Na WO-II is de mare in omloop gebracht dat NSB’ers werden gehaat. Bovendien had half Nederland in het verzet gezeten. Dit beeld klopt niet helemaal, eigenlijk helemaal niet.
NSB’ers werden in de Tweede Wereldoorlog lang niet zo gehaat en gemeden als historici altijd hebben beweerd.
“Hun sociale omgeving – buren, kennissen, collega’s – keurden het NSB-lidmaatschap van hun buurman niet af zolang zij er zelf geen nadeel van ondervonden”, schrijft historicus Josje Damsma. (Parool)
De opkomst van de PVV geeft sterke steun aan de hypothese van de niet onsympathieke opstelling van veel Nederlanders ten aanzien van de NSB.
weer goed artikel van Sjaak.
Het is weer midden in de roos.
Mooi opgemerkt over de oorzaken van de huidige nationale sympathie voor de extreem-rechtse standpunten van PVV/Wilders.
Dit is ook een psychologisch trucje – wie NSB-ers en PVV-ers aardig vindt, wil eigenlijk aangeven dat hij hun standpunten aan zich grotendeels accepteert maar wil echter niet openlijk er voor uitkomen. Dit zijn we van oudsher in ons land gewend – het is een van onze typische trekjes. Nooit openlijk extreem-rechtse politieke standpunten steunen want we voelen het aan onze klompen dat het allemaal niet “netjes’ is.
Daarom de opmerking beperkt zich tot het “sympathiek vinden van Wilders” (of Breivik). Eigenlijk is dit precies de stiekeme steun van de “nette” burgers voor ultrarechts.
Het is een onzinartikel in Het Parool. Of de onderzoeker, of de journalist was op zoek naar een leuke oneliner.
Het feit dat je NSB-buurman sympatiek is, hoeft nog niet te betekenen dat je vindt dat hij geen abjecte ideeën heeft. Het is in ieder geval geen bevestiging van het de bewering dat een groot deel van de bevolking sympatiek stond tegenover de ideeën van de NSB. Het getuigt hoogstens van een zekere onverschilligheid en opportunisme. Als ik me gedeisd hou, heb ik er ook geen last van.
“Hun sociale omgeving – buren, kennissen, collega’s – keurden het NSB-lidmaatschap van hun buurman niet af zolang zij er zelf geen nadeel van ondervonden”
Precies deze zin verwoordt de Joods-Christelijk-Humanistische traditie van tolerantie, zoals de Nederlanders die al eeuwen bedrijven.
De connotatie is openlijk negatief:
‘….zolang zij er zelf geen nadeel van ondervonden”.
Zolang ANDEREN werden gemarteld was het prima, weetjewel. Super!
Grappig dat “sympathiek vinden” verraadt heel vaak de echte politieke voorkeuren van een individu.
Volgens mij is er geen land geweest ooit bezet door de nazi’s waar de bevolking zo hardnekking zo’n verkeerd beeld gekoesterd heeft over alle facetten van die bezetting als de Nederlanders hebben gedaan. Er is vrijwel geen onderwerp t.a.v. de oorlog of er werd wel over gelogen in de geschiedenislesjes op school, op tv, in boeken, kranten en noem het maar op. ‘Alle Nederlanders zaten in het verzet op een paar na. Alle Nederlanders deden hun uiterste best hun vervolgde joodse medelanders te beschermen’. Dat was ongeveer de teneur van wat ze mij vroeger wijs trachtten te maken op school.
My ass: de meeste Nederlanders collaboreerden (op slechts een paar na) en ze deden vaak met heel veel enthousiasme.
En ze zijn geen steek veranderd in 70 jaar tijd: kliklijnen, meldpunten, ‘wie niks te verbergen heeft….’ van racisme en haat doortrokken media waar de sheeple van dit land zich elke dag aan laven, Schreibtischmörder en schedelmeters in de regering en een parlement dat een ‘debat’ houdt over ‘het Marokkanenprobleem’. (Met dat laatste heeft die hele Tweede Kamer zich wat mij betreft voor een wel hele lange tijd buiten elke vorm van beschaving geplaatst. Wannsee am Innenhof.)
De boeken van bijvoorbeeld Ad van Liempt ‘Kopgeld’ en ‘De jacht op het verzet’ zouden voor iedereen verplichte kost moeten zijn….
@6: Klopt helemaal!
Na WO2 werden er trouwens nogal wat NSBers en hun sympathisanten weggepromoveerd naar Nederlandse bedrijven “overzee”. Wij werden hier nl. verondersteld niet te weten wat er zich in “het moederland” had afgespeeld.
Mijn vader kreeg in 1947 een leidinggevende die zijn voormalig NSB-lidmaatschap niet onder stoelen of banken stak. Een opmerking “wij zijn hier niet in Westerbork” kwam Pa duur te staan: ontslag op staande voet.
@6 Nou, ‘de meeste’ is ook weer niet waar, meen ik begrepen te hebben. De meesten waren gewoon passief, niet in het verzet maar ook niet collaborerend.
Mengele schijnt ook een hele sympathieke man te zijn geweest.
@7, Dank voor uw reaktie. Dat van die overplaatsingen wist ik niet. Bizar eigenlijk als je daar over nadenkt. En uit dat ontslag van uw vader maak ik op dat voor u en uw familie – zoals voor vele anderen – de oorlog beslist niet afgelopen was in Mei 1945.
@8, Daar heb je helemaal gelijk in maar soms denk ik wel eens: passief zijn, de verordeningen en bevelen zonder enig verzet nakomen…is dat niet óók gewoon collaboratie? Stuitende domheid en passiviteit dat verwordt tot medeplichtigheid aan vreselijke dingen?
Maar nogmaals: feitelijk heb je gelijk en waren de meeste mensen passief in de zin van niet in het verzet en niet actief collaboreren.
@9, Zou kunnen….ik heb die griezel gelukkig niet persoonlijk meegemaakt. Trouwens: zou Schreibtischmörder Teeven ook heel aardig zijn? Lief voor kinderen en honden en zo?
@Dank is wederzijds.
Mijn vader had nog geluk dat het gebleven is bij ontslag en jaren van werkloosheid. De Bataafse Petroleum Maatschappij (later opgegaan in Shell), zette “brutale inboorlingen” nl. op een zwarte lijst die langs alle grote bedrijven in omliggende landen circuleerde.
http://www.nationaalmonumentcuracao.com/12-apr-11/
De stakers die op Kolebra Berde in een massagraf liggen, hadden minder mazzel. Voor hùn nabestaanden was de oorlog beslist niet in Mei 45 afgelopen.
ach . Na de oorlog collaboreerde de PvdA , het RIOD ect vrolijk door .. zo weigerde de haast heilig verklaarde “geschiedkundige “de Jong stelselmatig de Velzer Affaire te onderzoeken …
Kortom een walgelijk hypocriet volkje die rechtsen. Sociaal bewogen helden liggen in de duinen en daardoor kan nu een peroxide Hitler het vrije woord misbruiken en premier snotneus aan de knopjes draaien.