Half februari draaide staatssecretaris van Justitie Fred Teeven een vorig jaar ingevoerde bezuinigingsmaatregel terug na kritiek vanuit de advocatuur en de Tweede Kamer. Daarmee is het eind van de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand helaas nog lang niet in zicht. Het protest tegen het afbraakbeleid houdt dan ook aan.
Op 1 oktober 2013 voerde de staatssecretaris, gebruik makend van zijn beleidsvrijheid, eigenhandig een aantal nieuwe bezuinigingsmaatregelen door. Een daarvan was de verlaging van de advocaatvergoeding voor zaken waarbij een beslissing wordt genomen zonder rechtszitting. Verblijfsrechtadvocaten werden door deze maatregel onevenredig hard geraakt, aangezien zij verhoudingsgewijs veel meer te maken krijgen met dit soort beslissingen dan andere advocaten. Bovendien staan ze veel mensen bij die afhankelijk zijn van gefinancierde rechtsbijstand. In februari moest Teeven toegeven dat een beslissing zonder zitting “niet altijd betekent dat er sprake is van een inhoudelijk eenvoudige zaak”. Hij draaide de maatregel terug, en dat is een overwinning voor de advocaten die eerder hadden aangegeven dat ze door de lagere vergoeding niet meer uit de kosten zouden kunnen komen. En het is ook een klein succesje voor mensen zonder papieren, die immers sterk afhankelijk zijn van een bekwame en betrokken advocaat die hen wil bijstaan in procedures tegen de IND.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via: Doorbraak
Een verdediging voeren is alleen voor overbetaalde witteboordenctiminelen.
Net als plastische chirurgie en andere dure ingrepen, voorbehouden voor de elite.
Aan de andere kant heeft de Schreibtischmörder wat minder haast met het intrekken van de bewaarplicht voor telecomgegevens waarvan de ter zake doende Europese richtlijn door het Europees Hof is vernietigd als zijnde in flagrante strijd met het recht op privacy. Al in 2009 heeft Duitsland de betreffende richtlijn – die stamt uit 2006 – naar de vuilnishoop verwezen. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/08/kabinet-trekt-bewaarplicht-telecomgegevens-nog-niet-in/
Klasse-justitie in overvalste vorm.