog aan durft te twijfelen. Daarnaast willen we natuurlijk laten zien dat joods zijn en homoseksualiteit daar waar het om goyimmennerij gaat, altijd prima heeft gewerkt en nog meer moet gaan doen voor onze poen…

  Bron.

  😯 🙄 😳

 10. Tsja…die blauwe ster maakt meer kapot dan homo-sympathie kan lijmen?
  Ik zoek persoonlijk altijd naar lichtpuntjes als ik wordt geconfronteerd met Israëli en nu, ook hier weer opnieuw…de teleurstelling.
  Die boot was m.i. dus niet bedoeld om sympathie voor en of acceptatie van Joodse homosexuelen te verkrijgen, maar puur als een symbool van zionisme => puur provoceren!

  Wat volgt? Volgend jaar dan ook maar een PVV boot met ‘homosexuele’ PVV tokkies toelaten?Het zal mij echt niets verbazen.
  Als de Canal Pride doorgaat met het toelaten van allerhande dubieuze deelnemers dan zal de Canal Pride snel verworden tot de ‘Anal Pride’.
  Maar goed, dat past dan wel weer mooi in de tijdgeest van Bruin 1.

 11. Excellentie Zwembad,

  My Lady speaks again:

  Mijn tekst was bedoeld en had moeten zijn : Bij het zien van blauwe ster boot……etc..
  My Lady gaat te paard Mac Wilders verslaan 😎

 12. Ik zie werkelijk niet dat dit met provoceren te maken heeft. Sommige mensen hebben lange tenen denk ik. Wat is nou het probleem? Blauwe balonnen? 🙂

 13. @jvdheuvel,

  Tsja…wat is er mis met mensen die ‘bruine overhemden’ aantrekken?
  Dat kan op een spijkerbroek, met bijpassende riem, best mooi staan?

  Die blauwe ster is er de oorzaak van dat er al miljoenen mensen in het Midden-Oosten zijn gestorven. En als het aan de fans van de blauwe ster mag liggen: dan zullen er nog talloos veel miljoenen onschuldige mensen worden verdreven en vermoord.

  Dat heeft niets met lange tenen te maken maar wel alles met de werkelijkheid zoals die tot ons komt.

 14. Jouw werkelijkheid misschien.

  Ik klaag toch ook niet over jouw avatar? DIe man hangt mensen op aan hijskranen. 😥

  Gezeik allemaal.

 15. kom op zeg een blauwe davidster staat voor moord en apartheid.
  alle andere kleuren staan gewoon voor de joden

 16. Oh gut…het is dus mijn avatar?
  Je wil graag salonfähig zijn?

  Nou jvdheuvel: ik trek me bij deze wel terug van deze site.
  Veel succes verder met het oeverloos volschrijven van je blog met allerhande vermeende oplossingen tegen het PVV probleem.
  [Zie ook mijn reactie onder het pacifistische stukje van Huib.]

  Vdheuvel: er is een smerige PR-oorlog gaande en die kunnen we niet winnen door een dialoog te voeren met Henk en Ingrid of met geslijm richting andere blogs.

  Het probleem Wilders benoemen is niet voldoende; dat is echt niet voldoende.

  Ajuu dan maar.

 17. blijf gewoon. niet aanstellen

  jvdheuvel is gewoon een prima gast en sinds wanneer is oneens zijn een rede om m te nokken?

 18. My lady thinks gain:

  Pink kippa’s as lost identity…

  My lady asks te be excused..

  @20 Excellentie: Thank you so much.I am honoured and advice your Excellentie to find and abduct Lady Wilders first 😛

 19. @’Verwilderde Lady’:

  Wat is volgens jou ‘stoken’ nou helemaal daar waar het om joden, homos e.a. minder getollereerde medeschepselen gaat, die al lallend op boten door het Venezië van het noorden om aandacht, medelijden en acceptatie zich lopen aan te stellen? Nee, dan kan je maar beter blijven lachen om de wijze waarop deze Afrikaans Amerikaanse hete-ro’s dat zonder een centje pijn trachten te doen. Toch? Sorry voor mijn onbedoeld verkeerd begrepen intenties… 😕

 20. het feit dat vd Heuvel sommige westerse propaganda wel geloofd en sommige niet is diens eigen keuze 😉
  Dat de blauwe davidsster voor hem (nog) niet vergelijkbaar is met een hakenkruis valt daar ook onder ..
  Volgend jaar Homo Skinhead-boot met Roze hakenkruis ???

 21. jvdheuvel

  Prima gastheer, topic aandrager en meer , dank u ❗
  Excuses , ik was narrig omdat ik me niet in blauwe ster topic gay parade wil steken.

 22. Als ik het artikel lees en ik zie bijvoorbeeld dit:

  “Wat er ook aan de hand was – kou, nattigheid, drie door de regen aangetaste luidsprekers, gezanik over de muziek, iemand die toch een Israëlische regenboogvlag wilde laten zien, terwijl we tevoren hadden afgesproken niet met Israëlische vlaggen in de weer te gaan – het was nu te laat om nog iets aan onszelf of de omstandigheden te veranderen.”

  vind ik het gewoon lulkoek om over provocaties en hakenkruisen te gaan praten.

  Die davidsster hoort gewoon bij Joden. Daarom is deze ook niet te vergelijken met een hakenkruis.

 23. @job for men
  ik klikte je ‘bronnen’ aan en googlde iets verder . jij legt die mensen domweg woorden in de mond die je ‘bronnen’ niet bevestigen. Je praatjes vind ik lichtelijk ziek.

 24. J vd H , niemand van ons heeft ook problemen met de davidsster , maar wel met de Blauwe davidsster die een symbool is voor Israhel …

 25. @Katja’s lady,

  vdheuvel wil en of kan helaas niet inzien dat Wilders en ‘de blauwe ster’ onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

  Furthermore: als hij ook maar enig onderzoek had gedaan naar de situatie van Joden in Iran, dan zou hij ook wel anders op mijn avatar reageren. Iraanse Joden willen niet naar Israël emigreren, zelfs niet voor pakken geld die ze zijn aangeboden vanuit Israël, omdat ze een prima leven hebben in Iran. [Daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden via Google.]

  vheuvel wil klaarblijkelijk de kool en de geit sparen – openlijk het vriendje van Israël uithangen – en onderhand wel ten strijde trekken tegen Wilders.
  Ja en helaas…dat kan dus niet. Je kunt niet stellen: Israël deugt en Wilders niet. Dan ben je het zicht op de realiteit kwijt?

 26. Kortom we knokken elkaar hier de tent uit over een symbool wat op zich prima is en helemaal niks mis mee is, alleen de kleur maakt het een provocatie want “miljoenen doden” enzovoorts.

  Kom op zeg.

  Kunnen jullie niet proberen om iets dieper op het artikeltje en de intenties van de schrijfster in te gaan.

  In plaats van als een stier te gaan stuiteren vanwege een kleur.

 27. @jvdheuvel

  gevoelsmatig heeft het op mij hetzelfde effect. Daar kan ik niks aan doen.

  ik zie geen vrolijke ballonnetjes . Ik zie een hele nare vlag .

 28. @jvdheuvel

  zowel ik als bakra hebben dat gevoel.

  kun je niks aan veranderen

  ‘ontroering’

  dat voelen wij niet

  wij voelen dat geile front van wilders

 29. Tegen mensen die hier komen zeiken over Mahmoud Ahmadinejad of Hezbollah als avatar zeg ik ook dat ze er mee op moeten houen.

