Sterilisatie van vrouwen is in India de meest gebruikte methode van geboortebeperking. Operaties worden opgedrongen aan de vrouwen en gebeuren onder slechte omstandigheden, met regelmatig een dodelijke afloop. Activisten constateren dat andere anticonceptie-methoden uit seksistische motieven geweerd worden.
In de Indiase deelstaat Chhattisgarh overleden in 2014 twaalf vrouwen na een “massasterilisatie.” Zo’n tachtig vrouwen waren bijeengebracht in een kamp voor de operaties, die waren georganiseerd door de overheid. Slechts één arts zou in zes uur tijd alle vrouwen hebben geopereerd. Bij een ander incident in 2013, arresteerde de politie in de oostelijke staat Bihar drie mannen die op amateuristische wijze 53 vrouwen hadden gesteriliseerd in de buitenlucht, zonder verdoving.
Er vallen al jaren doden bij sterilisaties in India. Volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid, zijn in 2013 en 2014 meer dan 4 miljoen operaties uitgevoerd. Tussen 2003 en 2012 vielen 1.434 doden. De regering betaalde tussen 2009 en 2012 compensatie aan de familie van 586 slachtoffers.
Gezondheidsactivisten leggen de schuld bij een te sterke nadruk op sterilisatie van vrouwen in het programma voor gezinsplanning van de overheid. Andere anticonceptie-methoden komen nauwelijks aan bod en zijn ook onvoldoende beschikbaar vanwege het gebrek aan faciliteiten voor gezondheidszorg
Sterilisatie van mannen wordt in de Indiase maatschappij zo goed als niet als een aanvaardbare optie gezien. Daardoor ligt de verantwoordelijkheid voor gezinsplanning volledig bij vrouwen. In 74,4 procent van de gevallen wordt in India vrouwensterilisatie toegepast als anticonceptie-methode. Sterilisatie van mannen komt slechts in 2,3 procent van de gevallen voor. In 11,4 procent van de gevallen worden condooms gebruikt en 7,5 procent van de gevallen pillen. Injecties en implantaten worden nauwelijks gebruikt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be