Oekraïne, fascisme, antifascisme, ‘antifascisme’ (2): fascisten in regering met Westerse steun

Aan de ontknoping op 20-22 februari droeg niet alleen het felle, deels fascistische straatprotest bij. Er waren twee andere factoren. Er was de afbrokkelende steun binnen de elite. En er was een forse rol van VS en EU.

Een deel van de zogeheten oligarchen, de steenrijke zakenlieden die de politiek zo ongeveer in hun binnenzak hebben, liet hun kopstuk Janoekovitsj vallen. Ze accepteerden niet dat de president en zijn familie boven hen uit begon te torenen en ook binnen de elite het ‘eerlijke delen’ geschrapt beek. De bevolking bestelen is één ding, mede-oligarchen in de marge duwen iets anders. Ze waren t ook bezorgd dat Janoekovitsj het protest niet onder controle kreeg, en vreesden dat repressie alleen maar meer verzet ziou uitlokken. Ook waren sommigen van hen best in voor een deal met de EU als de prijs goed was.

De andere factor was de Westerse machtspolitiek die rechtse oppositie aanvuurde. Zowel EU als VS gebruikten het protest om te werken in de richting van ‘regime change’ van een wisseling van de wacht om Oekraïne uit de Russische en in de Westerse invloedssfeer te krijgen. Westerse politici schudden demonstratief handen met politici van de oppositie, en bezochten de protestdemonstraties. Het was een beetje alsof de Russische minister Lavrov op bezoek zou zijn gekomen in Occupy-kampen in de VS en Obama had uitgemaakt voor een illegitieme president. Het was openlijke bemoeienis van Westerse staten met de vraag wie er in Oekraïne regeert. Het volksprotest werd aldus als stormram gebruikt tegen een regering die niet plooibaar genoeg was.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

1 gedachte over “Oekraïne, fascisme, antifascisme, ‘antifascisme’ (2): fascisten in regering met Westerse steun”

Reacties zijn gesloten.