Onderschat de Bulgaren niet!

Ik ben momenteel even in mijn tweede huis in Bulgarije. Niet ver van Istanbul. Niet ver van de Griekse kust. En de kosten van levensonderhoud zijn de helft van die bij ons. Een Nederlandse gepensioneerde met pensioenbreuken zoals ik, heeft dat nodig, om een beetje normaal te leven.

Ik push op de knop van de Bulgaarse televisie. En wat zie ik? DEN HAAG! Bulgaarse arbeidsimmigranten demonstreren op het Plein in Den Haag, voor de ruiten van de PVV-ruimten in het 2e-kamer-complex, tegen de racistische PVV-site over de Oosteuropese arbeidsimmigranten. Ze hebben rood-wit-groene vlaggetjes (Bulgaarse vlag, 90 graden gedraaid ten opzichte van de Italiaanse) en ze zijn BOOS.

Nederlanders die zo zouden worden behandeld in, bijvoorbeeld, Frankrijk of Engeland, zouden hetzelfde doen. Bulgaren, Polen, Slowaken – ze lijken heel erg veel op ons. We zijn een klein Europees landje. We zijn niet nix. Grote broers en zusters willen best naar ons luisteren. Maar we zijn niet meer de Europese grootmacht uit de tijd van Johan de Witt.

De Rutte-regering plaatst ons in de hoek van de racisten, niet omdat ze zo denken, maar omdat Wilders het zo wil. En in de Balkan vergeet men nooit. Wientjes’ club registreert de verliezen. Met Wilders is de VVD op een verkeerd pad. Het zal niet lang duren voordat ze Rutte laten vallen, want met de sociaaldemocraten is het beter handelen met de armere Euro-partners.

Ik kan me een betere manier voorstellen om van Wilders af te komen. Maar Nederlands links doet het niet. Geen effectieve solidariteit met de gewone Grieken, die worden veroordeeld tot de bedelstaf. Geen solidariteit met Roemenen, Bulgaren, Kroaten, Polen en Slowaken die hier komen werken en die zouden moeten vallen onder de geldende CAO’s. Slotsom: Je moet Europa niet negeren, want het is een realiteit. Je moet Europa gebruiken. Het is niet slechter dan de Rutte-Verhagen ideologie. Eerder een slag beter.

Een Bulgaarse demonstratie op het Haagse Plein illustreert, hoe ver we ons hebben verwijderd van onze sociaal-economische principes en hoe we, nu of straks, zullen worden gestraft voor de asociale ideeën van Wilders, waarvoor de VVD van Rutte en het CDA van Verhagen hebben gekozen om te buigen.

13 gedachten over “Onderschat de Bulgaren niet!”

 1. Ja, Huib, en het zal gevoeld gaan worden in heel Nederland en wie zullen er weer de schuld krijgen? Ongetwijfeld de buitenlanders, die moeten zich niet zo aanstellen. Maar ik geef ze groot gelijk. Ben ook al aan het denken of ik niet eens zou moeten emigreren als het zo door blijft gaan. Dat alle mensen met gezond verstand en een sociaal gevoel wegtrekken en dat die bruine kliek hier gewoon kan blijven zitten. Maar wil ik me weg laten jagen? Nee dat ook niet, dus ik strijd nog even door met de pen. Waarom? Gewoon omdat het ken 🙂

 2. Ik wil geen afbreuk doen aan je verhaal Huib maar de Bulgaarse vlag is wit-groen-rood. Rood-wit-groen is de vlag van Hongarije. De Bulgaarse vlag is geïnspireerd op de Russische (die op zijn beurt weer schijnt afgeleid te zijn van de Nederlandse overigens) maar dan is het ‘Russische’ blauw vervangen met de meer ‘Bulgaarse’ kleur groen.

 3. @Willem B. #3 – Dank je voor de uitleg! Je kunt met vlaggen niet voorzichtig genoeg zijn. Dat weten ze bij de PVV ook, sinds ze daar uit onwetendheid het rood-wit-blauw door het Oranje-Blanje-Bleu van de NSB wilden vervangen.

 4. Hoe is het daar in Bulgarije waar je noodgewongen je tweede huis hebt? Begrijp me niet verkeerd, ik word ook MOE van dit land, heb voor mijn werk ook regelmatig in het “oude” oostblok gezeten, en als ik morgen de mogelijkheid had zou ik morgen weg zijn (niet naar het Oostblok). Door de bocht genomen zijn ze daar naar mijn ervaringen niet zo gek op andersdenkenden en zeker niet als ze een ander kleurtje hebben of zo.
  Ik wil alleen maar zeggen dat de gemiddelde H&I die dit leest zo zal denken.