  Heb ik gisteren nog 5 (!) emails over gehad.

  Maar als ik het geklaag over de kleur van balonnen een beetje overdreven vindt dan ben ik ineens een zionistische propagandist die het contact met de werkelijkheid verloren is.

  Ik vind het prima hoor. Ik ben ook al een marxist, een fascist, een nazi, een antisemitist, politiek correct, extremist en ga zo maar door.

  Kan zionist ook best bij. 🙂

 30. Vind JVDH een zionist noemen een zwaktebod , als zijn gevoeligheden ander liggen dan de onze is dat zijn goed recht …

 31. @36 jvdheuvel

  Ik had het artikel ook niet eens gelezen!
  Zo errug ja…. ik begrijp het zelf wel ik en heb mijn excuus en reden al gegeven.
  Inderdaad, val voor symbool politiek en de rapen zijn al gaar…..

  #33ik weet niet waar u heeft, bedoelt met mijn bronnen.
  Vraagje: kunt u er zich van weerhouden om u nog langer van mijn Shakesperian verwijzin als bron voor uw nick te bedienen? Dank u.

 32. Oh ik zie al wat je bedoelt. Klopt dat heb ik gecensureerd omdat het tegen de regels was. Heeft met betaling verder niks te maken.

 33. Volgens Daphne staat er een “symbool uit architectuur van synagogen in Andalusie” op de homoboot. Is er een dokter in de zaal? 😆

 34. Zouden er mensen met een blauwe ster welkom zijn, in de zin van vrijheid om te paraderen door de Heilige stad? In Tel Aviv misschien, maar in de Heilige stad zijn ze niet welkom.

 35. Een algemene opmerking over de Gay Prideparade of hoe het ook heet tegenwoordig.
  Het is en blijft de beklemtoning van de andersheid – hier dan nog gecompleteerd door de Nog Weer Andere, de jood – maar waarom zou je in hemelsnaam trots moeten zijn op je seksuele interesses? En deze trots luide uittoeteren met smakeloze (in het algemeen) muziek? [Disco en house komen uit de homoscene oorspronkelijk, maar daar hoor je op die boten niets van terug].

  Met bevrijding heeft het niets te maken. Misschien is het ooit anders geweest, al kan ik het me met terugwerkende kracht afvragen.

  Misschien is het ook een manier om de tagische kant van seksualiteit te benaderen: hossen en jezelf tot openbare vermakelijkheid verklaren. Maar op de een of andere manier wil de lolligheid bij mij niet lukken.

  Bewaar mij dat ik ooit trots zou zijn over degene(n) met wie ik mij in liefde verenigd heb om het eens homerisch te zeggen. Liefde, genegenheid, verdriet om vverleis, spijt in ee nenkel geval – maar trots?

  Wat mij betreft hoort die blauwe ster bij de algehele wansmaak en rechtsheid van het geheel. Maar wellicht is het vanaf het water allemaal heel anders.

 36. Waarom eigenlijk geen bruine ster op die boot? Dan ging het nog een beetje over homoseksualiteit :mrgreen:

 37. Welke ex-regent zei onlangs dit in een interview?:

  “Laten we niet vergeten dat er onderdelen van de vliegtuigen zijn neergekomen in de straat waar de moskee komt. Stel je eens voor: op de Dam schieten christenen 2000 homo’s dood, en een aantal jaar later wordt er besloten een kerk op de Dam neer te zetten. Dat zou toch raar zijn?

  Bron.

 38. “Maar toch leuk dat hij uit de kast komt (of zat hij daar niet in? weet ik veel)”.

  Ik denk dat die Arend Jan in het belang van zijn doorzichtige volksmennerij geen idee wil hebben welke demonische krachten er wekelijk achter de aanslagen van 11 sept zaten. Bovendien heeft hij volgens mij geen idee uit welke kast zijn ‘medestanders’ werkelijk vandaan komen, want anders is hij met dat interview weldegelijk met de billen bloot gegaan…
  💡

 39. Mag ik al mede organisator van de boot even reageren op de belachelijke discussie/golf van haat die zich hier lijkt te manifesteren?

  Fijn…

  Dat de davidster blauw is geworden was in feite een ongeluk. Er was een roze besteld, een blauwe werd geleverd. Jammer… maar de associatie met Israel vind ik persoonlijk belachelijk! De davidster is een davidster, blauw is een kleur, totaal willekeurig.

  En hoe komt het toch dat iedereen alles wat joods is meteen met Israel associeert? Geen individuele jood heeft ook maar íets te maken met het politieke beleid van Israel, net zoals geen één individuele Nederlanders iets van doen heeft gehad met ons (soms geweldadige) optreden in Afghanistan.

  Joden en Israel zijn twee totaal verschillende dingen en als men dat hier niet wenst te begrijpen is dat vreselijk jammer. Amen.

 40. Men ziet hier de blauwe ster als een symbool van Israël en bepaald liefhebbers van Israël zijn een aantal mensen hier niet.

  Het was dus niet bedoeld prima als een symbool van Israël. Prima. Ik kan me voorstellen dat de blauwe kleur mensen op een verkeerd been zette.

  Waar ik echt bezwaar tegen maak is de suggestie dat hier iemand “alles wat Joods is meteen met Israël associeert”.

  Niemand hier heeft dat gedaan.

 41. Goed dat er een roze besteld was , sorry maar lichtblauwe davidsster is een onderdeel van de israelische vlag

 42. Simcha schrijft
  En hoe komt het toch dat iedereen alles wat joods is meteen met Israel associeert

  Ja, dat is principieel geheel fout. Het lijkt mij dat die blauwe ster als de spreekwoordelijke rode lap heeft gewerkt. Ik begreep al uit het stuk van Kandigol dat iedere associatie met Israel op het jiddenschip 😛 (mag ik ook even?) 🙂 vantevoren taboe was verklaard. Die blauwe ster lijkt dat tegen te spreken.

  Maar ik kan mij wel voorstellen dat je dat gevoel hebt. Het heeft ook een duidelijke grond. En we kunnen het hier niet even oplossen, was het maar waar…

 43. Neej naja we baalden ook goed van het feit dat de ster blauw was ipv roze maar dat het meteen zo’n storm van negativiteit op zou wekken hier op het veilige internet had ik niet verwacht.. misschien ben ik naïef of misschien gewoon positief ingesteld.

 44. @simcha
  even voor de duidelijkheid. De vaste reageerders hier kennen het verschil tussen ‘jood’ en ‘de staat israel’ .
  Persoonlijk ben ik van mening dat beide over een kam scheren een ernstige vorm van antisemitisme is. Ik weet dat op veel plekken mensen dat verschil niet zien en daar kan ik me dan ook boos om maken. In de huisregels hier is racisme zowiezo niet toegestaan.

  l’chaim.

 45. @ zionist dhimmi:

  …geen woord zo misbruikt als het woord ‘antisemitisme’…

  Ik ben zelf een erg gelukkige homo en actief lid van diverse comité’s die de vernederde Palestijnen proberen te ondersteunen in hun ongelijke strijd tegen de meedogenloze bezetter en haar grote Amerikaanse vriend. Ik bezoek het land regelmatig (wanneer de genadeloze bezetter mij doorlaat tenminste en da’s lang niet altijd het geval) dus ik weet waarover ik spreek.

