Ongezond eten is niet altijd een keuze

Hoe kunnen we iedereen gezond laten eten? Nou niet door de BTW op gezond voedsel te verhogen. De domme redenering dat mensen dan vanzelf minder gaan eten, is een hele rare kronkel van mensen die meer dan genoeg hebben.

Mensen die het niet zo breed hebben, moeten moeite doen om een beetje gezonde maaltijden te maken. Zeker als er kinderen in het gezin zijn. Het valt mij ook altijd op dat aanbiedingen van 3 halen 2 betalen of wat dan ook, vaak om snoep of snacks gaat. Die zijn dan lekker goedkoop en vullen ook, tijdelijk.

Overigens als ik dit zo lees over dat reclamespotje, zullen de mensen met overgewicht ook wel een categorie worden die meer moeten gaan betalen voor een ziektekostenverzekering.

Maar dit kabinet zit wel te schrappen in allerlei broodnodige voorzieningen. Per 1 januari 2012 zit de diëtiste niet meer in het basispakket. Daar moet extra voor betaald worden. Dat betekent niet alleen voor mensen met overgewicht een probleem. Iedereen die het advies van een diëtiste nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege maag- en/of darmproblemen, bij kanker, etc. zal of de diëtiste zelf moeten betalen of een dure aanvullende verzekering moeten nemen.  Deze mensen zijn ziek, hebben al problemen, misschien ook financiële en daar komt dit dan nog maar eens bovenop. Ondervoeding van ouderen in verpleegtehuizen, gaat een groot probleem worden – en is kostbaar – als dit niet meer gevolgd kan worden.

Overigens vindt de Gezondheidsraad dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar ondervoeding bij ouderen, voor er conclusies getrokken kunnen worden. Nou aan de slag dan maar!

Maar nu even over de meest zichtbare groep, de mensen met overgewicht. Waar zijn deze het meest vertegenwoordigd? In de achterstandwijken en bij de lager geschoolden, dus lager inkomen. Er waren projecten waar voorlichting over voeding werd gegeven op scholen, dit kan niet meer, geen geld meer voor. Kinderen en ouders moeten het maar zelf uitzoeken. Nu zullen er mensen zijn die zeggen: “Ja maar, iedereen weet toch wat gezond eten is?” Ja, maar weten en doen zijn twee verschillende dingen. Als ouders er met de pet naar gooien (geen ontbijt voor kinderen naar school gaan, dus maar een snack op school) leren kinderen niet meer wat ‘normaal’ eten is. Daarbij hangt er aan gezond eten een prijs.

Overigens snap ik helemaal niks van alles wat je tegenwoordig op scholen kunt kopen. Als scholen dat nu eens uitbannen? Scheelt een hoop ellende. Of krijgen ze daar ook inkomsten van? Van Coca-Cola en de snackfabrikanten? Ik voel me nu een oude muts als ik dit schrijf, maar ik nam brood, drinken en fruit mee naar de middelbare school, er was daar geen eten of drinken te koop. Van mijn zakgeld kon ik een paar keer per week bij de drogist op de hoek een ons dropjes kopen. Dat was het.

12 procent van de Nederlanders is te zwaar, daarom wordt er gedacht aan een vettax op ongezonde voedingsmiddelen. Maar waarom niet spreken over belastingverlaging, of zelfs géén belasting op gezonde voeding? Dat is nou eens terugtreden van overheidsbemoeienis, VVD! Gewoon gezonde voedingsmiddelen laten leveren door producent aan consument. Zonder ingrijpen van de overheid.

Lees hier meer actuele onderwerpen over Voeding en Diëtetiek voor de consument.

3 gedachten over “Ongezond eten is niet altijd een keuze”

  1. Keira:
    Het weghalen van snoepautomaten uit scholen helpt niet: In Frankrijk is het al gedaan. Daar krijgen de kinderen tussen de middag een verantwoorde warme maaltijd (met rauwkostschotel vooraf en verse vrucht toe). De jongere kinderen “schikken zich” daarin, want ze kunnen de school niet uit tot ouders ze komen halen, maar de jeugd vanaf zo’n 12, 13 jaar sprint dagelijks naar MacDonald etc.

Reacties zijn gesloten.