Obamacare goedgekeurd door Supreme Court

Tegen de verwachting van velen in, is vandaag de nieuwe zorgverzekeringswet zoals voorgesteld onder president Obama – aanvankelijk door vooral de tegenstanders ervan smalend Obamacare genoemd – door het Hooggerechtshof goedgekeurd. Vijf van de negen rechters stemden vóór, inclusief de conservatieve voorzitter John Roberts.

Een groep bedrijven had de wet samen met 26 van de 50 Amerikaanse staten voorgelegd aan het Hooggerechtshof, omdat deze in strijd zou zijn met het grondwettelijke recht op vrijheid. Dat bezwaar heeft het hooggerechtshof nu dus verworpen.

Mitt Romney heeft weliswaar het terugdraaien van deze wet tot speerpunt van zijn campagne gemaakt, maar een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof draai je ten eerste niet zomaar terug, en ten tweede is deze wet een tamelijk goede kopie van – in feite zelfs gebaseerd op – de zorgverzekeringswet die Romney zelf als gouverneur van Massachusetts eerder in die staat doorvoerde. Hij legt dit uit door te beweren dat wat goed is voor één staat niet noodzakelijkerwijs goed is voor het hele land.

Dus ja, ook in de Verenigde Staten liegt rechts dat ze barst en ook daar hebben ze nu een mokerslag moeten incasseren. Het zijn mooie tijden.

3 gedachten over “Obamacare goedgekeurd door Supreme Court”

 1. Ja de beschaving hou je niet tegen. Heel goed en verstandig dat dit gebeurd. Ook mooi dat een gekleurd iemand dit voorelkaar krijgt gewoon een extra beuk in het gezicht van het fout Amerika (GOP, KKK, TEA party, WASP).

 2. In ‘The land of the Free’ mag je inderdaad in pijn en ellende verrekken omdat je arm bent… geen geld… geen medische verzorging, tenzij een verzorgingsinstelling ergens uit diepe ‘reservepotten’ kan putten (met mecenassen die regelmatig die reservepot spekken)…

  Ere wie ere toekomt, dergelijke voorbeelden van privé-solidariteit zijn legio in de VS…… maar niet toereikend…

  Obamacare wil, net als in de EU, mensen het recht ontzeggen in pijn en ellende te verrekken omdat je arm bent…

  In die zin is het een aantasting van de vrijheid… inderdaad. 🙄

  noot:
  Menige deelstaat van de VS heeft zelf een vorm van verplichte bijstand… In de staat Massachusetts werd zoiets ingevoerd, net toen een zekere Mitt Romney daar gouverneur was…. Voor wie langdurige ziektes heeft (kanker is een toenemend pobleem bij een verouderende bevolking) is zoiets echter slechts uitstel naar financiële ruïne en familiale drama’s….

  Doen alsof je terugkunt naar de “values of the Fouding Fathers” is nogal… euh….. buiten categorie qua domheid… De mensen stierven toen massaal aan infectieziektes,iedereen had wel broertjes of zusjes die de kindertijd niet overleefd hadden,en de meeste mensen lagen reeds op voorgeschreven diepte ruim voordat ze de 50 jaar gehaald hadden….

  Ziedaar… The Republican Dream…?

  (Eerlijk gejat dit stukje, en hier geplakt. Maar ik vond het te goed om niet te gebruiken.)

Reacties zijn gesloten.