  Ik schaamde me tijdens deze ‘Gay-Pride’ voor het eers in mijn (lange) leven dood voor mijn ‘homozijn’ toen ik jullie boot voorbij zag varen en heb mij onmiddellijk van het feestgedruis verwijderd; mijn dag was voorgoed verpest…

  Nooit zul je mij terugzien op die belachelijke exhibitionisten-show die wordt misbruikt voor propaganda van een verwerpelijke bezettingsmacht…

 46. @Simcha,

  Dat de davidster blauw is geworden was in feite een ongeluk. Er was een roze besteld, een blauwe werd geleverd. Jammer… maar de associatie met Israel vind ik persoonlijk belachelijk! De davidster is een davidster, blauw is een kleur, totaal willekeurig.

  Roze besteld en blauwe geleverd? Gohhh…jeetje zeg.
  Moet ik dat geloven of is dit een klassiek voorbeeld van het bekende Joodse slachtoffer-denken? Jullie hebben ‘m wel op de boot geplaatst…maar jullie wilden het niet. Vreemd, want wanneer ik als Nederlander iets niet wil, dan doe ik het niet.

  Een blauwe davidster is totaal willekeurig gekozen? Jullie hadden toch een roze besteld? Hoe kan het nu ineens willekeurig zijn? Enne de nationale kleur van Israël is dat niet…ehhh…’willekeurig’ blauw…met een davidster?

  Mijn voorstel: laat de Joodse gemeenschap nu eens keihard en openlijk afstand nemen van het beleid van Nethanyahu en zijn extremistische zionistenbende. Voorts: keur het pathologische gekoketteer van Wilders met Israël ook eens af. Doe dat eens…als je pretenties oprecht en zuiver zijn. Dan ga ik je volgende jaar helpen om twee grote davidsterren in elkaar te timmeren en lever er ook nog een doos vol roze ballonnen bij.

  Ik vrees dat ik het antwoord al weet.

 47. @jvdheuvel: mijn oprechte excuses nog voor het feit dat ik je een zionist noemde.

  Ik hoop verder dat je inziet dat Wilders en Israël – het beleid van – thans volledig synoniem aan elkaar zijn.

  Ik heb me er echt over verbaast – me kwaad gemaakt – dat je aan de ene kant mensen vraagt om plaatjes van Wilders te zoeken…waarop hij of een andere PVV’er met een Israëlische vlag staat afgebeeld…en dat je het in dit topic normaal blijkt te vinden dat een grote blauwe davidster door de Amsterdamse grachten werd geshowd tijdens een a-politiek homo-feest.

  Hopelijk snap je de contradictie.

  Vr. groet,

  De Professor.

 48. Een hoop gezeur om blauwe ballonen. Kan me wel vinden in de uitleg van Simcha. Op de bordjes die men omhoog houdt zie je wel roze sterren.

 49. @Sjef,

  Hoe je het ook noemen wil, in blauwe ballonnen of blauwe meloenen: de blauwe davidster van Israël staat voor extremistisch Joods nationalisme, onderdrukking en racisme. De melk en honing is in Israël bijna niet meer te vinden.

  Nota bene: ik heb een donkerblauw vermoeden dat minimaal de helft van de mannelijke aanwezigen op die ‘Joodse homoboot’* in het IDF heeft gediend en mee heeft geholpen om het Palestijnse volk te onderdrukken.

  (*sorry jvdheuvel…maar wat is dat is…en kon geen andere term bedenken.)

 50. @ProfessorWeisstein:
  Zionist was nieuw voor me maar ik heb hem al toegevoegd aan mijn verzameling van dingen waar ik wel eens voor uitgescholden ben.

  Deze hele discussie gaat over de perceptie of dit een Joods symbool (wat volkomen terecht op die optocht aanwezig was) of een Israëlisch symbool (wat daar niet thuishoort).

  Ik heb het vanaf het begin opgevat als een puur Joods symbool. Ik zag later ook nog in het stuk dat men Israëlische symboliek heeft geprobeerd te vermijden.

  Daarmee is voor mij de kous af.

  Een heel ander verhaal is een vlag van Israël in combinatie met een Nederlandse politieke partij. Daar is iets mis vind ik. Zeker niet als je de achterliggende gedachten van een aantal van die PVV’ers weet.

  Maar een joods symbool bij Joden in Nederland op een boot dat vind ik 100% passend en in orde.

 51. “Botenparade Gay Pride
  Beit Ha’ Chidush vaart dit jaar voor het eerst mee met de botenparade – het drukst bezochte onderdeel van de Amsterdamse gay pride. Een bijzondere en ook belangrijke gebeurtenis in deze tijd waarin niet alleen het geweld tegen homo’s maar ook antisemitisch geweld in Nederland, steeds vaker de kop op steekt. Wij willen een positief geluid uitdragen in deze woelige tijden waarin gesproken wordt over het inzetten van ‘lokhomo’s’ en ‘lokjoden’. Een zorgwekkende ontwikkeling waar Beit Ha’Chidush met een positief statement op wil reageren:

  Iedereen, of het nou homo’s, joden of moslims zijn, moet in dit land vrij en zorgeloos over straat kunnen en dat is precies wat we tijdens de gay parade zullen demonstreren. Joodse homo’s duidelijk herkenbaar op één van de drukst bezochte evenementen van ’t land, die er een feestje van maken. Precies zoals dat altijd zou moeten kunnen.”

 52. @jvdheuvel,

  Dank voor de positieve respons!

  @z-d,

  “Een bijzondere en ook belangrijke gebeurtenis in deze tijd waarin niet alleen het geweld tegen homo’s maar ook antisemitisch geweld in Nederland, steeds vaker de kop op steekt. Wij willen een positief geluid uitdragen in deze woelige tijden waarin gesproken wordt over het inzetten van ‘lokhomo’s’ en ‘lokjoden’.”

  En als methodiek kiest men dan o.a. voor het prominent zichtbaar maken van een manshoge blauwe davidster? Geert Wilders en Ajax hooligans gebruiken dat zelfde symbool ook. Dus de vraag is: hoe oprecht waren de Joodse deelnemers aan de Canal Pride?

  En mijn persoonlijk mening over het toenemende anti-semitisme in Nederland/Europa: hebben jullie niet door wat er gaande is? Lezen jullie geen Israëlische kwaliteitsmedia zoals bijv. Haaretz.com? Of voelt de Joodse gemeenschap in Nederland zich erg comfortabel in de rol van slachtoffer? De twee grootste problemen in de wereld zijn: het expansionistische en racistische beleid van Israël alsmede de wereldwijd actieve extremistische Joodse lobby die bijv. onze politici – zoals Wilders en Verhagen – loyaler aan Israël laat zijn dan aan Nederland. En dan heb ik het verderfelijke AIPAC nog niet nader benoemt.

  Antisemitisme valt enkel te stoppen vanaf het moment dat Joodse burgers zich meer gaan assimileren in hun leefomgevingen en keihard afstand nemen van de walgelijke politiek van Israël.

  Sorry, maar ik noem het erg zielig als je werkelijk denkt dat meevaren in de Canal Pride, met een joekel van een blauwe davidster op de schuit, het groeiende antisemitisme zal verminderen. Het tegendeel blijkt dus?