 5. Huib schreef:

  Maar Nederlands links doet het niet. Geen effectieve solidariteit met de gewone Grieken, die worden veroordeeld tot de bedelstaf. Geen solidariteit met Roemenen, Bulgaren, Kroaten, Polen en Slowaken die hier komen werken en die zouden moeten vallen onder de geldende CAO’s. Slotsom: Je moet Europa gebruiken.

  Diverse bloggers en reageerders delen deze opvatting over Europese strijd. Het vreemde is echter dat Nederlandse partijen er niet aan willen. Of ze zijn niet links, hebben hoogstens halfslachtige linkse ideeën, of ze zijn niet pro-Europees.

 6. Antwoord aan Luc #5: Elk land uit het voormalige “Oostblok” is verschillend. Het idee “blok” is een koude-oorlogsverzinsel.
  Bulgarije is een land op de Balkan. Het begrip Balkan stamt zelfs van de naam van de bergrug die het land van oost naar west verdeelt in een noordelijk en zuidelijk deel.
  Ik ken alleen het zuidelijk deel (Thracië) een beetje.
  De xenofobie en het wantrouwen tegen alles en iedereen die niet past in het plaatje van de heldhaftige christen-orthodoxe Slaaf, begenadigd met de Bulgaarse erfenis volgens ex-minister-historicus Bozhidar Dimitrov (Bulgarians: Civilizers of the Slavs, 1998), maakt, dat je als Griek, Turk, Armeniër, Serviër, Roemeen, Zigeuner of zelfs als tot de Islam bekeerde oerbulgaar, je leven niet zeker bent.
  Ik heb dit land dus niet gekozen als verblijfplaats om te ontkomen aan racisme en discriminatie.
  Het is een land zoals Wilders het zou willen. Of nee, toch eigenlijk niet.
  Dank zij de EU, worden moskeeën gerestaureerd, synagoges heropend (veel Spaanse Sefaraden vonden hun toevlucht hier na 1492, dank zij de Turkse Sultan), zigeunerkinderen (Roma-kinderen) gaan naar school en lenen boeken bij de bibliotheken die ik heb helpen opzetten met Europese hulp.
  In de Thracische vallei is een enorm agrarisch potentieel dat erop wacht om te worden geëxploiteerd. Wageningen is elk jaar present op de grote agrarische beurs van Plovdiv. Maar mensen die ik ken hier, zeggen, dat ze de Hollanders zullen boikotten, zoals ze de Grieken haten en de Serviërs. Eer is teer, zeker hier.
  Ik doe een Europees projekt voor samenwerking tussen de Bulgaarse-, Griekse- en Turkse regios in het gebied van de monding van de Evros. Ik heb de Bulgaarse ideeën samengevat. Maar de Turkse en de Griekse zijn nog veel erger. Help me to find a synthesis.

 7. #9 Terecht wordt eerwraak in het beschaafde West-Europa veroordeeld. Maar wie de eer van Balkanvolkeren kwetst loopt ook kans op eerwraak. Die komen dan niet naar je toe om je te vermoorden; ze voeren gewoon geen handel meer met je, want elders zijn ze welkom.

 8. #7, “Maar de Turkse en de Griekse zijn nog veel erger. Help me to find a syntheses.”

  Voor je werk zou je moeten ophouden in “nationalistisch” denken en overgaan op werken met mensen.
  Probeer ze eerlijk als mensen te bereiken en tevens benaderen.
  Zodra je het vertrouwen wint gaat het werken.

  Dus niet in boven- onderklasse zoals je uit Nederland gewend ben.

 9. conclusie en geen verrassing: de gemiddelde Nederlander is een racist. Ze houden gewoon weg niet van niet-blanken. En natuurlijk heb ik hiermee een gevoelige snaar geraakt, maar het is zo. Punt uit.

 10. Hier in chiang mai wonen inmiddels ook heel wat nederlandse pensionadoos, je vind ze overigens ook in Vietnam.
  De gemiddelde asiaat houdt niet van blanken en dus is t ie een racist.
  Zielig dat denken in politieke voor gekauwd termen, eeen erfenis van Joop Den Uyl en de welzynswerkers.
  Ga eens uit van dat alle gelyk zyn, maar niet hetzelfde.
  Overigens zie je hier jaarlijks vooruitgang. Een paar jaar terug kostte een moderne flat Euro 20.000

 11. @11 de gemiddelde Nederlander bestaat niet. En slechts een klein deel heeft bruin gestemd dus het zal wel loslopen met jouw racisten. Is het niet je eigen kennissenkring waar je die wijsheden hebt opgedaan?

  @12 De gemiddelde aziaat bestaat ook niet.
  Ik heb voornamelijk goede ervaringen in Azie. Waar men wel een hekel aan heeft zijn ongemanierde Europeanen en vooral ongemanierde Amerikanen.

Reacties zijn gesloten.