Oliemaatschappijen eisen dat de staat hen beschermt tegen klimaatverandering

De satire voorbij: grote oliemaatschappijen eisen dat de staat hen in bescherming neemt tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. En voor staat mag je lezen: belastingbetaler.

De Amerikaanse staat Texas is van plan in zee een muur  te bouwen die de inwoners van de kustgebieden moet beschermen tegen orkanen. Als gevolg van de opwarming van de aarde komen orkanen niet alleen vaker voor, maar zijn ze ook heftiger. Met de bouw van de 100 kilometer lange muur hoopt Texas de ergste gevolgen te voorkomen.

Het grapje moet in totaal zo’n 12 miljard dollar gaan kosten, bepaald geen kinderachtig bedrag. Tot niemands verbazing geeft Texas bij de bouw voorrang aan stormbarrières die aan de kust gelegen olieraffinaderijen moeten beschermen. Kostenplaatje: 3,9 miljard.

Niet iedereen in Texas is even gelukkig met het voornemen. De muur moet vrijwel volledig gefinancierd worden door de Texaanse belastingbetaler, de betrokken oliemaatschappijen dragen zelf niets bij. Oliemaatschappijen leveren een flinke bijdrage aan de opwarming van de aarde, maar laten burgers dus opdraaien voor de kosten. Daar komt nog bij dat veel van de politici die nu lobbyen voor de oliebedrijven gekende klimaatontkenners zijn – althans zolang dat electoraal goed uitkomt. Nu het bedrijfsleven hun hulp nodig heeft, veranderen ze binnen 24 uur van mening.

Bron: CBS News