 53. Jij maakt een miscalculatie die ik ook vaak hoor bij mensen als Wilders.
  Je wil dat mensen afstand nemen van andere mensen die toevallig een zelfde etnisch/religieuze/levensovertuigelijke achtergrond hebben.

  Als een massamoordenaar rood haar heeft moet dan elke roodharige daar publiekelijk afstand van nemen?

  Moet ik publiekelijk afstand nemen van Geert Wilders omdat hij toevallig ook een man, nederlander, kattenliefhebber is?

  Joodse burgers zijn geen Israëlische burgers. En afgezien daarvan is er binnen Israël ook protest tegen de zaken waar wij beiden niet vrolijk van worden.

  Hitler was een vegetariër had Ghandi afstand moeten nemen van Hitler omdat ie dat ook was?

 54. @z-d,

  Ik weet niet wie hier nu zoveel last heeft van antisemitisme…en zoekt naar oplossingen?

  Het probleem, voor een groeiende groep Nederlanders, is dat veel Nederlandse Joden zich wel openlijk of stilzwijgend vereenzelvigen met Israël, maar ziende blind en horende doof zijn voor de weerzinwekkende politiek van Israël.

  Dan mag jij hier claimen dat een krokodil geen lama is, maar daarmee neemt het groeiende antisemitisme niet af. Dus wat wil je nu eigenlijk?

  Als de Joodse gemeenschap in Nederland geen afstand neemt van het weerzinwekkende beleid van Israël dan, zo stel ik, zal het antisemitisme enkel maar blijven toenemen.

  Persoonlijk? Ik heb het hier al vaker aangegeven: wanneer de Joodse gemeenschap heimelijk en stilzwijgend de wandaden van Israël blijft steunen/toejuichen, dan zou ik er niets op tegen hebben om te stellen dat we dergelijke medeburgers liever kwijt dan rijk moeten zijn.

  Ga dan lekker als Nederlandse Joden met een schuitje op de Jordaan rivier varen, zingen en lallen op een bootje – tenminste als dat van de Haredim mag? -dan nemen wij de Palestijnse vluchtelingen wel op. Dat lijkt me een hele faire deal.

 55. Nog steeds van mening dat je als een wilders praat
  ____
  Ik weet niet wie hier nu zoveel last heeft van moslimhaat…en zoekt naar oplossingen?
  Het probleem, voor een groeiende groep Nederlanders, is dat veel Nederlandse moslims zich wel openlijk of stilzwijgend vereenzelvigen met Bin Laden, maar ziende blind en horende doof zijn voor de weerzinwekkende gevolgen van moslimterreur
  Dan mag jij hier claimen dat een krokodil geen lama is, maar daarmee neemt de groeiende moslimhaat niet af. Dus wat wil je nu eigenlijk?
  Als de moslim gemeenschap in Nederland geen afstand neemt van het weerzinwekkende moslimterreur dan, zo stel ik, zal de moslimhaat enkel maar blijven toenemen.
  Persoonlijk? Ik heb het hier al vaker aangegeven: wanneer de mosilimgemeenschap heimelijk en stilzwijgend de moslimterreur blijft steunen/toejuichen, dan zou ik er niets op tegen hebben om te stellen dat we dergelijke medeburgers liever kwijt dan rijk moeten zijn.
  Ga dan lekker als Nederlandse moslims terug naar het rifgebergte geiten hoeden , zingen en lallen op een kameel – tenminste als dat van de koning mag? -dan nemen wij de niet-moslims wel op. Dat lijkt me een hele faire deal.

  Van wie zou deze uitspraak kunnen zijn?

 56. Meneer Weinstein, het is duidelijk dat er geen zinnige discussie met je te voeren valt. Waarschijnlijk zie je mij als het soort leugenachtige en achterbakse Jood in de propaganda van Hitler en Ahmedinejad. Ik kan u kennelijk niet van uw middeleeuwse denkwijze afbrengen..

  Nogmaals: de davidster had roze moeten zijn! We waren erg kwaad en teleurgesteld dat hij dit niet was en hebben nog twee uur voor we uitvaarden geprobeerd alsnog een roze te krijgen. Dit is niet gelukt en daarom hebben we de blauwe maar meegenomen zonder ook maar een moment aan Israel te denken, gewoon omdat we toch graag de davidster als versiering mee wilden nemen en omdat het nou eenmaal een belangrijk joods symbool is, in welke kleur dan ook. En echt hoor… het gaat hier om blauwe ballonnen.. als je zo begaan bent met het Palestijns-Israelisch conflict wat nogmaals: niks met joden in het algemeen te maken heeft. Ga er heen en lever een positieve bijdrage inplaats van makkelijke en kortzichtige praatjes spuien op het internet. Ik wens je veel succes en hoop dat je de langverwachte vrede een stap dichterbij weet te brengen..

  Peace in the middle east!

 57. @Simcha,

  Wat ik best wil begrijpen is dat het kort voor de Canal Pride lastig mag zijn geweest om roze ballonnen in Amsterdam te kunnen kopen. Dat is mij helder.

  Wat me dan weer tegenvalt: als jullie er zo oprecht van baalden…van juist die blauwe davidster…waarom dan toch dat ding aan boord hijsen en ermee paraderen/provoceren? Voor Nederlanders is het zo: als wij iets niet willen dan doen we het gewoon niet. Punt.

  Voorts: waarom wil je als Nederlandse Joden paraderen/provoceren met de symboliek van Israël? En juist nu Wilders diezelfde Israëlische vlag misbruikt! We zijn hier in Nederland en wij Nederlanders hebben er ook een hekel aan als Surinaamse sporters, die in Nederland zijn opgegroeid e.d., met de Surinaamse vlag gaan zwaaien op het moment dat ze een wedstrijd hebben gewonnen. Bent u Nederlander, dan gelieve onze nationale symboliek te respecteren en als u nadrukkelijk Joods wil zijn: loop niet te miepen als dat weerstand gaat oproepen?

  Voorts: natuurlijk is de davidster een Joods symbool en staat het in principe niet voor slechte dingen. Ook dat punt is helder. Maar wat ook helder is: dat dagelijks onder vertoon van de vlag van Israël de meest weerzinwekkende zaken gebeuren. Daar kunt u de ogen niet voor sluiten…maar dat doet u dus wel.

  En uw peace in the middle east?
  Sorry, dat klinkt erg hol en dat doet me denken aan het Joodse neocon rapport uit 1996 getiteld: ‘A clean break’
  http://en.wikipedia.org/wiki/A_Clean_Break:_A_New_Strategy_for_Securing_the_Realm
  Een studie waarin Joodse rechts-extremisten premier Nethanyahu opriepen om de huidige status van het bezet Palestijns gebied definitief bij Israël te voegen en de Palestijnen vrede voor vrede aan te bieden.

  Dus een beetje peace in the middle east roepen maakt op mij geen enkele indruk en als het al een indruk maakt dan is het dus een negatieve indruk. Zal ik u ook eerst eens beroven van uw bezittingen en u daarna vrede voor vrede aanbieden? Waarom kunt u niet gewoon stellen: de Joods-Nederlandse gemeenschap respecteert een wens voor een Palestijnse staat gebaseerd op de ‘grenzen’ van 1967?

