#NuitDebout 40 mars: Franse jeugd kiest voor de revolutie

Zaterdag 9 april – 40 maart volgens de tijdsrekening van de activisten – werd in meer dan 200 Franse steden betoogd tegen de zogenaamde loi travail. In Parijs was het verzamelen geblazen voor een monsterbetoging die vertrok vanop de reeds meer dan een week bezette Place de la republique en eindigde op Place de la nation. Ook ’s avonds en ’s nachts werd er duchtig gemanifesteerd in de Lichtstad. (Vanochtend vroeg werd de Place de la République ontruimd door de politie, maar de manifestanten hebben aangekondigd vanavond, nu, terug te komen. -Red. Krapuul)

Er was aangekondigd dat de grote manifestatie om 14u zou vertrekken vanop de place de la République. Als we daar aankomen zien we veel volk, tentjes en borden die oproepen tot protest. Maar echt vol staat het plein niet. Al snel merken dat de betoging vroeger vertrokken is dan 14u, vermoedelijk omwille van de grote aantallen die reeds op het plein stonden te wachten.

Frankrijk is reeds sinds begin maart in de ban van de protesten tegen de loi travail, ook wel de wet El Khomri genoemd, naar de Franse minister van Arbeid. Het is een wet die inzet op de verdere flexilibisering van arbeid. Uit peilingen blijkt dat 78 procent van de Fransen de wet niet ziet zitten. Dat er dus een sterk draagvlak bestaat tégen deze wet, daarover bestaat geen twijfel. In Parijs alleen kwamen zaterdag 80.000 mensen op straat.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be