Nieuws uit de kuststreek

Gisteren (zaterdag 23 januari) demonstreerden ongeveer 2000 mensen in het centrum van Calais voor de verbetering van de opvang van de vluchtelingen. Onder de demonstranten, naast een groot aantal vluchtelingen, waren mensen uit Engeland, België, Italië en Frankrijk. Onder andere leden van groeperingen die opkomen voor de rechten van ongedocumenteerden. Er waren ook enkele Franse politieke figuren aanwezig (o.a. voormalig presidentskandidaat Philippe Poutou (NPA) en Karima Delli (lid van het Europees Parlement voor de Groenen).

Op de spandoeken stonden leuzen als: “Vluchtelingen Welkom”, “Calais, Lesbos, Lampedusa, onze grenzen zijn dodelijk”, “Open de grenzen, laat hen binnen”, “Migranten van gisteren en vandaag, voeren dezelfde strijd voor gelijke rechten,” “ongedocumenteerden in gevaar”.
De betoging verliep vreedzaam. Na afloop vonden enkele ongeregeldheden plaats. Er werd een standbeeld beklad en enkele tientallen vluchtelingen wisten zich in de haven toegang te verschaffen tot een ferry. Zij werden echter al snel door de politie van boord gehaald. Van hen werden 24 mensen gearresteerd. Daarnaast werden 11 leden van “No Borders” gearresteerd.

Eerder deze week sprak het verzet tegen de aanwezigheid van de migranten. Dat deden zij met ijzeren staven.

Ongeveer veertig kilometer naar het noorden, bezocht Labour-leider Jeremy Corbyn, het kamp van Grande-Synthe (Duinkerke). Hij wilde zich laten informeren over de moeilijke omstandigheden waarin de 2.500 migranten daar leven. Hij sprak ook met een aantal van de (Britse) vrijwilligers.

Op zijn FB pagina schrijft hij o.a.

Het lot van de duizenden vluchtelingen in Calais en Duinkerke, berooid en gedwongen te leven in onmenselijke omstandigheden, is een belediging voor onze gemeenschappelijke menselijkheid en vereist actie van zowel Frankrijk en Groot-Brittannië. Samen met andere Europese landen moet Groot-Brittannië haar aandeel leveren in het opnemen van vluchtelingen uit de conflictgebieden aan de Europese grenzen.

Nog verder naar het noorden in het Belgische Zeebrugge heeft een kleine groep van ongeveer 30 Iraanse vluchtelingen tijdelijk onderdak gekregen in de kerk. Nu het opgehouden is met vriezen kan de pastoor geen opvang meer bieden.