  Maar ja, dan loopt u natuurlijk het risico dat u door extremistische PVV Joden als Gidi Markuszower in een donker koud bos te worden achtergelaten of wordt u direct aangemerkt als een zelf-hatende Jood. Tsja dan toch maar liever meedeinen op het PVV/IDF credo dat Israël de islamieten echt moet verdrijven om de democratie in West-Europa te waarborgen.

  Met andere woorden: zolang u niet krachtig en oprecht afstand neemt van het beleid van Israël en met een joekel van een blauwe davidsster rondvaart heb ik denk ik het volste recht om aan uw integriteit te twijfelen.
  (Dat heeft niets met Hitler van doen.)

 58. @z-d,

  Uw laatste respons geeft opnieuw het bewijs, voor mijn persoonlijke stelling, dat je op open fora maar beter niet met pro-Israël fanaten in discussie kunt gaan. Des te meer je ze aandacht geeft, des te harder ze beginnen te draaien en liegen. Op inhoud of argumenten vallen jouw soort namelijk nauwelijks te betrappen >> en ja dat is voor mij weer een punt van aversie jegens zionisten zoals u.

 59. @ zionist dhimmi:

  Ik zie dat je dat truukje van het pasten van de tekst van een ander en naar je eigen smaak aanpassen al aardig beheerst. Ben jij allicht ook de paster die de tekst die ik doorlinkte op je naam hebt staan? Dan benoem ik je hierbij zonder scrupuules als DE eerste klas synthetische terrorist van krapuul…
  ❓ ❗ 💡

  Bron…

 60. Professor Weisstein

  Blijven er toch een paar vragen open die niet beantwoord zijn.

  1. Vraag van Jvdheuvel, waar koop je die davidster?
  Nog steeds geen antwoord op gegeven
  2. Als er in de bestelling roze was doorgegeven, waarom dan blauwe geleverd? Lijkt me sterk dat er geen andere kleuren voorhanden waren en ik neem aan dat de ‘leverancier’ ook niet van een andere planeet kwam.
  3. Hoe komt het dat, ‘de enige boot met intellectuelen’ volgens het stuk, niet het verband zien tussen de kleur blauw en de davidster?
  4. Bij Israned word vermeld dat er een delegatie uit Israel in de boot zat, zie
  “Israelische delegatie en Tel Aviv dragshow op Gay Parade in Amsterdam”
  Hoe zit dat dan?
  5. Als je geen associatie met Israel zou willen hebben, waarom dan een wit blauwe boot?
  6. Hoe komt het dat , als je je niet wilt vereenzelvigen met de criminele staat Israel,een meevarende op de gedachte kwam om toch de Israelische regenboogvlag te gebruiken? Waarom was die dan meegenomen?
  7. Als ‘intellectuelen’ moet men toch ook weten dat de blustar (BlueStarPR – Pro Israel Public Relations) erg gevoelig ligt? Hoe homo’s gebruikt worden onder deze naam? Lees Queers against Israeli apartheid (Israel’s gay PR campaign)
  8. Als laatste, als men dan een blauwe i.p.v. een roze ster zou hebben gekregen, waarom dan deze niet weggelaten? Ik bedoel, er waren sterren zat op de boot waaraan je kon zien dat het een ‘joodse’ boot was?

 61. @paste-king ik heb nu 5 namen bij je gezien bij iets van 8 reacties. De bedoeling is dat je eigenlijk 1 naam gebruikt voor al je reacties.

  Alvast bedankt.

 62. @ Simcha;
  Ik kan je niet geloven wanneer je zegt:

  ” We waren erg kwaad en teleurgesteld dat de ballonnen niet roze waren en hebben (…) geprobeerd alsnog een roze te krijgen. Dit is niet gelukt en daarom hebben we de blauwe maar meegenomen zonder ook maar een moment aan Israël te denken.”

  Dat ballonnen-ding hebben jullie elders laten maken vertelde jij of iemand anders hier en het is uiteraard welbewust in juist die kleur gemaakt.

  Wie heeft het eigenlijk besteld en waar…? Hadden jullie een sponsor of hebben jullie alles zelf georganiseerd en opgetuigd? Waarom dan dat ‘misverstand’ dat het volgens mij uiteraard niet is. Het was een welbewuste provocerende actie!

  Het is een leugen ‘dat-iemand-van-jullie’ niet onmiddellijk heeft gezien dat dit een verwijzing was naar de apartheidsstaat. Waarom zien jullie niet wat iedereen aan de wal meteen duidelijk is/was…?

  Simcha; …’als je zo begaan bent met het Palestijns-Israelisch conflict wat nogmaals: niks met joden in het algemeen te maken heeft.’

  Ik heb groot respect voor de joodse actiegroep: “Een ander Joods Geluid’….Wanneer je/ jullie daarvan lid bent/zijn zou ik het graag van je horen. Zo niet dan hoor je tot de groep joden die de Israëliers gewoon hun gang laat gaan en hen geen strobreed in de weg leggen bij hun genocidale acties.

  Zwijgen is immers toestaan!

  Dat laatste deden veel Nederlanders ook in WOII en ik weet hoe daar in jullie kring (terecht!) over wordt gedacht. Daar anders over denken in het geval Israël/Palestijnen is meten met twee maten.

  @ProfessorWeisstein:

  Ik heb grote waardering voor je bijdragen hier en ben het (ik heb ze van a-tot-z gelezen) volledig met je eens!

 63. Ben je het er ook mee eens dat hij te pas en te onpas mensen voor “zionist” uitmaakt?

  Kan het nauwelijks geloven. 🙂

 64. @jojo,

  U stelt dat Joodse websites er melding van maken dat er Israëli op die boot aanwezig waren? Dank voor de informatie!
  Aha, wel nu, dan is de aap dus uit de mouw en weten we dat Simcha niet oprecht is.
  Die blauwe davidster, in combinatie met witte kleding, was dus bewust uitgekozen; daar durf ik echt wel vanuit te gaan.
  Intellectuelen aan boord? Is dat de dekmantel geweest om Israëlische IDF terroristen een rondvaart aan te bieden? Of was het gewoon volgens het Joodse geloof, de Jood als superieur (intellectueel) te beschouwen en de Nederlander als inferieure goyim?
  Persoonlijk zie ik nu ook weer dat het goed is om kritische vragen te blijven stellen en dat ik voor mijzelf de stelling blijf handhaven: Joden beoordeel ik altijd op hun daden en niet op hun woorden.

 65. #86. een algemene regel? of alleen voor de FP en niet voor de shoutbox?

  zijn er uitzonderingen hier? bij “tig” positngs wordt het switchen van de naam getolereerd?

 66. Genade!
  Die hele parade is kitsch.
  Een jodenboot erbij is extra kitsch.
  “Roze” is de door de naziduitsers aan homo’s teobedeelde kleur. Smakeloze keuze.
  Blauw of roze, die ster is een extra kitschelement, met welke ongewenste onderdrukker je hem ook wilt associëren.
  Mag er een punt achter?

 67. @ 93. Info. Ha!
  GroenLinks, de PvdA, De PKN, de NS en de Landelijke vereniging voor homo-brandweerlieden waren er ook. Dus als iemand guilty by association is, doordat Rita ook een boot had, geldt dat zo ongeveer voor half Nederland. Wie overigens geen boot hadden waren de Rooms-Katholieke Kerk bisdom Amsterdam-Haarlem, en de SP.
  Enfin.

