OM gaat extreemrechts platform Gab mogelijk vervolgen

Het OM in de Amerikaanse staat Pennsylvania bekijkt de mogelijkheden het extreemrechtse platform Gab.ai te vervolgen. Gab werd gebruikt door Robert Bowers, de man die afgelopen zaterdag in een synagoge in Pittsburgh 11 joodse mensen doodschoot.

Gab werd opgericht door de fascist conservatief Andrew Torba, uit onvrede over het beleid van Twitter, dat ál te openlijke nazi’s soms buiten de deur zet. Dat overkwam o.a. Milo Yiannopoulos en – meer recentelijk – de extreemrechtse complotgek Alex Jones. Omdat Torba op Gab letterlijk álles toestaat, werd het platform een toevluchtsoord voor al het uitschot van internet: racisten, antisemieten, pedo’s, openlijke nazi’s….alles is welkom op Gab.

Bowers maakte vanaf januari 2018 gebruik van Gab, waar hij regelmatig racistische en antisemitische boodschappen plaatste. Vlak voordat hij naar de synagoge ging, plaatste Bowers nog een laatste boodschap op Gab:


De opschudding leidde er toe dat Paypal als eerste de samenwerking met Gab opzegde, al snel gevolgd door domeinprovider GoDaddy en de partij die de hosting verzorgde. Gab ging noodgedwongen op zwart en reageerde met een huilerige verklaring waarin Torba alles en iedereen (behalve zichzelf) de schuld gaf van het gebeurde en – hilarisch – claimde dat “80% van de normale mensen het met Gab eens is”. Ter vergelijking: Gab heeft 480.000 gebruikers, Twitter heeft er 320 miljoen.

Bron: Haaretz