Nuit Debout: de prille Franse lente

Na de heel grote betogingen van 31 maart trokken Franse jongeren opnieuw de straat op. In verschillende steden werd betoogd en ook de actie #NuitDebout gaat door. Sinds donderdag bezetten honderden jongeren de place de la République in Parijs. De beweging sloeg de voorbije dagen over naar andere pleinen in Frankrijk.

Uit een opiniepeiling van de krant Le Parisien blijkt dat 78 procent van de Franse jongeren de wet-El Khomri (genoemd naar de Franse minister van Arbeid) niet zien zitten. Een draagvlak hebben de honderdduizenden manifestanten dus zeker wel.

De wet bouwt een heel aantal verworvenheden van werknemers af en verhoogt de flexibiliteit. Dat de vakbonden storm lopen tegen zo’n wet viel te verwachten, maar deze keer zijn het vooral de jongeren – scholieren, studenten en beginnende werknemers – die voorop marcheren.

Vorige donderdag kwamen 1,2 miljoen Fransen op straat, een voorlopig hoogtepunt van de beweging. Na afloop begonnen tweeduizend van hen aan een bezetting van de place de la République. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be