  @ Anderen: bedankt voor de bijdrage aan de discussie. Heel boeiend. Misschien is de tijd gekomen om een stapje verder te gaan in de thread over het Israëlisch-Palestijns conflict. Hier in deze thread hebben sommigen van jullie (wederom) laten zien hoe jullie je (deels ook in diverse afgesplitste persoonlijkheden) engageren met het conflict, en daarbij een blauwe ballonnen Davidster aangrijpen om dit te laten zien. Dat kan en mag natuurlijk allemaal, en het is fascinerend om te zien hoe diep de weerzin zit bij sommige reageerders.

  Kunnen we verhuizen naar de Isr-Pal thread en daar het gesprek voortzetten? Deze thread kan dan gaan over de zin en onzin van (gesepareerde boten op) de Canal Pride.

  Nog een ding, wat mij betreft tot slot. Dit stukje verscheen eerder op mijn blog. En ik heb de mede-opvarenden verteld dat mijn blogstuk was doorgeplaatst op Krapuul. Degene van wie ik de foto heb, heb ik toestemming gevraagd, en hij vond het prima om op deze website zi foto te plaatsen. Sommige mede-opvarenden en hun vrienden hebben vervolgens deze site bezocht, en zij zijn zich de complete tyfustering geschrokken van de agressieve vijandigheid hier jegens joden, en jegens de opvarenden. Die jullie als reaguurders niet persoonlijk kennen, en van wie je de politieke opvattingen over Israël ook niet kent. Daar ging de Canal Pride namelijk niet over.

  They got the hell out of here. Die potentiële bron van bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren is Krapuul dus kwijt.

 68. #93. Daphne.

  mijn enige reactie hier was #92.

  die boten en het verband met de gay pride zie ik niet meer zo. nog ff en AH heeft ook een boot.

  so
  quote
  They got the hell out of here. Die potentiële bron van bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren is Krapuul dus kwijt.
  unquote

  lees het vervolg wel. ik heb weer veel gemist hier. maar goed ik ben weg 😆

 69. @Daphne,

  They got the hell out of here. Die potentiële bron van bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren is Krapuul dus kwijt.

  Nou ja, ik ben niet jvdheuvel en het is in deze helemaal aan hem…?

  Maaruhhh…? Is de manier van kopen van sympathie / invloed in de media en politiek ook niet een typisch perfide Joods verschijnsel / wapen?

  In Amerika is het Amerikaanse Congress helemaal in de ban van de Joodse AIPAC lobby > wie als Amerikaans senator niet 100% voor Israël is, die krijgt geen cent en wordt via allerhande slinkse methoden zwartgemaakt, tegengewerkt en uitgemaakt voor antisemiet e.d.

  Ik denk dat jvdheuvel over een sterke ruggengraat beschikt en zich niet laat omkopen door Joods geld. Maar goed, ik zal graag een biertje drinken met vdheuvel als jullie kring hem jaarlijks een ton netto betaald om het verkeerde Joodse geluid te laten horen.

 70. Raar dat het juist uit een gemeenschap is waar symbool-weerstand diep zit ingebakken dat men de symboolweerstand van anderen niet kan (of wil ) begrijpen ..

  Blauwe Davidsster = Israel ( en PVV gedweep daarmee)

 71. @jvdheuvel,

  U gaat nu echt over de schreef hoor!
  Ik krijg hier last van een acute kramp/verkleving in mijn buikspieren en ben dwars door mijn stoel gezakt en heb door uw toedoen een vreselijke last van mijn rug gekregen. Dus ik zal nu tenminste dertig weken moeten revalideren; ik ben het slachtoffer van uw onrechtmatige daden. Als u niet terstond ophoud met uwer onrechtmatige fratserij dan huur ik Moszkowicz in – puur toeval dat hij Joods is – om u tot stoppen te manen en een giga schadevergoeding te eisen!

  Waarvan akte 😎

 72. Ik ben deze hele discussie zat. Excuses aan hen die ik eventueel gekwetst heb

  ik ben weg ➡

 73. En “holohoaxontkenner” kies inderdaad maar liever een andere naam, eentje die niet bewust provocerend bedoeld is.

  Van mij mag je zoveel provoceren als je maar wilt. Alleen niet hier.

 74. Daphne

  “GroenLinks, de PvdA, De PKN, de NS en de Landelijke vereniging voor homo-brandweerlieden waren er ook. Dus als iemand guilty by association is”

  Als je de associatie oproept met de criminele staat Israel, dan lijkt me toch wel dat er het een en ander mis is.

  “Dat kan en mag natuurlijk allemaal, en het is fascinerend om te zien hoe diep de weerzin zit bij sommige reageerders”.

  Nou, daar zijn we weer. Ik bedoel, jij hebt toch ook een weerzin tegen Wilders? Ik kan me goed voorstellen dat de weerzin diep zit w.b. Israel en de misdaden die daar begaan zijn/worden en als mensen dit op de een of andere manier steunen, dit ook weerzinwekkend is. Beter is kritiek niet voor te stellen als haat of weerzin. Ik bedoel, dan heb je hier alleen maar een haat en weerzinsite.

  “Nog een ding, wat mij betreft tot slot. Dit stukje verscheen eerder op mijn blog. En ik heb de mede-opvarenden verteld dat mijn blogstuk was doorgeplaatst op Krapuul. Degene van wie ik de foto heb, heb ik toestemming gevraagd, en hij vond het prima om op deze website zi foto te plaatsen. Sommige mede-opvarenden en hun vrienden hebben vervolgens deze site bezocht, en zij zijn zich de complete tyfustering geschrokken van de agressieve vijandigheid hier jegens joden, en jegens de opvarenden. Die jullie als reaguurders niet persoonlijk kennen, en van wie je de politieke opvattingen over Israël ook niet kent. Daar ging de Canal Pride namelijk niet over.”

  En daar gaan we weer

  Beter kan men schrikken over andere zaken. De algemene kritiek ging niet over joden, maar over de ‘joodse’ boot en de associaties met Israel.

  Die jullie als reaguurders niet persoonlijk kennen, en van wie je de politieke opvattingen over Israël ook niet kent. Daar ging de Canal Pride namelijk niet over.

  Daar ging in jullie geval juist wel de Canal Pride over. Als je in een boot gaat varen waar alles blauw wit aan is, afgezien van wat roze erbij, dan weten we toch de politieke opvattingen?

  En als klap op de vuurpijl de dreiging:

  They got the hell out of here. Die potentiële bron van bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren is Krapuul dus kwijt

  Afgezien dat ik dit een pure vorm van chantage vind, kan het natuurlijk ook zijn dat het omgekeerde het geval zou kunnen zijn.

  Intussen dus ook geen antwoorden gekregen op kritische vragen.
  Waar blijven de antwoorden op volgens mij normale vragen?

 75. Kwam per ongeluk in de snackbar uit.

  frietje : Maar ik vind dat de reaguurders wel wat feedback mogen krijgen over hoe andere lezers op hun reacties reageren. Alles heeft een consequentie. Maar je hebt gelijk, dit is wat je krijgt als je mensen laat praten/reageren.

  Juist, Daphne, alles heeft een consequentie. En welke reageerders moeten wat feedback krijgen?

 76. On-topic: ere wie ere toekomt…en volgens Wittgenstein – Joods – moet datgene worden gezegd wat gezegd moet worden!

  Ik heb me oprecht nader verdiept in de blog van Kandigol – auteur van bovenstaand stuk – en ben tot de conclusie gekomen dat ze 100% deugt als Jood/Mens/Nederlander etc. etc.

 77. Nog steeds een paar vragen open die niet beantwoord zijn.

  1. Vraag van Jvdheuvel, waar koop je die davidster?
  Nog steeds geen antwoord op gegeven
  2. Als er in de bestelling roze was doorgegeven, waarom dan blauwe geleverd? Lijkt me sterk dat er geen andere kleuren voorhanden waren en ik neem aan dat de ‘leverancier’ ook niet van een andere planeet kwam.
  3. Hoe komt het dat, ‘de enige boot met intellectuelen’ volgens het stuk, niet het verband zien tussen de kleur blauw en de davidster?
  4. Bij Israned word vermeld dat er een delegatie uit Israel in de boot zat, zie
  “Israelische delegatie en Tel Aviv dragshow op Gay Parade in Amsterdam”
  Hoe zit dat dan?
  5. Als je geen associatie met Israel zou willen hebben, waarom dan een wit blauwe boot?
  6. Hoe komt het dat , als je je niet wilt vereenzelvigen met de criminele staat Israel,een meevarende op de gedachte kwam om toch de Israelische regenboogvlag te gebruiken? Waarom was die dan meegenomen?
  7. Als ‘intellectuelen’ moet men toch ook weten dat de blustar (BlueStarPR – Pro Israel Public Relations) erg gevoelig ligt? Hoe homo’s gebruikt worden onder deze naam? Lees Queers against Israeli apartheid (Israel’s gay PR campaign)
  8. Als laatste, als men dan een blauwe i.p.v. een roze ster zou hebben gekregen, waarom dan deze niet weggelaten? Ik bedoel, er waren sterren zat op de boot waaraan je kon zien dat het een ‘joodse’ boot was?

 78. @jojo,

  Doe eens niet zo zeuren alstublieft?
  Het is een kunst om gèèn gelijk te willen najagen terwijl je dat wel hebt; geniet dus in stilte?

  Het is onderhand genoegzaam bekend dat er hier sprake is van de bekende Joodse-misleiding-reflex: wij Joden zijn het slachtoffer geworden van een malafide leverancier van davidsterren en zijn onschuldig.

  Volgend jaar gaan ze ook weer meedoen aan de Canal Pride en dan nodigen ze ook Duitse Joden uit. Wanneer er dan per abuis een grote gele davidster wordt geleverd met het woordje Jude erop, dan vinden ze dat ook erg vervelend, maar plaatsen ze ‘m niettemin wel op de boot omdat gele davidsterren niets te maken hebben met Joden.

  Dat er Israëlische Joden en IDF terroristen aan boord waren konden de Amsterdamse intellectuele Joden niet weten omdat ze het Hebreeuws niet machtig zijn en de Israëlische Joden perfect Engels spraken. Bovendien hebben de Israëlische Joden zich niet hoeven te legitimeren want dat moeten alleen de Palestijnen en die waren überhaubt al niet welkom op de Joodse homoboot > Gidi Markuszower was als gewapend beveiliger aanwezig en tevens vermomd als dragqueen.

  Dat wit en blauw staan voor de traditionele Joodse kleuren wisten de intellectuele Mokumse Joden niet omdat hun sjoel geen echte zuiver Joodse sjoel is; de linkse Jodenkerk zou Wilders zeggen?

  Tot slot: de intellectuele Mokumse Joden gaan volgend jaar ten tijde van de Canal Pride over op het dragen van donkere contactlenzen. Dat scheelt dan weer in het meezeulen van zware davidsterren en voorts gaan ze er vanuit dat ze wel herkend worden als Joods omdat de betreffende intellectuele Joden neuzen als Pinokkio gaan dragen.

  Blauwe Pinokkio neuzen zodat iedereen kan zien dat ze Joods zijn? Nee, want de intellectuele Mokumse Joden hebben immers verklaard dat de kleur blauw niets met het Jodendom te maken heeft.

  Gele Pinokkio neuzen? Nee, het gaat om de intellectuele Mokumse Joden, maar voor de Duitse Joden hebben ze dan wel gele neuzen.

  En als er een Jood aan boord is die geen donkere contactlenzen draagt en ook geen blauwe Pinokkio neus op heeft? Die heeft dan een mooi excuus om te zeggen dat ‘ie het nicht hat gewusst.

  Opgelost?

 79. jojo Says:
  August 13th, 2010 at 6:10 pm
  Nou ja, what ever. Persoonlijk haal ik nooit de slachtoffers van WW2 erbij. Dat was al erg genoeg en die zouden zich in hun graven omdraaien als zij konden zien wat er ook in hun naam al jaren aan de gang is. We zitten dus niet meer 70 jaar terug. Nu hebben we met andere slachtoffers te maken. Veel mensen zijn zich daarvan bewust, ondanks de media, en anders dan toen, zwijgen zij niet. Dat is 1 les geweest. De volgende stap is, wat kan je doen? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar de gemene deler is dat mensen bewust worden wat er zich afspeelt en eventueel actie’s gaan ondernemen. Makkelijk is het niet, omdat de meeste regeringen al ingekapseld zijn. En daar gaat nou juist dit blog over. Mensen inkapselen. Hier heb je een kijkje in de keuken gehad. De ene keuken schotelt de dagelijkse boerenkost voor, zullen we maar zeggen, de andere keuken heeft een wat gevarieerder menu. Het menu wat we hier op ons bord krijgen is gevarieerd. Waar bestaat dit gevarieerde menu o.a. dan uit?

  Heb je nou genoeg?

  They got the hell out of here. Die potentiële bron van bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren is Krapuul dus kwijt.

  frietje : Maar ik vind dat de reaguurders wel wat feedback mogen krijgen over hoe andere lezers op hun reacties reageren. Alles heeft een consequentie. Maar je hebt gelijk, dit is wat je krijgt als je mensen laat praten/reageren.

  frietje : Mooie interessante link. moet verder. Noll, Henk, Jolanda, tot later weer!

  Als voorafje, niet te vergeten, de ontroering

  ps. Geen vragen stellen over het menu, de kok geeft zijn ingrediënten niet prijs

 80. Wit en blauw zijn inderdaad traditionele joodse kleuren. De davidsster is ook traditioneel joods.

  Die staan inderdaad ook op de Israëlische vlag dat hebben jullie goed gezien.

  Maar dat wil nog niet zeggen dat Joden zich moeten verloochenen omdat sommigen van jullie daar niet tegen kunnen.

  Wat jullie hier zitten te doen op een wat mij betreft ongeoorloofde wijze is de joodse traditie vereenzelvigen met Israël.

  Dit sta ik ook niet meer toe.

  De eerst volgende die zo’n geintje flikt waar of wanneer in welk topic dan ook die ligt er uit.

  Het kan me niet schelen wie dat is of hoe het gebeurt.

  De eerstvolgende die het probeert die ligt eruit.

  Ben ik duidelijk nu?

  Mooi

 81. Maar nu de Davidster

  Een andere naam voor de Davidster is Schild van David, of het magische Zegel van Salomo : een hexagram van twee in elkaar grijpende driehoeken. De Ster (of het Schild) van David is eigenlijk de meest recente benaming.
  Deze 6-puntige ster kreeg de naam Davidster (maar op geen enkele historische grond!) omdat David en Salomo als de grootste kabbalisten aller tijden worden afgeschilderd. Deze ster wordt gebruikt als symbool van het Jodendom, stamt zonder meer uit de kabbala en bestaat uit een combinatie van de goddelijke en de duivelse driehoek. Men kent blijkbaar aan het getal 6 niet die ongunstige betekenis toe, zoals de goede Joodse overlevering dit doet, waar men dit getal verbindt met de valse Messias en de ondergang van de vermaterialiseerde wereld. Vergelijk hiermee ook het getal 666, dat toch wel het meest verdachte getal is, dat de Bijbel kent. Zes is het getal van de mens, omdat het op de zesde dag geschapen is. Het staat voor evenwicht en vrede. Rekenkundig is het ook een perfecte getal omdat 1+2+3 zes is. Het symbool dat bij de zes hoort is het hexagram of het zegel van Salomo en de Davidster.
  Men wist dat het een heidens symbool was, zonder Joodse oorsprong.
  Het symbool was onder andere reeds bekend bij de oude Egyptenaren, de Hindoes en de Chinezen.
  Het werd pas een embleem voor Joodse mensen toen het op een Zionistische Conferentie, in 1897, georganiseerd door Theodoor Herzl, gekozen werd als insigne van hun beweging. Alhoewel elke stam in Israël een eigen symbool had, geen één van die stammen had de ster van David als symbool. Pas in de 15e eeuw, onder invloed van de mystiek van Izaak Loeria (– een Kabbalist –) begon het als een speciaal joods teken te gelden. Langzamerhand neemt het dan de plaats in van het meest geliefde joodse symbool tot die tijd: de Menorah, de zevenarmige kandelaar.” De Menorah is een symbool wat we regelrecht in de Bijbel kunnen terugvinden, al moet ook deze niet vereerd worden. De Davidster is in de Bijbel niet te vinden.
  Er is wel eens de opmerking gemaakt: “Zou God het toestaan dat de herstelde natie Israël, waarvan het herstel in Gods Woord geprofeteerd is, een occult symbool in haar vlag zou hebben?” Het is de huidige herstelde staat Israël dat straks een verbond met de antichrist zal sluiten, en de antichrist zal zich in de tempel te Jeruzalem zetten (2 Thess. 2)!

  http://7gabriel73.punt.nl/index.php?r=1&id=308576&tbl_archief=1

 82. In de Amsterdamse Diamantbuurt vind je de davidsster, in combinatie met de swastika, bij de Theosofische Vereniging. In de oorlog werd dit gebouw gebruikt om Duitse propagandafilms te vertonen.

 83. In de homosauna zag ik ooit eens een Jezus-achtige figuur (lijdzaam gezicht, baard, slechts gekleed in badhanddoek) met een centimeters breed gebrandmerkt kruis op borst en buik en even grote davidsster op zijn rug. Ik kon het niet nalaten op hem toe te stappen en te zegen: “Heb je nog geboft dat er geen plaats meer was voor een hakenkruis.” Hij was zwaar beledigd omdat hij het uit religieuze overwegingen had (Roenkruisers).

 84. En wie betuigt zijn steun op de gristelijke site die spreekt van “Joodse mensen” en de daidster als heidens symbool: de zogenaamd joods-christelijk pastor Ben Kok, die met datzelde symbool een Palestina-demonstratie opfleurde.

 85. Hi Lucas, ik heb op de link geklikt, maar zie daar verder niets dan de voorpagina van
  een website.
  Is dat jouw website?
  Kennen we elkaar persoonlijkt?
  En mbt. de Davidster: ik ken de vraagtekens er om heen, maar praktisch gesproken wordt hij nu eenmaal als symbool voor de staat Israel gehanteerd, dus vandaar.
  Wat is je probleem dan nog?
  Shalom,
  Ben

 86. En nu de zakdoeken even tevoorschijn trekken bij dit slachtofferisme (“double blessed”?):
  “Meneer Weinstein, het is duidelijk dat er geen zinnige discussie met je te voeren valt. Waarschijnlijk zie je mij als het soort leugenachtige en achterbakse Jood in de propaganda van Hitler en Ahmedinejad.”

  Duidelijk ad hominem maar NIET verwijderd, in tegenstelling tot mijn reacties.

  Mevrouw Meijer doet lekker mee: “Sommige mede-opvarenden en hun vrienden hebben vervolgens deze site bezocht, en zij zijn zich de complete tyfustering geschrokken van de agressieve vijandigheid hier jegens joden, en jegens de opvarenden.”

  Goh, echt? Waar dan? Maar dat vertelt mevrouw Meijer niet. Kan ze ook niet natuurlijk. Maar ze houdt wel van een dreigende taal: “Die potentiële bron van bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren is Krapuul dus kwijt.” Is het niet vreemd, dat hoe meer ruimte mevrouw hier krijgt voor haar zogenaamde linkse&kritiese stukkies, hoe meer “bezoekers en lezers en donateurs en redacteuren” Krapuul kwijtraakt?

 87. God wat vermoeiend dit. Sonja heeft een hekel aan de schrijver van dit stuk dat is wel duidelijk. Nou Sonja je hebt je punt inmiddels wel (tientallen keren) gemaakt hoor. Zou je er nu mee op willen houden?

  Bij voorbaat dank.

 88. Mijn punt is helemaal niet duidelijk, want 1. wordt genegeerd, en 2. wordt gecensureerd.

  God wat vermoeiend dit. jvdheuvel heeft een hekel aan Geert Wilders dat is wel duidelijk. Nou jvdheuvel je hebt je punt inmiddels wel (tientallen keren) gemaakt hoor. Zou je er nu mee op willen houden? 🙂

 89. Eerst wordt Wilders met Erasmus vergeleken.
  Nu weer met Daphne Meijer.
  Soms vraagt hij zich af: waar heb ik het aan verdiend? 😆

 90. Hebben we niks beters te doen hier?
  Als het fout is, om anderhalf miljard mensen te criminaliseren, omdat er een stel fanatiekelingen met ongeveer dezelfde godsdienst zijn, die terreur uitoefenen, dan is het even fout, om alle joden verantwoordelijk te maken voor wat de huidige Israelische regering en het JDL uitvreten.
  De blauwe davidsster is in die vorm en die kleur een symbool dat al heel lang bestaat. We kunnen er hier veel aan doen, om te voorkomen, dat het wordt gekaapt door joodse suprematisten en hun hypocriete bondgenoten (kijk maar eens op anti-islam haat-sites of in het fractiebureau van de PVV in Den Haag…).
  Als er joden zijn, die hun recht op het oude symbool willen bevestigen in een context, die tegengesteld is aan die van de homohaters die in Jeruzalem de dienst uitmaken en die onlangs nog de Israëlische deelneemster aan het songfestival wilden wegsturen omdat ze transseksueel is, – als er joden zijn, die zich op die manier inzetten, dan verdienen ze onze volle steun.
  Inclusief davidssterren en keppeltjes.
  Wie daar niet tegen kan, zoekt z’n heil maar ergens anders dan bij Krapuul.

 91. Pingback: Mismoedige gedachten over revolutie die nog maar niet door wil gaan | Krapuul

Reacties zijn gesloten.